Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Ralph Moorman:

"Mijn ongezouten mening over zout"

Ralph Moorman, ambassadeur van Ekoplaza, heeft voor de Ekoplaza-website een blog geschreven over zout.

Het belang van het verlagen van de zoutinname is een thema dat vaak in de media en politiek besproken wordt. Zo geeft het Voedingscentrum het advies om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, terwijl een groot deel van Nederland deze hoeveelheid nog steeds ver overschrijdt. Dit wordt niet zozeer veroorzaakt door de hoeveelheid zout die we zelf over ons eten strooien, maar meer nog door bewerkte levensmiddelen zoals brood, kaas, vleeswaren en kant- en klare producten zoals pizza. Als we stelselmatig teveel zout eten, kan dit zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Vanwege deze reden staat zoutreductie in levensmiddelen nu ook op de politieke agenda. Als inspirator van de KOOC-maaltijden van EkoPlaza krijg ik vaak vragen of de maaltijden geschikt zijn bij hoge bloeddruk. Daarom wil ik in dit artikel wat meer nuance en duidelijkheid brengen in het zoutthema.

Ralph Moorman en Cor Jansen bij KOOC op de Bio-beurs 2018.

Zijn het probleem en de bijbehorende oplossing wel zo simpel als wordt voorgespiegeld?
Het ontstaan van een verhoogde bloeddruk gaat namelijk over veel meer invloeden dan alleen de zoutinname. Zo zijn overgewicht, stress, laag gradige ontstekingen in het lichaam, roken en een inactief leven ook zeer belangrijke oorzaken. Bovendien zijn er nog meer voedingsfactoren zoals de inname van cafeïne, zoethout (drop), suiker en alcohol. Daarnaast staat een hoge zoutinname voor een hoge natriuminname. Er zijn ook tegenhangers van natrium als het om de bloeddruk gaat en dat zijn de mineralen kalium, calcium en magnesium. Deze stoffen krijgen veel mensen juist te weinig binnen omdat ze nauwelijks groenten en fruit en teveel sterk bewerkte voedingsmiddelen eten.

Wat kun je doen om een verhoogde bloeddruk tegen te gaan?
Als je als leefstijlcoach met een cliënt aan de slag gaat die een te hoge bloeddruk heeft, dan ga je aan de belangrijkste oorzaken werken om succes te behalen. Je gaat dan aan de slag met afvalbegeleiding, voedingscoaching naar een voedingspatroon met veel variatie en onbewerkte voedingsbronnen, mental coaching op het gebied van stress, en beweegcoaching. Juist de brede aanpak zorgt voor resultaat en inname van zout is daarbij maar een klein onderdeel.

Moet iedereen minder zout eten?
Mensen met een lage of laag normale bloeddruk kunnen juist gebaat zijn bij een wat hogere inname van zout en natrium. Daarnaast is het van belang voor iedereen dat de zoutinname ook niet te ver verlaagd wordt. Zo bestaat bij een inname van minder dan 3 gram per dag het risico dat het voor het zoutverlies via urine en zweet niet goed gecompenseerd wordt en er juist natriumtekort ontstaat.

Hoe ga ik hier mee om bij het beoordelen van de KOOC-maaltijden?
Om goede zoutbalans te garanderen, zorg ik er niet alleen voor dat de hoeveelheid zout en natrium in de maaltijden niet te hoog is, maar ook dat er veel verse ingrediënten worden toegevoegd met veel kalium, calcium en magnesium. En uiteraard is KOOC bedoeld als onderdeel van een gezonde totale leefstijl. Dat blijft toch altijd het belangrijkste.

Deze blog is geschreven door Ralph Moorman, ambassadeur van Ekoplaza. Hierdoor onttrekt Ekoplaza zich aan eventuele voedings- en gezondheidsclaims of inbreuk op auteursrecht.

Bron: Ekoplaza
Publicatiedatum: