Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De bedrijven van bio-pioniers worden inmiddels door tweede generatie gerund

"Zij zijn destijds de juiste weg ingeslagen, lang voordat bio een trend werd"

"Dat is niks wat Hubert nu doet", kreeg de moeder van Hubert Falkinger te horen toen haar zoon met het ouderlijk bedrijf overstapte op biologische landbouw. Dat is nu veertig jaar geleden – en er is zeker iets van geworden. Want bij Falkinger en ook bij andere bio-pioniers wordt reeds inde tweede generatie biologisch geteeld.

Deze jonge generatie heeft besloten het 40-jarig jubileum van de biologische teelt in het Oostenrijkse district Rohrbach ook te vieren. Bij de familie Ehrengruber in Krondorf kwam het afgelopen zondag tot een gezellige samenkomst, waarbij natuurlijk ook verhalen en anekdotes uitgewisseld werden.

Ervaringsuitwisseling was belangrijk

Hun kennis hebben de bio-telers van het eerste uur tijdens voordrachten en bedrijfsbezoeken in Zwitserland opgedaan. "Als het bij hun lukt, lukt het bij ons ook", dacht Gusti Kainberger uit Auerbach (Sarleinsbach) destijds. Het 'Schafflhof' van haar en haar man Hans groeide uit tot een klein centrum voor de jonge telers die iets wilden veranderen. "Er was immers nog weinig informatie, daarom was de ervaringsuitwisseling in het begin heel belangrijk. Tegenwoordig kan men er overal iets over lezen", zegt de senior van Schafflhof. De groep gaf elkaar bovendien een steuntje in de rug, vult Hubert Falkinger uit Neundling (Putzleinsdorf) aan en "we waren blij met iedereen die meer achtergrondinformatie had."

Een en ander is verkeerd gegaan

De moedige jonge telers zagen af van het gebruik van de gebruikelijke gewasbeschermingsmiddelen, gebruikten onbehandeld en later – toen het verkrijgbaar was – biologisch zaaigoed, teelden en bewerkten hun eigen levensmiddelen, startten met directe verkoop. "We hebben veel geprobeerd en er is ook een en ander verkeerd gegaan. De eerste jaren waren zeker niet rendabel", herinnert Hubert zich. De markt was en is bepalend: "De motivatie voor de directe verkoop kwam via de klanten", vertelt Johann Kainberger. De bio-pioniers hopen dan ook dat de consumenten nog meer wakker zullen worden.

De juiste weg inslaan

Nu is de tweede generatie aan het werk. En deze is er trots op hoe de biologische landbouw zich dankzij hun ouders heeft ontwikkeld. "Zij zijn destijds de juiste weg ingeslagen – lang voordat bio een trend werd", zegt Michael Falkinger. Hij heeft nooit twijfels gehad over biologische teelt, hij is er gewoon van overtuigd. Ook omdat hij van kleins af aan heeft vastgesteld dat biologische telers tevreden zijn, innovatief en enthousiast over landbouw.

Dat doet de oudere generatie natuurlijk goed. Gusti Kainberger bringt es auf den Punkt: "Daar hebben we natuurlijk ook veertig jaar lang op gewacht – dat de jongeren ermee verder gaan."

Nieuwe hindernissen overwinnen

Tegenwoordig mag dan wel een en ander makkelijker zijn voor de jonge bio-telers, daarvoor in de plaats komen er wel andere hindernissen op hen af. De jonge Falkinger noemt bijvoorbeeld richtlijnen die noodzakelijk zijn en die continue veranderen. Daarbij moet men zich aanpassen.

Dat weet men ook bij BioAustria, een belangrijke partner van de bio-telers. "Het is goed als de huidige bio-telers de pioniersgeest uit de beginjaren meekregen. Destijds werd er een ongelofelijke ontwikkeling op gang gebracht", zegt Josef Gruber daarover. Momenteel is ongeveer één derde van de landbouwbedrijven in de streek Mühlviertel een bio-bedrijf, "dat is geen verwaarloosbaar aantal meer. Conventionele telers en bio-telers moeten zich in gelijke mate bezighouden met een harmonische en constructieve verderontwikkeling," vult Josef aan. Hij is er van overtuigt: "Voor de pioniers van tegenwoordig is er veel potentieel naar boven toe."

Bio-pioniers uit het district:

Familie Kainberger, Auerbach

Familie Falkinger, Neundling

Familie Höretseder, Krondorf

Familie Ehrengruber, Krondorf

Familie Stadler, Dietmannsdorf

Familie Stadler, Hochetting

Familie Löffler, Konzing

Familie Stöbich, Hollerberg

Familie Amerstorfer, Obernort

Bron:Tips

Publicatiedatum: