Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Optimaliseren van groententeelt voor biologische tuinbouw

Het onlangs gestarte Europese project BRESOV ('Breeding for Resilient, Efficient and Sustainable Organic Vegetable Production') is gericht op de verbetering van het concurrentievermogen van belangrijke groenten (broccoli, boon en tomaat) vanuit een biologische, duurzame productie. Met krachtige ondersteuning door belanghebbenden uit de veredelings- en landbouwsector hoopt het project gewasverbetering te versnellen voor de productie van hoogwaardige biologische zaden voor veredelaars en telers in de hele wereld.

Gezien de veranderende klimaatomstandigheden en een snel groeiende wereldbevolking die in 2050 naar schatting 9 miljard zal bedragen, staat de mensheid voor de grote uitdaging om de voedselproductie met minstens 70% te verhogen. BRESOV treedt deze uitdaging tegemoet met onderzoek naar de genetische diversiteit van drie van de belangrijkste groenten. Het doel van het consortium is om de tolerantie van planten voor biotische en abiotische stress te verhogen en de variëteiten aan te passen voor biologische productie met weinig productiemiddelen. 

Om hun ambitieuze doelstellingen te bereiken, zal de groep moderne technieken gebruiken om de natuurlijke diversiteit binnen elk gewas te onderzoeken en deze vervolgens gebruiken om de veredelingsbasis uit te breiden om de weerstand in biologische landbouwsystemen te verbeteren middels jaarlijkse teelwisselschema's. De nieuwe veredelingslijnen zullen worden getest op teeltefficiëntie bij wisselde water-, temperatuur- en stikstofomstandigheden, en ook voor resistentie tegen plagen en ziekten. Daarnaast zullen gewenste eigenschappen zoals smaak, uiterlijk en naoogst prestaties worden beoordeeld.

Projectcoördinator professor Ferdinando Branca van de Universiteit van Catania in Italië geeft aan dat er nu gehandeld moet worden, daar er steeds meer vraag is naar biologisch geproduceerd basisvoedsel. "Het idee achter het BRESOV-project is om onderzoeksuitkomsten beter af te stemmen op de producenten- en consumentenvraag. Bestaand veredelingsmateriaal wordt overwegend voor de conventionele landbouw geoptimaliseerd." Het project beoogt dit ook voor de biologische productie te doen, binnen en buiten de EU. 

Bij het project zijn 22 partnerinstellingen betrokken uit tien Europese landen, China, Tunesië en Zuid-Korea. Het zal officieel worden opgestart met een eerste bijeenkomst van 25 tot 27 juni 2018 aan de Universiteit van Catania in Italië.

ESA zal als direct lid van het consortium bij twee hoofdtaken betrokken zijn: bepaling van de optimale agronomische omstandigheden voor de biologische zaadproductie en het leiden van de communicatie- en informatieverspreiding.

BRESOV wordt de komende vier jaar gefinancierd met een totaalbudget van €5,96 miljoen vanuit het huidige Research Framework programma Horizon 2020 van de Europese Commissie. Nog €1 miljoen zal in totaal komen van de National Research Foundation of Korea (NRF) en het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie (MOST).

Voor meer informatie:

Publicatiedatum: 6-7-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 "Mooiste is mensen van allerlei leeftijden samen te hebben, dan krijg je het boerenerfgevoel"
18-7-2018 Vraag naar Europese biologische producten in de lift in Midden-Oosten
18-7-2018 Ierland: vraag naar biologisch AGF overtreft aanbod
18-7-2018 Eerste biologische kersen uit Aragon
18-7-2018 Supermarkt in Montreal biedt op dak geteelde bio-groenten aan
18-7-2018 Alterbio: binnenlandse verkoop ligt inmiddels hoger dan de export
18-7-2018 VS: Bio-microgroenten geteeld met aardwarmte
17-7-2018 'Heel Salland Biologisch' legt zich niet neer bij afkeuren subsidie-aanvraag
17-7-2018 Sittard krijgt eerste vestiging Buurderij Westelijke Mijnstreek
17-7-2018 OTC Organics beleeft primeur met biologische passiecuja uit Ghana
17-7-2018 Vlaanderen: Geen water meer voor de groenten
17-7-2018 PostNL breidt foodbezorging uit naar ochtend
17-7-2018 Blauwe bes in beweging geslaagd
16-7-2018 Kazachstan gelooft in de toekomst van de biologische landbouw
16-7-2018 BD-akkerbouwer Gaveshi Reus vertrouwt op gevoel
13-7-2018 Geen geld van gemeente voor 'Heel Salland Biologisch'
13-7-2018 Bestrijd tweede generatie fruitmot met Carpovirusine EVO2
12-7-2018 "Deze zomer blijft vraag naar paddenstoelen op peil"
12-7-2018 Eerste bio-aardappelen gerooid voor Koninklijk Paleis
11-7-2018 Twaalf verschillende bio-komkommers

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *