Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio producten ook toenemend bij discounters Aldi en Lidl

Spaanse bio-sector blijft grotendeels afhankelijk van export

Het totale Spaanse bio-areaal was in 2016 2,02 miljoen hectare, een stijging van 2,6% ten opzichte van 2015. Een groot aandeel hiervan is nog in omschakeling. Daardoor heeft Spanje het grootste bio-areaal in Europa.

Ongeveer de helft van dat bio-areaal is permanent grasland. Daarnaast wordt 10,7% graan geteeld, 9,7% olijven, 6,7% fruit, 5,3% wijnranken en 2,8% groenten en aardappelen. 48% van het totale bio-areaal bevindt zich in Andalusië.

De Spaanse bio-consumptie werd in 2016 op 1,68 miljard euro geschat (+12,5% in vgl. met 2015). Spanje heeft maar een marktaandeel van 1,7% voor bioproducten in eigen land. Dat marktaandeel groeide de voorbij drie jaar wel sterk. De Spaanse consument kiest vooral voor groenten en aardappelen (18,5%) van biologische kwaliteit, vlees (15%), graan en rijst (11,5%), fruit en conserven (11%), olijfolie (8%) en melk en zuivelproducten (6,5%).

De Spaanse biologische sector is grotendeels afhankelijk van export. In 2016 werd naar schatting voor 891 miljoen euro aan bio-producten geëxporteerd (1,9% van alle voedingsexport). Vooral de productie van groenten en aardappelen (25,5%), biologische wijn (16,3%) en olijfolie (16,2%) zijn belangrijk. Veel groenten en fruit (onder andere citrus) worden geëxporteerd naar Noord-Europese landen. De import aan bio-producten wordt op 596 miljoen euro berekend, een groei van 38% in vergelijking met 2015.

De inlandse afzet van bio-producten verloopt vooral via natuurvoedingswinkels. Sinds kort worden biologische producten ook toenemend bij discounters Aldi en Lidl verkocht.

Een uitgebreid overzicht van de Spaanse bio-markt vind je hier.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: