Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorlopig resultaat biologische melkveehouderij 2017:

Melkprijs stabiel, lichte daling saldo

De reguliere melkprijs is in 2017 hersteld ten opzichte van 2016. In de biologische sector was de melkprijs vrij stabiel. Uit een analyse van gegevens uit de Flynth database blijkt dat zowel op gangbare als biologische melkveehouderijbedrijven de veestapel met 3 koeien is gekrompen, met name als gevolg van de fosfaatregelgeving. Ook de productiestijging van circa 350 kilogram per koe in de biologische melkveehouderij toont een duidelijk parallel met de gangbare sector. Als gevolg van de stijging van de overige veekosten en de voerkosten is het saldo per koe in de biologische melkveehouderij met 60 euro afgenomen.

De gemiddelde melkproductie per bedrijf in 2017 is zowel in de gangbare als biologische melkveehouderij gegroeid ten opzichte van 2016. Echter, deze groei was in de biologische melkveehouderij met 0,3% naar circa 660.000 kilogram melk kleiner dan in de gangbare melkveehouderij. Daar bedroeg de groei 1,8% en de melkproductie per bedrijf kwam gemiddeld uit op ruim 950.000 kilo melk. De melkproductie per hectare op gangbare bedrijven nam gemiddeld toe met ongeveer 100 kg melk naar circa 18.300 kilogram per hectare. Gemiddeld daalde de melkproductie per hectare op biologische bedrijven met enkele kilogrammen naar ongeveer 9.100 kilogram per hectare.



Krimp bedrijfsomvang

Het gemiddelde biologische melkveebedrijf in de database van Flynth is in 2017 met 3 koeien afgenomen naar 98 koeien. Op gangbare bedrijven was de krimp eveneens ruim 3 koeien. Gangbare bedrijven houden gemiddeld 106 koeien. De melkproductie per koe steeg op biologische bedrijven met circa 350 kilogram naar 6.650 kilogram melk per koe. De productiestijging per koe is vergelijkbaar met de gangbare melkveehouderij. De jongveebezetting daalde van 6,4 naar 6,3 stuks per 10 melkkoeien. Op de gangbare bedrijven was deze teruggang groter van 6,4 naar 5,7 stuks.

Daling krachtvoerverbruik

Zowel gangbaar als biologisch krachtvoer steeg ongeveer een cent in prijs. Echter, de gangbare melkveehouderij schroefde het krachtvoerverbruik op van 26,9 naar 27,0 kilo per 100 kilogram melk, terwijl bij de biologische melkveehouders het krachtvoerverbruik daalde van 29,0 naar 25,3 kilo per 100 kilo melk. Het gemiddelde gangbare bedrijf gaf 665 euro per koe per jaar uit aan krachtvoer. Op het biologische bedrijf lag dit door de hogere prijs van biologisch krachtvoer op 750 euro.

Ontwikkeling resultaat

De gangbare melkprijs steeg van ruim 32 naar ruim 40 cent per kilo melk. In de biologische melkveehouderij daalde de prijs van ruim 51 naar krap 50 cent. Door deze veranderingen zag de gangbare melkveehouderij het bedrijfsresultaat bijna verdubbelen en steeg het saldo naar circa 2.450 euro per koe. De biologische melkveehouders zagen het resultaat afnemen. De totale inkomsten per koe stegen met 40 euro naar circa 3.520 euro per koe. De totale voerkosten liepen echter met ongeveer 90 euro per koe op naar 1.030 euro. Ook de overige veekosten stegen met 20 euro, waardoor het saldo met ongeveer 60 euro terugliep naar 2.150 euro per koe.

2018

De prognose voor 2018 is positief. De invloed van de vele omschakelaars in 2016 op de prijs is tot nu toe beperkt gebleven. Hoewel de prijs deze zomer rond de 46 euro per 100 kilogram melk uitkomt, lijkt de situatie te stabiliseren.

Bron: Flynth via Agri Holland
Publicatiedatum: