Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Energieverbruik: Quooker versus waterkoker

Tegenwoordig zijn kranen waar onmiddellijk kokendheet water uitkomt heel populair. Handig voor wie snel een kop thee wilt. Niet meer lang wachten een fluitketel of waterkoker het water heeft verwarmd. Maarů is zo'n Quooker wel energiezuinig? Wat is nu de meest energiezuinige methode om kokend water te verkrijgen?

Hoe werkt een Quooker?

Een Quooker is een kraan voorzien van een reservoir. Het reservoir kan enkele liters leidingwater in ongeveer een kwartier aan de kook brengen. Dat water wordt vervolgens op 110 graden gehouden waardoor er onmiddellijk warm water uit deze kraan komt.

Continu verwarmen

De stroom die nodig is om water van tot het kookpunt te brengen is voor een Quooker en een waterkoker ongeveer gelijk. De waterkoker is dan minder snel klaar, maar de Quooker moet het water op temperatuur houden, soms urenlang. Vergelijk het met een lamp die voortdurend blijft branden. Dit kost energie, ook al is het reservoir goed ge´soleerd. De kosten voor de energie zijn afhankelijk van jouw energiecontract. Met lage energietarieven zal het continu verwarmen door de Quooker minder snel aan de energierekening te merken zijn. Besparen? Check dan dus eens een energievergelijker.


Waterverbruik lager

Nadeel aan een waterkoker is dat er vaak meer water mee wordt gekookt dan daadwerkelijk nodig. En dat meer water koken dan nodig, kan iets milieuvriendelijks een stuk schadelijker maken. De Quooker geeft jou de gewenste hoeveelheid. Hierdoor vermindert jouw waterverbruik. Normaliter moet een kraan eerst een tiental seconden openstaan voordat er warm water uitkomt. Het koude water, zo'n 3 Ó 5 liter, gaat zomaar de gootsteen door. Water zuiveren kost energie. Als er door water te besparen minder water gezuiverd moet worden, heeft dit een duurzame impact.

Het gebruik bepaalt het verbruik

Een Quooker mag dan wel water besparen, een waterkoker zal minder stroom verbruiken. De Quooker zorgt voor direct kokend water. De Quooker kan uit worden gezet om niet nodeloos veel energie te verbruiken. Dit is interessant als het apparaat langer dan drie dagen niet wordt gebruikt. Het water moet namelijk opnieuw opgewarmd worden, wat energie kost. Daarbij moet de Quooker worden doorgespoeld als deze uit heeft gestaan. Dat kost weer stroom. Staat een Quooker alle dagen van het jaar aan? Dan kost dit ongeveer 18 euro aan stroom. Per dag kost het verwarmen van het water namelijk zo'n vijf cent.

Hoeveel een waterkoker aan energieverbruik kost, is snel en eenvoudig uit te rekenen. Schat hoeveel minuten de waterkoker per dag wordt gebruikt en vermenigvuldig dit met het aantal dagen van verbruik. Deel dit door zestig (het aantal minuten per uur) en vermenigvuldig de uitkomst met het aantal kW dat wordt verbruikt door de waterkoker. Wanneer deze uitkomst vermenigvuldigd wordt met het stroomtarief dat wordt betaald voor stroom, zijn de jaarlijkse kosten bekend.

Klik hier voor meer informatie.

Dit is een blog van Pricewise.

Publicatiedatum: 21-6-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

24-5-2018 Zonnepanelen veruit favoriet onder Nederlanders
23-4-2018 "Kraanwater duurder door bestrijdingsmiddel in weilanden"
14-3-2018 Schoonmaakproducten net zo slecht voor gezondheid als roken
13-3-2018 "50% vraag elektriciteit kan worden opgewerkt door zonnepanelen"
23-2-2018 Bezwaar tegen vergunning 500 bio-varkens
21-2-2018 Modulaire blokkenwoning wint duurzaamheidsprijs
2-2-2018 "Huiseigenaren in problemen als klimaatbeleid niet eerlijker wordt"
1-2-2018 Betaalbaarheid belangrijker dan duurzaamheid voor woningcorporaties
30-1-2018 Duurzame straatnaamborden voor Harlingen
23-1-2018 'Energie besparen doe je nu'
21-12-2017 Minimumeisen voor milieuprestatie nieuwe woningen
18-12-2017 "Klimaatneutraal ondernemen is niet ingewikkeld"
14-12-2017 BD-landbouwgrond krijgt bestemming als Tiny Village
13-12-2017 "Handhaaf salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023"
8-12-2017 12 miljard euro subsidie voor hernieuwbare energie in 2018
6-12-2017 Populariteit zonnepanelen neemt toe
29-9-2017 "Zonnepanelen goed renderende spaarrekening op dak AGF-bedrijven"
28-9-2017 Nederlandse innovatie maakt zonne-energie modieus
28-8-2017 Groei zonnestroom breekt records
22-8-2017 Zonnepanelen kleuren letterlijk groen dankzij nieuwe technologie

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *