Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek en praktijk komen samen op 21 juni

Strokenteelt en Agroforestry op de Biologische Velddag

Het kleurrijke palet van demo en proefvelden trekken de aandacht op de Broekemahoeve. De Biologische Velddag op donderdag 21 juni 2018 op de Broekemahoeve in Lelystad brengt het onderzoek dichter bij de boer. Zo hoopt de Velddag de biologische sector vooruit te helpen in ontwikkeling en het zoeken naar betere oplossingen. Op de Broekemahoeve heeft Wageningen UR in samenwerking met bedrijven meerdere langdurige proef en demovelden liggen met innovatieve teeltmethoden zoals strokenteelt en agroforestry, een combinatie van een bomenrij in het akkerbouwveld. Tijdens de Biologische Velddag vertellen onderzoekers over de resultaten en de mogelijkheden van deze innovatieve teeltmethoden.


Sinds 2010 onderzoeken wetenschappers van de WUR de mogelijkheden van zogenaamde strokenteelt. Strokenteelt is het naast elkaar telen van gewassen in breedtes die overeen komen met de werkbreedtes van machines. De resultaten tot dusver zijn hoopgevend, vooral omdat ziekten en plagen zich moeilijker verspreiden. Onderzoeker Dirk van Apeldoorn vertelt enthousiast: "De verwachting is dat strokenteelt een belangrijke bijdrage kan leveren in de zoektocht naar een weerbaar landbouwsysteem met concurrerende opbrengsten. Efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen, een lage ziekte- en plaagdruk en een hoog niveau aan biodiversiteit. Onze resultaten tonen aan dat strokenteelt ziekte- en plagenverspreiding in onder andere aardappel en erwt tegen kan gaan."
 
Nog niet zo lang geleden zijn op de Broekemahoeve vier rijen met walnootbomen en hazelaarstruiken geplant met daartussen 24 meter aan akkerbouwgrond om de effecten van agroforestry in het veld te testen. Agroforestry is een landbouwsysteem waarin houtige gewassen en eenjarige teelten door elkaar heen worden geteeld. Maureen Schoutsen is een van de onderzoekers betrokken bij het project en legt uit: "In het optimale geval leidt dit tot een efficiënte benutting van water, licht en nutriënten, CO2-vastlegging, verbetering van onder- en bovengrondse weerbaarheid, verhoging van de biodiversiteit en een recreatief landschap. Hoe dit in de praktijk uitpakt en wat de effecten zijn op opbrengst, bodem en biodiversiteit is nog grotendeels onduidelijk." De onderzoekers zijn op de Biovelddag de hele dag aanwezig om de vragen van bezoekers zo goed mogelijk te beantwoorden.

Klik hier voor de plattegrond van de BioVelddag
Klik hier voor demo- en onderzoeksvelden BioVelddag
Klik hier voor programma veldworkshops en presentaties BioVelddag

Datum: donderdag 21 juni 2018
Thema: Kwaliteit smaakt naar meer
Organisatie: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en het Biologisch Netwerk
Symposium Agrifirm:10:00 uur (opgave via deze link)
Start Velddag: 14:00 uur met om 18:00 uur een traditionele steenoven maaltijd
Entree bezoekers: gratis
Vooraf met korting reserveren steenoven maaltijd a 19,50 euro: biovelddag@destrandhoeve.nl.
Klik hier voor het Ekoland katern en programma.

Voor meer informatie en aanmelden: www.biovelddag.nl
Publicatiedatum: