Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Smaaksafaribox in samenwerking met Madaga
Smallsteps kinderopvang krijgt kinderen aan de groenten

Kinderen en groenten, voor veel ouders een moeilijk opvoedthema. Kinderopvangorganisatie Smallsteps wil ouders hierbij helpen door nog meer aandacht te besteden aan de smaakontwikkeling en gaat kinderen minimaal ťťn portie groenten per dag geven. Het is essentieel om van kleins af aan te leren proeven. Samen met vaste voedingspartner Madaga introduceren zij de Smaaksafaribox, onderdeel van een uniek programma om kinderen succesvol groenten te leren eten. Deze aanpak laat zien dat kinderdagverblijven een belangrijke rol kunnen spelen in een gezonder voedingspatroon van kinderen.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de kinderen tot 12 jaar niet voldoende groenten eet. Dit komt omdat het veel tijd en geduld vergt om jonge kinderen aan smaken te laten wennen. De eerste 1000 dagen spelen een cruciale rol in de smaakontwikkeling. Gemiddeld moet een kind 10 tot 15 keer iets proeven voordat de smaak wordt geaccepteerd. Maar waarom is dit vaak een uitdagend proces? Er zijn ook veel speelse en leuke manieren waarop je kinderen met groenten kennis kunt laten maken en die komen allemaal samen in De Smaaksafaribox. Deze proef-, kook- en activiteitendoos met dierenverhalen wordt bij elke Smallsteps vestiging gebruikt. Kinderen worden meegenomen op smaaksafari. Zo leren ze op een speelse manier gezond te eten, inspelend op hun eigen fantasiewereld. Dit leidt uiteindelijk tot een bredere smaakontwikkeling.
 

Op groente avontuur

Smallsteps, een van de grootste kinderopvangorganisaties van Nederland: "Passie voor echt eten, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Gezonde voeding is een belangrijk speerpunt voor Smallsteps. We zijn dan ook ontzettend trots op de Smaaksafaribox die Madaga voor ons ontwikkelde. De hele ontdekkingsreis met de dieren door de moestuin en het speelse karakter van de box sluit perfect aan bij onze visie." De doos is een soort prentenboek. Het vertelt een verhaal waarin kinderen worden meegenomen op groente avontuur. Het heet de Smaaksafaribox, omdat de smaakontwikkeling van kinderen ermee wordt gestimuleerd. Het blijkt dat wanneer kinderen eerst een verhaal hebben gehoord, bijvoorbeeld over de wortel, dat ze deze ook eerder willen proeven. En dat komt goed uit, want de doos zit vol lekkere wortels. De eerste smaaksafaribox staat in het teken van de wortel. Hierin zit bijvoorbeeld de verse wortelpuree van Madaga, welke 100% biologisch is. Losse wortelen en een zonnatura wortelsap.
 
Smallsteps en Madaga zijn al langere tijd met Dr. Koen Joosten, kinderarts van het Erasmus MC, in contact. Hij pleit voor een gezonde lunch met een focus op groenten bij alle kinderdagverblijven in Nederland. "Het initiatief van Smallsteps en Madaga steun ik van harte. Zij zorgen er op een creatieve manier voor dat kinderen meer groente binnenkrijgen. Dat vind ik fantastisch! Ze denken na over kleur, smaak en maken het echt leuk."


 

Gezonder kiezen door aandacht en spel

Kinderen maken hun keuze voor eten vooral op basis van hun omgeving. Zo hebben leeftijdsgenootjes een hele grote invloed. Kinderen proeven sneller een hapje dat enthousiast wordt aangeprezen of dat ook door de andere tafelgenoten wordt gegeten. De toevoeging van een spelelement blijkt ook een effectief middel om gezond eten leuker en gemakkelijker te maken. De Smaaksafaribox wordt daarom op ludieke wijze geÔntroduceerd door niemand minder dan chef-kok Freek van Noortwijk. Met kinderen van Smallsteps gaat hij in verschillende afleveringen de Smaaksafari Ďbattleí aan. Zo is er een blind-tasting, doen ze een wedstrijdje wie de gaafste groentenraket kan bouwen en strijden ze tegen elkaar in een heuse cook-off. Freek heeft een grote passie voor lekker en gezond eten en als geen ander weet hij hoe belangrijk het is om zo vroeg mogelijk met smaakontwikkeling te beginnen. Bekijk hieronder hoe Freek het ervan af brengt tegen de kinderen.

Voor meer informatie: www.smallsteps.nl en www.madaga.nl

Publicatiedatum: 13-6-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Biogroenteboer werkt samen met buurman die gangbaar melkveehouder is
22-6-2018 Poolse biotelers hebben meer steun nodig
22-6-2018 Rusland focust op biologische tuinbouw
22-6-2018 Cactusvijgen steeds populairder
22-6-2018 De opkomst van bio-groenten in 10 jaar
21-6-2018 WUR zet grootschalig in op strokenteelt
21-6-2018 "We hopen dat het WK voetbal de consumptie een impuls zal geven"
21-6-2018 Zijn biologische groenten gezonder?
20-6-2018 Verontwaardiging bij Zweedse telers na EU-verbod op biologische sla in pot
20-6-2018 Europa moet meer naar KroatiŽ kijken voor import exotische bio-AGF
20-6-2018 Oostenrijk pionier in biologische tuinbouw
20-6-2018 Triodos bank biedt financiŽle steun aan biologische fruitbox leverancier Riverford
19-6-2018 Caithness Potatoes test robuuste aardappelrassen
19-6-2018 Open Dag Waterman Onions trekt massaal bezoek
18-6-2018 "Bio-werkwijze qua vakmanschap en ondernemerschap veel interessanter"
18-6-2018 Tiense Suikerraffinaderij wil bio doen groeien in Vlaanderen
18-6-2018 'Telers voor telers': Samen sterk door het delen van ervaringen en kennis
18-6-2018 Vanavond op NPO 3: Biologische vs niet-biologische groenten
15-6-2018 Jonge Griekse gezinnen zien meerwaarde biogroenten
15-6-2018 Seizoen Siciliaanse biologische tafeldruiven gestart

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *