Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
CO2-reductie van ruim 1 megaton en bijna 500 hectare (nieuwe) natuur
Nationaal Groenfonds realiseert investeringsvolume van 170 miljoen euro aan niet-financierbare groene projecten

Nationaal Groenfonds heeft in 2017 bijna 30 miljoen geïnvesteerd in vernieuwende groene projecten. Goed voor een investeringsvolume in duurzaamheid van 170 miljoen euro. Deze door de reguliere markt niet-financierbare projecten zorgden samen voor een CO2-reductie van ruim 1 megaton en daarnaast voor bijna 500 hectare (nieuwe) natuur. Dat komt neer op de CO2-compensatie van 128.000 huishoudens – zeg maar heel Eindhoven – en ruim 1.300 voetbalvelden aan natuur. Dit valt te lezen in het jaarverslag van de organisatie dat vandaag is gepubliceerd.
Gebrek aan durfkapitaal

Nationaal Groenfonds financiert groene projecten die moeite hebben met vinden van financiering bij reguliere banken. Denk hierbij aan projecten op het gebied van natuurinclusieve landbouw, waar natuurbeheer gecombineerd wordt met duurzame productie. Een warmtecoöperatie die bijdraagt aan een versnelling van de energietransitie. Of een houtgestookte warmtecentrale, om tot een biobased economy te komen. Stuk voor stuk projecten met een hoge maatschappelijke meerwaarde die zonder het Groenfonds niet gerealiseerd hadden kunnen worden. Echter kan het Groenfonds de huidige investeringsvraag op dit moment niet aan. Er moet meer durfkapitaal beschikbaar komen voor het enorme aanbod aan innovatieve groene initiatieven dat schreeuwt om de middelen om door te groeien. Te veel kansrijke initiatieven sneuvelen voortijdig, omdat de markt niet voorziet in de investeringsbehoefte.

Ongewenste stagnatie groen beleid           

Jean-Paul Schaaij, directeur van Nationaal Groenfonds: Bij het beoordelen van een projectaanvraag kijken we niet alleen naar het financiële, maar juist ook naar het maatschappelijke rendement. Vooral de kleine, nieuwe bedrijven zetten in op duurzaamheid en bereiken vernieuwing van onderaf. Zij vinden echter maar moeilijk financiering voor hun projecten. Ze zijn te klein, te arbeidsintensief, een niche; ze vormen een te hoog risico voor veel banken. Het gevolg is een ongewenste stagnatie van het groene beleid (nationaal en ook in relatie tot EU-normen) en van de transitie die nodig is om de maatschappelijke opgaven te kunnen realiseren."

Verandering en vernieuwing

Cees Veerman, voorzitter van Nationaal Groenfonds: "De overheid zet zich met het Klimaatakkoord in om de CO2-uitstoot van Nederland in 2030 met 49% terug te dringen. Daarnaast is het overheidsbeleid erop gericht om groene doelen minder subsidie-afhankelijk te maken en de inzet van privaat kapitaal te stimuleren. Met name start-ups en scale-ups versnellen het proces van verandering en vernieuwing. Maar juist deze bedrijven vinden moeilijk financiering voor hun plannen. Duurzaamheid moet structureel onderdeel worden van de economie. Op dit moment zijn zogenaamde klimaattafels bezig concrete plannen te maken om het klimaatbeleid te laten slagen. Als de financiering van kansrijke groene initiatieven niet wordt meegenomen in deze plannen, halen we de gestelde doelen niet."


Publicatiedatum: 8-6-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-6-2018 Monitoren en bestrijden van kleine mijten in sier- en kleinfruitteelt
15-6-2018 “Acht jaar geleden nog geen aanbod voor biologische bloembollen op pot"
14-6-2018 Nu te koop: plant mèt luizen
1-6-2018 Friesland trekt 82.000 euro uit voor proeven om aantal weidevogels te verhogen
1-6-2018 Grootste productievoedselbos van Nederland in Schijndel
28-5-2018 Bij zoekt bloem
18-5-2018 Noord-Holland: Start verpachting provinciale agrarische percelen
17-5-2018 Cocktail van pesticiden gevonden in boerenzwaluw
14-5-2018 Noord-Hollandse moeders verrast met bio-orchidee
9-5-2018 Bio-hyacinten in kunstwerk 'Wedding Chapel'
4-5-2018 Biologisch ingezet als oplossing voor moeilijk te bestrijden planten
3-5-2018 Minister Schouten: "Achteruitgang insecten in Nederland is zorgelijk"
26-4-2018 Studenten realiseren eerste Friese Honey Highway
23-4-2018 Mensen in de natuur gelukkiger dan in de stad
20-4-2018 VN-rapport: herstellende kracht van de natuur om waterschaarste op te lossen
20-4-2018 Biologische, eetbare planten populair in de lente
17-4-2018 Biologische-en gangbare boeren kijken bij elkaar
17-4-2018 Noodhulp voor de wilde bij lijkt effectief
16-4-2018 Provincies zetten in op behoud van weide- en akkervogels
13-4-2018 Betalen met een biologisch biertje

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *