Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Maaltijdbox in samenwerking met Ekomenu
Zwangeren eten meer groenten en fruit door specifiek aanbod

Zwangeren worden gestimuleerd tot het eten van meer groenten en fruit door een platform met een specifiek aanbod aan tips, recepten en een maaltijdbox. Dit is de uitkomst van een project dat het 9 MaandenMenu op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze maand heeft afgerond.

Ruim 70% van de zwangeren geeft aan onzeker te zijn over eten tijdens de zwangerschap en haalt de informatie van het internet, slechts 20% bij verloskundige. Iets meer dan de helft van de zwangeren denkt voldoende groenten en fruit te eten. Ondanks de goede motivatie lukt het de overige helaas niet.

Maaltijdbox

Gedurende het living lab project is een platform ontwikkeld en een specifiek maaltijdbox met tenminste 250 gram groenten. De box, ontwikkeld in samenwerking met Ekomenu, is door ruim 200 huishoudens gedurende 3 maanden gebruikt. Behalve de maaltijdbox is met kleine aanpassingen in voeding juist goed in te spelen op de behoefte van de zwangeren. Denk aan vaker kleine beetjes eten en nieuwe groente snacks ter vervanging van het ongezond snoepen.

Linda Rentes, initiatiefneemster en zelf verloskundige, stuitte ook op belemmeringen tijdens het project: gebrek aan voedingskennis en tijd bij de eigen beroepsgroep. "Dit pleit voor meer aandacht tijdens de opleiding van verloskundigen. Er ligt nu teveel nadruk op wat je niet mag eten en dat draagt bij aan de onzekerheid bij zwangeren." De urgentie wordt ook door de verloskundigen gezien, daar 84% aangeeft meer zwangeren door te verwijzen voor medische controle in verband met ongezonde levensstijl en voeding.


 
Het 9 MaandenMenu is onlangs gestart met verbreding van haar aanbod en biedt naast de maaltijdboxen ook fruitboxen aan specifiek voor verloskundige praktijken. Dat het platform zich verbreedt, blijkt ook uit de samenwerking met het Van der Valk Hotel Nieuwerkerk aan den IJssel waar naast het kindermenu sinds kort een speciaal 9MaandenMenu voor zwangeren is opgenomen.



Publicatiedatum: 6-6-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Biogroenteboer werkt samen met buurman die gangbaar melkveehouder is
22-6-2018 Poolse biotelers hebben meer steun nodig
22-6-2018 Rusland focust op biologische tuinbouw
22-6-2018 Cactusvijgen steeds populairder
22-6-2018 De opkomst van bio-groenten in 10 jaar
21-6-2018 WUR zet grootschalig in op strokenteelt
21-6-2018 "We hopen dat het WK voetbal de consumptie een impuls zal geven"
21-6-2018 Zijn biologische groenten gezonder?
20-6-2018 Verontwaardiging bij Zweedse telers na EU-verbod op biologische sla in pot
20-6-2018 Europa moet meer naar KroatiŽ kijken voor import exotische bio-AGF
20-6-2018 Oostenrijk pionier in biologische tuinbouw
20-6-2018 Triodos bank biedt financiŽle steun aan biologische fruitbox leverancier Riverford
19-6-2018 Caithness Potatoes test robuuste aardappelrassen
19-6-2018 Open Dag Waterman Onions trekt massaal bezoek
18-6-2018 "Bio-werkwijze qua vakmanschap en ondernemerschap veel interessanter"
18-6-2018 Tiense Suikerraffinaderij wil bio doen groeien in Vlaanderen
18-6-2018 'Telers voor telers': Samen sterk door het delen van ervaringen en kennis
18-6-2018 Vanavond op NPO 3: Biologische vs niet-biologische groenten
15-6-2018 Jonge Griekse gezinnen zien meerwaarde biogroenten
15-6-2018 Seizoen Siciliaanse biologische tafeldruiven gestart

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *