Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië: Zuivelbedrijf Norco wil biologisch aandeel uitbreiden

Het Australische zuivelverwerkingsbedrijf Norco vraagt boeren tot in Victoria om hen biologische melk te leveren als onderdeel van hun uitbreiding in de biologische sector. 

De voorzitter van Norco, zelf zuivelboer, Greg McNamara, liet weten dat de prijs die betaald wordt per liter biologische melk flink hoger ligt dan de prijs voor biologische melk. Het verschil kan zelfs zo groot als 30 cent per liter zijn. "Op dit moment hebben we twee biologische boeren en een aantal denken erover om ook over te stappen op biologisch," vertelde hij.

Arbeidsintensiever

De 123-jaar oude coöperatie in New South Wales heeft fabrieken in Raleigh, verder in het zuiden en in Labrador aan de Gold Coast. "Biologische zuivel zou 10 tot 15% van onze jaarlijkse productie kunnen uitmaken, wat betekent dat we binnen vijf jaar 20 tot 20 miljoen liter biologische melk binnen ons Norco systeem zouden kunnen hebben. 

Hoewel het prijsverschil tussen conventionele en biologische melk relatief groot is, is de biologische zuivelproductie niet goedkoop. Een van de grootste uitdagingen voor conventionele boeren die overstappen op biologische melk is dat de transitieperiode maar liefst drie jaar duurt. Deze lange transitieperiode levert een hoger risico op mislukking, omdat boeren deze periode dezelfde prijs voor hun melk krijgen als conventionele boeren, terwijl ze wel hogere kosten hebben. McNamara: "Biologische zuivelboeren zijn vaak redelijk klein, omdat de biologische productie wat arbeidsintensiever is." Daarom hebben ze een relatief kleine kudde. 

Conventionele zuivelboeren stappen over op Norco en op biologisch

Een bedrijf dat onlangs biologisch gecertificeerd is en nu aan Norco levert, is Benmar Farm, dat melk produceert dat smaakt 'als zijde' en dat het bedrijf een hogere omzet moet gaan leveren. Karyn Cassar en haar partner Carissa Wolfe zijn deze week begonnen met het leveren van hun biologisch gecertificeerde Fleckvieh melk aan de Norco fabriek in Raleigh. 

De twee wisten de transitieperiode naar biologisch in slechts twee jaar af te ronden in plaats van drie dankzij hun uitstekende boekhouding. Hoewel hun overstap geleidelijk is gegaan en daarom geen dramatische financiële gevolgen had, vindt Wolfe dat verwerkers en zelfs de overheid producenten die de overstap naar biologisch maken, zouden moeten bijstaan. "Ik denk dat het belangrijk is dat overheden, die zich zorgen maken om het milieu, dit laten zien door het certificeringsproces van boeren die de overstap naar biologisch maken te steunen." 

Biologische experts vragen om overheidssubsidies

De directeur van het Centre of Organic Research bij de Southern Cross University, Professor Carlo Leifert, heeft de overheid gevraagd om subsidies te verstrekken aan overstappende biologische boeren. Hij is ervan overtuigd dat als boeren in Australië subsidie zouden krijgen als ze de overstap naar biologisch maken, meer boeren deze stap zouden zetten. Hij liet weten dat Europese overheden de biologische sector hebben weten uit te breiden door subsidies te bieden aan telers die de overstap naar biologisch maken. "De transitieperiode is de grootste uitdaging voor boeren, omdat ze een kleinere oogst hebben, omdat ze geen conventionele producten meer mogen gebruiken, hun grond nog niet genoeg verbeterd is om dit te compenseren en ze bovendien hun producten nog niet als biologisch kunnen verkopen," vertelt Leifert. 

"Als boeren geen vertrouwen hebben dat ze door de transitieperiode komen, zal niemand de overstap naar biologisch durven maken, waardoor de sector niet verder uit kan breiden. Het is daarom absoluut de moeite waard om te overwegen om boeren meer steun te bieden tijden de transitieperiode." 

Bron: ABC Rural (Kim Honan & Michael Cavanagh)


Publicatiedatum: