Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Roemt de 'Plantaardige vlezigheid'
DaniŽl Saat, Spirit: "Onze seitansteak staat op zichzelf"

Iedere duurzame ondernemer heeft wel een favoriet product, waarvan hij zomaar zou kunnen zeggen: "Ik heb 'm zelf ook." Dit keer bespreekt DaniŽl Saat zijn steak van seitan.

DaniŽl Saat is oprichter van en chefkok bij Spirit. Dit buffetrestaurant in Rotterdam en Amsterdam serveert honderd procent vegetarische en biologische gerechten. Buy the Change vroeg DaniŽl wat hij zelf graag eet. "Als het restaurant sluit, mag het personeel wat van het overgebleven buffet mee naar huis nemen. Dan is er altijd een run op de seitansteak. Ik ben blij als er voor mij nog een stukje overblijft want het is ook mijn favoriet. Onze seitansteak is, net als een steak van vlees, lekker sappig en mals."

Experimenteren met eiwitstructuren

"Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Het is geweldig spul want je kan er alle kanten mee op. We maken het bij Spirit zelf. Eerst kneden we een deeg van speciale tarwe met een extra hoog eiwitgehalte. Het deeg laten we even rusten en daarna 'wassen' we het: we spoelen het zetmeel eraf zodat alleen de eiwitten overblijven. Dan heb je onbewerkte seitan die je kunt pocheren, bakken of dichtschroeien. Elke bereidingswijze heeft een andere invloed op de structuur van de seitan, dit maakt het zo veelzijdig. Ik ben er vaak mee aan het experimenteren."

Plantaardige vlezigheid

"In het buffet van Spirit vind je alleen plantaardige gerechten. Vlees vinden we niet meer helemaal van deze tijd. Het is inmiddels wel duidelijk dat de productie van ervan het milieu te zwaar belast en dat er veel misgaat wat betreft dierenwelzijn. Bovendien, waarom zou je vlees gebruiken als je de heerlijke dingen kunt maken met seitan? Bij ons kun je kiezen voor burgers en gehakt. Of natuurlijk voor de steak. Daarvoor mengen we eerst een pasta van geroosterde shiitake, wat miso en knoflook door het rauwe seitandeeg. Vervolgens bakken we het en wordt het gemarineerd in een saus van witte wijn, tomatensap en geroosterde zwarte boontjes. Door de hartige umamismaak, het hoge eiwitgehalte en de goede bite is de seitansteak een perfecte vleesvervanger. Maar eigenlijk houd ik niet van dat woord. Liever spreek ik van perfecte 'plantaardige vlezigheid'. Vervanger klinkt alsof het minder goed is dan het origineel. Dat is niet zo. Onze seitansteak staat echt op zichzelf."

Tekst: Bo van Houwelingen

Bron: Buy the Change

Publicatiedatum: 30-5-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

17-7-2018 Nieuw: Spicy Trio
14-6-2018 "Waardering voor de ambachtelijke kant van het bedrijf"
11-6-2018 Slechts 2% van de Duitsers is echt vegetariŽr
25-4-2018 Vegetafel en Vegenement verhuizen terug naar Rotterdam
24-4-2018 Franse regering verbiedt vleesbenaming op vleesvervangers
16-4-2018 Markt voor vleesvervangers wint snel terrein
12-4-2018 "Mini Falafel veelzijdiger dan grote variant"
15-3-2018 "Hennepzaad is de nieuwe plantaardige proteÔnebron"
14-3-2018 Vanaf heden ook Farm Vegetables Smooth beschikbaar
12-3-2018 "Waardering voor positieve insteek Nationale Week Zonder Vlees"
8-3-2018 VegetariŽrsbond en Ekomenu slaan handen ineen
8-3-2018 Ook vegetariŽrs naar de biologische slager
8-3-2018 KidsProef: Speciale gastdocent in de Week Zonder Vlees
7-3-2018 'Nationale Week Zonder Vlees' om bewustwording te creŽren
5-3-2018 "Consumenten kopen graag voeding waar zeewier in zit"
5-3-2018 Nationale Week Zonder Vlees van start met meer dan 25.000 deelnemers
1-3-2018 "Veel variatie mogelijk met seitan"
30-1-2018 ĎKaasí van amandelen en cashewnoten
26-1-2018 "Zeewier maakt samenleving duurzamer"
23-1-2018 Diverse bio-partners voor De Nationale Week Zonder Vlees

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *