Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Onderzoek wijst uit: biologisch uit Oostenrijk kan Oostenrijk voeden

Het is mogelijk om Oostenrijk voor 100 procent te voeden met biologische levensmiddelen uit eigen land, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het 'Zentrum für Globalen Wandel' van BOKU Wenen en het 'Forschungsinstitut für Biologischen Landbau' (FiBL). De auteurs berekenen daarin de economische voordelen van deze visie en bespreken de positieve gevolgen voor de gezondheid en het milieu. Het onderzoek werd onlangs door het initiatief 'Mutter Erde' en Greenpeace gepresenteerd.

Het belangrijkste inzicht: een complete overstap naar biologische landbouw kan de levensmiddelverzorging van de huidige bevolking garanderen. Daarvoor moet echter wel aan één van de volgende twee voorwaarden worden voldaan: ofwel het vermijdbare levensmiddelafval moet met 25 procent naar beneden, ofwel de vleesconsumptie moet met 10 procent dalen. Ook nu al is Oostenrijk één van de voorbeeldlanden wat betreft het aantal bio-bedrijven en het biologisch landbouwareaal. Het biologisch landbouwareaal bedroeg in 2017 23,9 procent van het totale landbouwareaal. Hierop werd door meer dan 23.000 bio-bedrijven geteeld.


Foto: Thomas Jantzen

Een complete overstap naar biologische landbouw zou niet alleen voordelen voor het milieu bieden, maar zou ook zinvol zijn uit economisch en maatschappelijk oogpunt. Thomas Lindenthal, onderzoeksauteur en interim-leider van het 'Zentrum für Globalen Wandel und Nachhaltigkeit' aan de universiteit voor grondcultuur: "De landbouw wordt momenteel met een serie grote ecologische en sociale uitdagingen geconfronteerd. Daartoe horen naast de klimaatverandering onder andere de afnemende biodiversiteit en de afname van het aantal landbouwbedrijven voor de achtergrond van een internationale concurrentiedruk. Een overstap naar 100 procent biologische landbouw in Oostenrijk zou hier een belangrijk en doeltreffend antwoord op zijn. Daarmee zouden belangrijke bijdrages aan de duurzame ontwikkeling van Oostenrijk en de voedselzekerheid voor de lange termijn geleverd kunnen worden."

Met een reductie van de hoge vleesconsumptie zouden ook grote potentiëlen voor de biologische landbouw ontstaan, aldus onderzoeksauteur Martin Schlatzer. In Oostenrijk wordt momenteel meer dan de helft van het akkeroppervlak voor de teelt van krachtvoedermiddelen zoals maïs en soja gebruikt. Martin: "Oostenrijk importeert bovendien ieder jaar circa een half miljoen ton sojavoedermiddel, voor het grootste deel gentechnisch gemodificeerd soja uit Brazilië, Argentinië of de VS. Deze grote importafhankelijkheid zou in een biologisch scenario met een flinke vleesreductie vermindert of beëindigd kunnen worden." Martin wijst verder op de positieve gezondheidseffecten van deze verandering: "In Oostenrijk is de vleesconsumptie drie keer zo hoog als aanbevolen en verantwoordelijk voor veelvoorkomende, zware gezondheidsproblemen."

Voor meer informatie: www.muttererde.at

Publicatiedatum: 28-5-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2018 Bio-teler bekritiseert biolabel 'Bio aus Baden-Württemberg'
17-8-2018 Voorkom oogstverliezen door bladziekten in biopeen
17-8-2018 Uienolie mag blijven om de wortelvlieg weg te jagen
17-8-2018 Succesvolle Menopper aardappeloogst ondanks aanhoudende droogte
17-8-2018 Bio-teler maakt ecovriendelijke tomatenverpakking
17-8-2018 "Lage prijzen bio-tomaten: Spanjaarden langer op markt"
16-8-2018 Noorse telers blijven met bio-bloemkool zitten
16-8-2018 "Het aardappelras Twinner heeft de potentie om de Frieslander te vervangen"
16-8-2018 'Buurman' Carel Bouma levert bio-producten aan Lowlands
16-8-2018 Hoe maakt een biologische teler z´n eigen biomest?
15-8-2018 Aandeel robuuste aardappelrassen stijgt
15-8-2018 Biologisch: "Beter voor mens, dier en milieu"
15-8-2018 Britse biologische aardappeltelers mogen tijdelijk koperoxychloride gebruiken
15-8-2018 Groeiend enthousiasme voor biologisch telen in Denemarken
15-8-2018 Vietnam: meer bio nodig om export naar EU te stimuleren
14-8-2018 Fruitzaam sponsort Diabetes Challenge
14-8-2018 Bio-groenten nieuwe kas Reichenau-Gemüse exclusief voor Rewe-winkels
13-8-2018 "Klant moet bereid zijn om meer te betalen voor ons product"
13-8-2018 "Nieuwe gentechnieken maken de Nederlandse veredelingssector niet sterker"
13-8-2018 De Lelystadse Oogstdag: 1 september

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *