Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Onderzoek wijst uit: biologisch uit Oostenrijk kan Oostenrijk voeden

Het is mogelijk om Oostenrijk voor 100 procent te voeden met biologische levensmiddelen uit eigen land, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het 'Zentrum fŁr Globalen Wandel' van BOKU Wenen en het 'Forschungsinstitut fŁr Biologischen Landbau' (FiBL). De auteurs berekenen daarin de economische voordelen van deze visie en bespreken de positieve gevolgen voor de gezondheid en het milieu. Het onderzoek werd onlangs door het initiatief 'Mutter Erde' en Greenpeace gepresenteerd.

Het belangrijkste inzicht: een complete overstap naar biologische landbouw kan de levensmiddelverzorging van de huidige bevolking garanderen. Daarvoor moet echter wel aan ťťn van de volgende twee voorwaarden worden voldaan: ofwel het vermijdbare levensmiddelafval moet met 25 procent naar beneden, ofwel de vleesconsumptie moet met 10 procent dalen. Ook nu al is Oostenrijk ťťn van de voorbeeldlanden wat betreft het aantal bio-bedrijven en het biologisch landbouwareaal. Het biologisch landbouwareaal bedroeg in 2017 23,9 procent van het totale landbouwareaal. Hierop werd door meer dan 23.000 bio-bedrijven geteeld.


Foto: Thomas Jantzen

Een complete overstap naar biologische landbouw zou niet alleen voordelen voor het milieu bieden, maar zou ook zinvol zijn uit economisch en maatschappelijk oogpunt. Thomas Lindenthal, onderzoeksauteur en interim-leider van het 'Zentrum fŁr Globalen Wandel und Nachhaltigkeit' aan de universiteit voor grondcultuur: "De landbouw wordt momenteel met een serie grote ecologische en sociale uitdagingen geconfronteerd. Daartoe horen naast de klimaatverandering onder andere de afnemende biodiversiteit en de afname van het aantal landbouwbedrijven voor de achtergrond van een internationale concurrentiedruk. Een overstap naar 100 procent biologische landbouw in Oostenrijk zou hier een belangrijk en doeltreffend antwoord op zijn. Daarmee zouden belangrijke bijdrages aan de duurzame ontwikkeling van Oostenrijk en de voedselzekerheid voor de lange termijn geleverd kunnen worden."

Met een reductie van de hoge vleesconsumptie zouden ook grote potentiŽlen voor de biologische landbouw ontstaan, aldus onderzoeksauteur Martin Schlatzer. In Oostenrijk wordt momenteel meer dan de helft van het akkeroppervlak voor de teelt van krachtvoedermiddelen zoals maÔs en soja gebruikt. Martin: "Oostenrijk importeert bovendien ieder jaar circa een half miljoen ton sojavoedermiddel, voor het grootste deel gentechnisch gemodificeerd soja uit BraziliŽ, ArgentiniŽ of de VS. Deze grote importafhankelijkheid zou in een biologisch scenario met een flinke vleesreductie vermindert of beŽindigd kunnen worden." Martin wijst verder op de positieve gezondheidseffecten van deze verandering: "In Oostenrijk is de vleesconsumptie drie keer zo hoog als aanbevolen en verantwoordelijk voor veelvoorkomende, zware gezondheidsproblemen."

Voor meer informatie: www.muttererde.at

Publicatiedatum: 28-5-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Biogroenteboer werkt samen met buurman die gangbaar melkveehouder is
22-6-2018 Poolse biotelers hebben meer steun nodig
22-6-2018 Rusland focust op biologische tuinbouw
22-6-2018 Cactusvijgen steeds populairder
22-6-2018 De opkomst van bio-groenten in 10 jaar
21-6-2018 WUR zet grootschalig in op strokenteelt
21-6-2018 "We hopen dat het WK voetbal de consumptie een impuls zal geven"
21-6-2018 Zijn biologische groenten gezonder?
20-6-2018 Verontwaardiging bij Zweedse telers na EU-verbod op biologische sla in pot
20-6-2018 Europa moet meer naar KroatiŽ kijken voor import exotische bio-AGF
20-6-2018 Oostenrijk pionier in biologische tuinbouw
20-6-2018 Triodos bank biedt financiŽle steun aan biologische fruitbox leverancier Riverford
19-6-2018 Caithness Potatoes test robuuste aardappelrassen
19-6-2018 Open Dag Waterman Onions trekt massaal bezoek
18-6-2018 "Bio-werkwijze qua vakmanschap en ondernemerschap veel interessanter"
18-6-2018 Tiense Suikerraffinaderij wil bio doen groeien in Vlaanderen
18-6-2018 'Telers voor telers': Samen sterk door het delen van ervaringen en kennis
18-6-2018 Vanavond op NPO 3: Biologische vs niet-biologische groenten
15-6-2018 Jonge Griekse gezinnen zien meerwaarde biogroenten
15-6-2018 Seizoen Siciliaanse biologische tafeldruiven gestart

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *