Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Helpen onze producent door meteen alles af te nemen"

Franse wijnbouwers voelen gevolgen nachtvorst en hagel

Tholen - De afgelopen week werd in diverse landelijke media gemeld dat er voor deze zomer een schaarste aan rosé uit Frankrijk dreigt. Richard van der Linden geeft aan dat ze bij Coenecoop Wine Traders ook de gevolgen van de extreme weersomstandigheden merken. Al heeft de onderneming vooralsnog geen problemen als het gaat om beschikbaarheid. Volgens Ramon van Huffelen (Natrada) heeft de tegenvallende opbrengst positieve gevolgen voor de kwaliteit van de Franse bio-wijnen. En Ernst Hart vertelt namens Wijnen van 't Fort dat de oogst in verschillende gebieden in Frankrijk inderdaad tegenvalt. "Wat de wijnbouw betreft hebben er in 2017 verschillende rampen plaatsgevonden, echter niet op hetzelfde moment en het effect verschilt ook per wijngaard. Eind april zijn verschillende Franse telers door een flinke nachtvorst getroffen en in de zomer kwam daar bij sommige boeren ook nog eens enorme hagelschade overheen. Sommige wijnboeren hebben hierdoor slechts een oogstopbrengst van 10%", aldus Ernst.

De foto's zijn gemaakt in het wijngebied Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk (Ernst Hart).

Hij geeft aan dat dit vooral een ramp is voor jonge boeren. "Zij hebben vaak nog geen buffer opgebouwd. Wanneer je al wat jaren bezig bent, heb je vaak de nodige voorraad. Al zijn er ook boeren die twee rampjaren op rij te verwerken hebben. Zij hebben het uiteraard moeilijk. Ik merk dat de collegialiteit in sommige gebieden in Frankrijk heel groot is, daar helpt men elkaar. En op andere plekken is het veel meer ieder voor zich."


Ernst verwacht dat ze bij Wijnen van 't Fort relatief weinig gaan merken van de tekorten. "Ik heb heel goede relaties met mijn wijnboeren. Daardoor sta ik nooit achteraan in de rij." Hij hoopt dat consumenten begrip op kunnen brengen voor het feit dat de boeren erg afhankelijk zijn van de omstandigheden. "Wijn is écht een natuurproduct. De wijnboeren lopen zoveel risico's en ik heb het gevoel dat consumenten dat zich nauwelijks realiseren."

"Kwaliteit wel erg goed"

Wijnimporteur Ramon van Huffelen (Natrada) geeft aan dat de kwaliteit van de wijnen vanwege de tekorten extra goed lijkt te zijn. "Wij hebben niet zo veel rosé uit Frankrijk, maar over het algemeen geldt dat de opbrengsten in 2017 best laag waren. Dit geldt overigens niet alleen voor Frankrijk, maar bijvoorbeeld ook voor Spanje en Duitsland." Hij erkent dat de wijnprijzen wat meer onder druk staan doordat er minder aanbod is. "Hier heeft iedereen last van en soms moet je ook gewoon accepteren dat de prijs omhoog gaat." Volgens Ramon heeft de lagere opbrengst wel een positief effect op de kwaliteit van de druiven: "De kwaliteit van de wijnen is heel goed. Er blijven minder druiven aan de struik over, waardoor de struik alle voedingsstoffen over minder druiven hoeft te verdelen. Daardoor is de smaak over het algemeen wel erg goed."

"Nu juist extreem veel regen"

Richard van der Linden bezocht namens Coenecoop Wine Traders de afgelopen week diverse wijnboeren in de Franse provincie Languedoc. "Waar het vorig jaar heel droog was en de boeren te kampen hadden met nachtvorst en hagel, is er in die regio de afgelopen anderhalve maand extreem veel regen gevallen." De weersomstandigheden van vorig jaar hebben volgens Richard zeker negatieve gevolgen gehad op de oogst: "De opbrengsten lagen in 2017 inderdaad verschrikkelijk laag, ik schat dat de wijnboeren tussen de 20 en 25% minder hebben kunnen oogsten. Eén van onze producenten kampte zelfs met een oogstverlies van zo'n 55%. Om hem uit de brand te helpen, besloten we dan ook meteen om alles af te nemen."

Hij meent dat ze bij Coenecoop nog niet met tekorten kampen. "Vooralsnog hebben we niet zoveel problemen als het gaat om beschikbaarheid. Wel zal de voorraad op een gegeven moment op raken. Het is en blijft een natuurproduct, maar de omstandigheden zijn de laatste tijd wel heel erg extreem." Richard geeft aan dat het bij tekorten in Frankrijk lastig is om binnen de landsgrenzen uit te wijken. "Dan kijken we naar Spanje en Italië. Daar is de situatie echter ook verre van optimaal, waardoor we in eerste instantie uitwijken naar Oostenrijk en Duitsland. Daar hebben ze echter niet zoveel volumes. Dan zijn Chili, Argentinië en Zuid-Afrika de volgende opties."

Voor meer informatie:

info@wijnenvantfort.nl