Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Biologische zuivelboeren lijden onder crisis

Zuivelboer Jim Goodman stapte ongeveer 20 jaar geleden over op biologisch om een eerlijke prijs voor zijn melk te krijgen en zijn kudde op het familiebedrijf klein te houden. Hij was nog een conventionele boer toen de crisis van de jaren '80 plaatsvond en ziet veel van de dingen die toen gebeurden nu opnieuw plaatsvinden. 

Goodman, die ook voorzitter van de National Family Farm Coalition is, was een van de vier zuivelexperts die de groeiende zuivelcrisis in de VS bespraken tijdens een bijeenkomst van de Family Farm Defenders en de National Family Farm Coalition. Door de crisis verliezen veel kleinere zuivelbedrijven hun markten aan grotere zuivelbedrijven (CAFO).

Goodman heeft hetzelfde probleem in de jaren '80 gezien. Producenten breidden toen hun bedrijf uit om zo in de zuivelsector te kunnen blijven en produceerden meer melk tegen wat lagere kosten. Dit was een oplossing die goed was voor verwerkingsbedrijven, omdat ze tegen lagere kosten melk konden inkopen. Uiteindelijk werd er echter "te veel melk geproduceerd tegen te lage kosten voor de producenten."

Omdat boeren hun bedrijf niet langer konden betalen verdwenen er steeds meer kleine zuivelbedrijven en moesten lokale, kleine bedrijven hun deuren sluiten omdat de gemeenschap het bedrijf niet langer kon ondersteunen. 

"Dezelfde problemen zien we nu weer," vertelt Goodman.



Biologische crisis

Ed Maltby, directeur van de Northeast Organic Dairy Producers Association (NODPA) zegt dat sinds 2002 de biologische zuivelindustrie "jaarlijks met 10 tot 15% is gegroeid. Hierdoor ontwikkelden zich relaties tussen verwerkingsbedrijven, kopers van biologische melk en producenten om er voor te zorgen dat "ze niet te veel melk in zouden kopen", in afwachting van de vraag naar biologische melk. Dit heeft nu echter geleid tot "een situatie waarin we een overschot aan biologische melk hebben." Hierdoor hebben biologische boeren nu dezelfde problemen als conventionele boeren - lagere prijzen, een overschot aan melk en verlies van markten.

Inkopers van biologische melk nemen inmiddels dan ook geen nieuwe boerenbedrijven meer aan om hen melk te leveren, vertelt Maltby. Ook herroepen kopers hun overeenkomsten met conventionele boeren, die de 3 jaar durende overstap naar biologisch maakten, waardoor deze boeren hun melk aan de conventionele markt moeten verkopen en veel geld verliezen. 

Maltby vertelt dat er in 2012-2014 nog een tekort aan biologische melk was, waardoor de prijs van melk steeg. De kansen die dit bood werd met beide handen aangegrepen door enkele grote zuivelbedrijven, die conventionele dieren opnamen in een biologische kudde - wat mogelijk is dankzij de gaten in de biologische wetgeving - en hebben de markt overspoeld met biologische melk.

Biologische kopers sprongen op deze kans en kochten massaal in. Binnen een paar maanden was de prijs van biologische melk met maar liefst 25% gedaald, zegt Maltby. 

Hij vertelt dat er verschillende dingen gedaan kunnen worden om de crisis te verlichten, zoals het aanpassingen van het beleid voor leningen en de onmiddellijke instelling van een minimumprijs van €17 voor melk. 

Daarnaast is de belangrijkste oplossing ook de meest simpele: zorg dat mensen zich aan de regels houden. Een voorbeeld hiervan is ervoor zorgen dat een gecertificeerd biologisch zuivelbedrijf alleen nog biologische dieren aan zijn kudde toevoegt. 

Aanbodbeheersing

In Ontario, Canada bestaat een overheidsprogramma dat zuivelboeren helpt aan een stabiel inkomen, zo legt de Canadese zuivelboer en raadslid van Dairy Farmers of Ontario (DFO) Ralph Dietrich uit.

Hij is ervan overtuigd dat de Amerikaanse mentaliteit van meer koeien toevoegen om meer melk beschikbaar te maken zodra er kopers voor zijn geen oplossing is, maar het probleem juist erger maakt. 

In plaats van meer te produceren, zegt Dietrich dat quota beperkingen een betere oplossing zijn. "Het is een systeem dat voor ons goed werkt," vertelt hij. 

Goodman is al sinds het begin van de jaren '80 voorstander van aanbodbeheersing, omdat hij zich toen realiseerde dat "er iets moest veranderen".

"Dit systeem zou kunnen werken. Het zal moeilijk zijn, omdat veel van deze echt grote zuivelbedrijven denken dat de beste manier om geld te verdienen is door meer te produceren, maar zware tijden vragen om serieuze maatregelen," zegt hij. "Ik denk dat als mensen geïnformeerd worden over de werking van het systeem, ze inzien dat het voor hun eigen bestwil is." 

Dietrich wijst als voorbeeld naar de Amerikaanse President Trump: "Denk je dat hij denkt dat er dingen zijn die onmogelijk zijn? Absoluut niet."

De grootste boeren zijn misschien niet enthousiast over het idee van aanbodbeheersing, maar zuivelboeren hebben al veel weten te doorstaan. Ik denk dat aanbodbeheersing bewezen voordelen heeft voor iedereen." 

Bron: Wisfarmer (Carol Spaeth-Bauer) 
Publicatiedatum: