Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Optimale bemestingsstrategieŽn voor biologische landbouw binnen kader van mestactieplan

Via een wetenschappelijk en participatief traject werken ILVO, Inagro, pcfruit, UGent en de Bodemkundige Dienst samen aan optimale bemestingsstrategieŽn voor de biologische landbouw binnen het kader van de mestwetgeving. Uiteindelijk doel is om bodembeheerstrategieŽn te identificeren die bij een gelimiteerde externe aanvoer van fosfor toch voldoende koolstof en stikstof aanbrengen. Het nieuwe, vierjarige project wordt uitgevoerd in opdracht van de VLM.

Een goede bodemkwaliteit en een gezonde gewasontwikkeling zijn van groot belang in de biologische landbouw. Koolstofopbouw speelt hierin een belangrijke rol. Maar wie op een organische manier bemest, voert naast koolstof ook een heel gamma aan plantenvoedingsstoffen aan. De dosering van de bemesting wordt doorgaans afgestemd op de stikstofbehoefte van het gewas, maar ook met andere nutriŽnten dient rekening te worden gehouden: door de verstrengde fosforbemestingsnormen van MAP5, bijvoorbeeld, is de fosfaatnorm (P-norm) soms meer beperkend voor de dosis dan de stikstofnorm (N-norm). De verstrenging van de P-bemestingsnormen bemoeilijkt voornamelijk biologische groenten- en fruittelers om via bemesting te werken aan de bodemkwaliteit en hun gewassen van stikstof te voorzien.

De onderzoekspartners zullen daarvoor samen met de biologische telers op zoek gaan naar bodembeheerstrategieŽn om bij een gelimiteerde externe aanvoer van fosfor toch voldoende koolstof en stikstof aan te brengen. Vanuit praktijkervaring (knelpuntenanalyse en brainstorm over oplossingsrichtingen), aangevuld met wetenschappelijk inzicht, proberen we om oplossingsrichtingen te vinden die economisch en logistiek haalbaar zijn.

Het project omvat een wetenschappelijk traject en een participatief traject. Het wetenschappelijke traject moet toelaten om tot een beter begrip te komen van de impact van maatregelen en strategieŽn op de organische stofhuishouding en de stikstofdynamiek en van de achterliggende mechanismen. De eigen onderzoeksresultaten worden gebundeld en afgetoetst aan buitenlandse onderzoeksresultaten. Bovendien worden twee wetenschappelijke proeven opgestart: ťťn voor groenten-voederwinning en ťťn voor steenfruit. Parallel aan het wetenschappelijke traject, maar ook in wisselwerking ermee, loopt een Ďparticipatiefí traject met sterke betrokkenheid van de biotelers. Daarin wordt het effect van de bedrijfsvoering op de nutriŽntenstromen en de organische stofdynamiek onder de loep genomen. Telers vanuit de deelsectoren grove groenten, steenfruit en voederwinning op grondgebonden veebedrijven kunnen deelnemen aan de benchmarkbezoeken in het buitenland en worden geŽngageerd voor de focusgroepen. Ook voor CSA-bedrijven, glastuinbouw en minder of niet grondgebonden veehouderijsystemen zal er een focusgroep georganiseerd worden. Naast wetenschappelijke proeven worden een aantal maatregelen en strategieŽn gevalideerd op praktijkpercelen.

Het project moet veelbelovende strategieŽn opleveren voor organische stofopbouw in de biologische sector. Deze strategieŽn worden ook voorgelegd in focusgroepen met gangbare telers. Voor een selectie van de strategieŽn wordt ook bij gangbare landbouwers een validatie uitgevoerd op hun praktijkpercelen.

Project: Optimaliseren van bemestingsstrategieŽn vanuit de principes van de biologische landbouw
Financiering: Vlaamse Landmaatschappij
Looptijd: 2018 - 2021
Samenwerking: Inagro, pcfruit, UGent, Bodemkundige Dienst van BelgiŽ
Contact: koen.willekens@ilvo.vlaanderen.be

Publicatiedatum: 23-5-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2018 Debat over toekomst intensieve veehouderij
17-8-2018 Nestlť en Coca-Cola krijgen wereldwijd meeste kritiek ngoís
16-8-2018 "Het is belangrijk om buiten je bedrijf te komen en te leren van anderen"
16-8-2018 Sonnentor: omzetplus van 10,7 procent in het jubileumjaar
15-8-2018 Enthousiaste reacties na Open Dag Tuenter
15-8-2018 "Onze oproep: eet lekker lokaal!"
14-8-2018 Bio-boeren zetten zich in voor uitbreiding patrijzenpopulatie
14-8-2018 Eerste half jaar 2018: Biologische sector groeit hard door
14-8-2018 Drijfmest AgriMestMix nu ook voor bio-bedrijven beschikbaar
13-8-2018 Biedt samenwerking uitkomst in ruwvoersituatie?
10-8-2018 Panalpina Adelantex bio-gecertificeerd
10-8-2018 Boer Sil heeft geen tractor nodig
10-8-2018 Zelfoogsttuin De Keuterij voorziet al 65 gezinnen van bio-groenten
8-8-2018 Biologisch afbreekbare plug toegevoegd aan Skal inputlijst
8-8-2018 'Bio vom Berg' uit Tirol behaalt omzet van 9,6 miljoen euro
7-8-2018 Internationale journalisten bezoeken Nederlandse bio-bedrijven
6-8-2018 Lagere omzet en winst voor Wessanen
6-8-2018 Biologische graanoogst verloopt voorspoedig
20-7-2018 Verschillende bio-finalisten in top 10 Nutrition Greenhouse-programma
20-7-2018 Biojournaal.nl viert vakantie, maandag 6 augustus zijn we terug

 

Reacties:


Beste Biojournaal,
Ik ziet het als jullie dankbare rol om vertaler te zijn van vakjargon naar normalemensentaal. Dat is in bovenstaand artikel op zijn zachtst gezegd, niet helemaal gelukt. Ik zou het mooi vinden wanneer jullie deze moeite wel zouden nemen, zodat de gewone mens er ook nog iets van kan begrijpen.
Hartelijke groet,
Kitty Peetoom.

Kitty Peetoom, Zwolle - 23-5-2018 14:42:43


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *