Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Optimale bemestingsstrategieŽn voor biologische landbouw binnen kader van mestactieplan

Via een wetenschappelijk en participatief traject werken ILVO, Inagro, pcfruit, UGent en de Bodemkundige Dienst samen aan optimale bemestingsstrategieŽn voor de biologische landbouw binnen het kader van de mestwetgeving. Uiteindelijk doel is om bodembeheerstrategieŽn te identificeren die bij een gelimiteerde externe aanvoer van fosfor toch voldoende koolstof en stikstof aanbrengen. Het nieuwe, vierjarige project wordt uitgevoerd in opdracht van de VLM.

Een goede bodemkwaliteit en een gezonde gewasontwikkeling zijn van groot belang in de biologische landbouw. Koolstofopbouw speelt hierin een belangrijke rol. Maar wie op een organische manier bemest, voert naast koolstof ook een heel gamma aan plantenvoedingsstoffen aan. De dosering van de bemesting wordt doorgaans afgestemd op de stikstofbehoefte van het gewas, maar ook met andere nutriŽnten dient rekening te worden gehouden: door de verstrengde fosforbemestingsnormen van MAP5, bijvoorbeeld, is de fosfaatnorm (P-norm) soms meer beperkend voor de dosis dan de stikstofnorm (N-norm). De verstrenging van de P-bemestingsnormen bemoeilijkt voornamelijk biologische groenten- en fruittelers om via bemesting te werken aan de bodemkwaliteit en hun gewassen van stikstof te voorzien.

De onderzoekspartners zullen daarvoor samen met de biologische telers op zoek gaan naar bodembeheerstrategieŽn om bij een gelimiteerde externe aanvoer van fosfor toch voldoende koolstof en stikstof aan te brengen. Vanuit praktijkervaring (knelpuntenanalyse en brainstorm over oplossingsrichtingen), aangevuld met wetenschappelijk inzicht, proberen we om oplossingsrichtingen te vinden die economisch en logistiek haalbaar zijn.

Het project omvat een wetenschappelijk traject en een participatief traject. Het wetenschappelijke traject moet toelaten om tot een beter begrip te komen van de impact van maatregelen en strategieŽn op de organische stofhuishouding en de stikstofdynamiek en van de achterliggende mechanismen. De eigen onderzoeksresultaten worden gebundeld en afgetoetst aan buitenlandse onderzoeksresultaten. Bovendien worden twee wetenschappelijke proeven opgestart: ťťn voor groenten-voederwinning en ťťn voor steenfruit. Parallel aan het wetenschappelijke traject, maar ook in wisselwerking ermee, loopt een Ďparticipatiefí traject met sterke betrokkenheid van de biotelers. Daarin wordt het effect van de bedrijfsvoering op de nutriŽntenstromen en de organische stofdynamiek onder de loep genomen. Telers vanuit de deelsectoren grove groenten, steenfruit en voederwinning op grondgebonden veebedrijven kunnen deelnemen aan de benchmarkbezoeken in het buitenland en worden geŽngageerd voor de focusgroepen. Ook voor CSA-bedrijven, glastuinbouw en minder of niet grondgebonden veehouderijsystemen zal er een focusgroep georganiseerd worden. Naast wetenschappelijke proeven worden een aantal maatregelen en strategieŽn gevalideerd op praktijkpercelen.

Het project moet veelbelovende strategieŽn opleveren voor organische stofopbouw in de biologische sector. Deze strategieŽn worden ook voorgelegd in focusgroepen met gangbare telers. Voor een selectie van de strategieŽn wordt ook bij gangbare landbouwers een validatie uitgevoerd op hun praktijkpercelen.

Project: Optimaliseren van bemestingsstrategieŽn vanuit de principes van de biologische landbouw
Financiering: Vlaamse Landmaatschappij
Looptijd: 2018 - 2021
Samenwerking: Inagro, pcfruit, UGent, Bodemkundige Dienst van BelgiŽ
Contact: koen.willekens@ilvo.vlaanderen.be

Publicatiedatum: 23-5-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 ďVoor derde jaar op rij records verbrokenĒ
22-6-2018 VS: Organic Soup Kitchen wil voedingstherapie centrum opzetten
22-6-2018 Nieuw-Zeelandse biologische teler krijgt boete van 38.000 euro
21-6-2018 Zeeuwse boer twijfelt over omschakeling naar biologisch
21-6-2018 Nieuw bestuur en directie bio-foodcoop Odin
20-6-2018 AR en DVW gaan samen in biologische voeders
20-6-2018 "Bomen planten op landbouwgrond, wat mag ik?"
20-6-2018 Bioteler denkt vanuit het schap
20-6-2018 Hoe voldoen Afrikaanse boeren aan de Europese biowetgeving?
20-6-2018 VS: Organic Trade Association start project om fraude op te sporen
20-6-2018 Colruyt Group presteert beter dan verwacht
19-6-2018 Lekker naar de BioBoer trekt 35.000 bezoekers
19-6-2018 Nederlandse boer wil omwenteling op platteland
18-6-2018 "Wat dieren voor mensen kunnen betekenen, is ook opbrengst"
18-6-2018 "Zorgboerderijen maken bezoekers gelukkiger"
18-6-2018 Primeur: drie EKO-keurmerk certificaten voor Heerlijkheid MariŽnwaerdt
15-6-2018 De Krat in top 10 procent Best for the World Ranglijst B-Corps
15-6-2018 Startup Oot bezorgt bio-ontbijtgranen in brievenbus
14-6-2018 Mei 2018: 45 nieuwe bedrijven gecertificeerd
14-6-2018 WakaWaka is failliet

 

Reacties:


Beste Biojournaal,
Ik ziet het als jullie dankbare rol om vertaler te zijn van vakjargon naar normalemensentaal. Dat is in bovenstaand artikel op zijn zachtst gezegd, niet helemaal gelukt. Ik zou het mooi vinden wanneer jullie deze moeite wel zouden nemen, zodat de gewone mens er ook nog iets van kan begrijpen.
Hartelijke groet,
Kitty Peetoom.

Kitty Peetoom, Zwolle - 23-5-2018 14:42:43


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *