Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biohuis blijft hopen op ommezwaai in fosfaatproblematiek

"Boeren draaien maandelijks duizenden euro's verlies"

Tholen - Voor verschillende bio-melkveehouders is de voortzetting van hun bedrijf in gevaar door fosfaatproblemen. Deze melkveehouders kunnen zich melden bij Biohuis en Natuurweide. "We schatten dat het om zo'n 20 biologische melkveehouders gaat. Hier zitten vrij veel starters bij. Minister Schouten geeft in haar brief aan dat ze voor de groep starters zonder melk op de peildatum misschien nog iets kan betekenen. Dit zien we dan ook als een lichtpuntje", vertelt Maria Buitenkamp namens Biohuis.

Het is een lastige situatie, erkent ze. "De biologische boeren blijven het ontzettend onrechtvaardig vinden dat zij hierdoor in de problemen komen. Zij mogen minder dieren houden om er voor te zorgen dat de hogere mestgift van gangbare boeren mogelijk blijft. Dit vinden zij ongehoord. Wel hopen wij nog steeds dat er toch nog een ommezwaai komt. Dit vanwege de grote verschillen tussen de werkwijze van gangbare en biologische boeren. De bio-sector heeft in tegenstelling van de gangbare sector een gigantische fosfaatruimte. De biologische melkveehouders zouden in theorie nog meer dan twee keer zoveel fosfaat kunnen produceren op hun eigen grond. Vanwege de biologische werkwijze doen ze dit uiteraard niet."
 
Maria geeft aan dat er nog veel onduidelijk is voor de betreffende melkveehouders. "Een deel heeft nog geen uitsluitsel gekregen of ze vallen onder de knelgevallenregeling. En dan is het nog maar de vraag of het toereikend zal zijn wanneer dit wel het geval is. Er zijn boeren bij die duizenden euro's verlies draaien per maand. En startende boeren die onder de knelgevallenregeling vallen, krijgen slechts de helft van de benodigde hoeveelheid fosfaat. Dat blijft dus een moeilijke situatie."
 

Ruimte voor starters met melk?

Ze verwacht dat er voor de relatief kleine startersgroep nog wel enige ruimte is. "Degenen die vóór de peildatum wel al biologische melk leverden komen in principe wel in aanmerking voor de knelgevallenregeling. De starters zonder melk, die toen nog in de opstartfase zaten, zouden hier buiten vallen. Al hopen we naar aanleiding van de Kamerbrief dat hierin nog wel een handreiking kan worden gedaan. En de minister gaat in de brief natuurlijk niet in op specifieke situaties."
 

Extra schrijnend voor uitbreiders

Maria noemt de situatie voor de bedrijven die op het verkeerde moment besloten hebben om uit te breiden extra schrijnend. "Dit zijn mensen die weloverwogen besloten hebben om in meer grond en uitbreiding van de stal te investeren. Hiermee speelden zij in op het tekort aan biologische melk van Nederlandse bodem. En dit alles gebeurde binnen de randvoorwaarden van de wetgeving. Zij krijgen nu echter het deksel op de neus, terwijl de biologische mestmarkt heel anders in elkaar zit en er een tekort aan Nederlandse bio-melk is. Dat is het meest frustrerende aan de hele situatie."

Ze geeft aan dat Biohuis samen met De Natuurweide bezig is met het voorbereiden van een actie die de meest bedreigde bedrijven steunt. "Daarbij zou het ook heel mooi zijn als er collega melkveehouders zijn die fosfaatrechten over hebben en deze onder gunstige voorwaarden willen overdragen aan een bio-boer in nood. We vragen deze boeren om contact met ons op te nemen."

Voor meer informatie: Maria Buitenkamp (info@biohuis.org), 06 27148412, www.biohuis.org