Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Eerste Peruaanse bio-granaatappelen in Duitsland
BioTropic uit Duisburg heeft dit seizoen voor het eerst granaatappelen uit Peru in het assortiment. De eerste containers met Peruaanse granaatappelen in biokwaliteit zijn reeds in de eerste week van mei gearriveerd en een volgende lading wordt deze of volgende week verwacht. De lekkere en exotische granaatappelen van de variëteit 'Wonderful' vormen wereldwijd het bekendste exportras en worden op een gespecialiseerde plantage met een oppervlakte van 50 hectare geteeld.
De specialisten op het gebied van granaatappelen zijn de Amerikanen Alex Hall en zijn zoon Johnnie. Ze hebben zich in Peru gevestigd en telen daar granaatappelen en ander fruit in biokwaliteit op circa 50 hectare. Een verdere 50 hectare staat op de planning. Agrarisch ingenieur Volker Schmidt van BioTropic was begin april in het Zuid-Amerikaanse land. Hij controleerde de teelt ter plaatse en Johnnie Hall toonde hem zijn plantage.
Heerlijk biofruit van de variëteit 'Wonderful'
'Nazcalijnen'
Het familiebedrijf Agricola Los Medanos ligt in het vlakke gebied van Ica, circa 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lima. De plantages liggen in de buurt van Nazca, bekend om de zogenaamde 'Nazcalijnen'. Dat zijn enorme tekeningen in het zand van de woestijn, die tot het wereldcultuurerfgoed horen.
Normaal gesproken neemt Biotropic haar granaatappelen afhankelijk van het seizoen uit Turkije en Spanje af. Maar ondanks de droogte heeft Peru veel vruchtbare gebieden die zich in de buurt van rivieren en bronnen bevinden. Ook de granaatappelen van Alex en Johnnie worden van voldoende bronwater voorzien. Op waterschaarste hoeven zij gelukkig niet te rekenen.
Johnnie Hall toont de verse bio-granaatappelen
Weersomstandigheden
Overdag bedraagt de temperatuur in Ica gemiddeld 30 graden Celsius en 's nachts een milde 20 graden Celsius. Het temperatuurverschil is belangrijk, want alleen zo kleurt de granaatappel rood. Daarmee wordt ook duidelijk dat de kleur van de schil weinig over de rijpheid van de granaatappel zegt. Een subtiel droog klimaat is bovendien van voordeel bij de teelt van de voor de rest niet zo veeleisende bio-granaatappelen. Een weinig vochtige lucht biedt minder aantastingsmogelijkheden voor mogelijke schimmelziektes.
Vanwege de goede omstandigheden is de agrarische export van Peru in de afgelopen jaren verveelvoudigd. Het Peruaanse seizoen van granaatappelen loopt tot midden juni. Daarna volgt een pauze, tot in oktober het seizoen weer van start gaat: in Spanje, Turkije en Italië.
Volker Schmidt (BioTropic) en Johnnie Hall op de plantage
Import en distributie
Sinds meer dan twintig jaar is Biotropic één van de belangrijkste specialisten voor de wereldwijde import en distributie van biologisch geteelde groenten en fruit. Naast de hoofdvestiging met eigen bananenrijperij in Duisburg beschikt het bedrijf over filialen in Nederland, Frankrijk, Italië en de Dominicaanse Republiek. Een gespecialiseerd team van agrarisch ingenieurs is permanent werkzaam en houdt zich onder andere bezig met de advisering van telers en kwaliteitscontroles. Bovendien probeert het bedrijf haar productpalet en dienstverlening continu uit te breiden: in de herfst wordt er bijvoorbeeld een nieuwe installatie voor de rijping, sortering en verpakking van biologische mango's geïnstalleerd.
Hygiëne is heel belangrijk in de verpakkingsruimte