Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is chemisch recyclen de oplossing voor het plasticafvalprobleem?

Hoewel de inzameling en recycling van kunststofverpakkingsafval de afgelopen jaren flink is toegenomen, kent de markt voor gerecycled plastic de nodige uitdagingen. Er wordt gezocht naar alternatieve technieken om recycling van plastic te verbeteren. Bekijk onderstaande video over chemische recycling van plastic: een van de nieuwe technieken die kan bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.



Milieuvervuiling door plastic is één van de grootste problemen van onze tijd. Het zou beter zijn voor het milieu als we minder plastic zouden gebruiken of, als dat niet kan, meer hergebruiken. Maar plastic recyclen is niet zo eenvoudig. Slechts 34% van het verzamelde plastic afval wordt gerecycled. Dat komt doordat plastic nu alleen op een mechanische manier wordt gerecycled en daarvoor zijn lang niet alle plastics geschikt.

Chemisch recyclen van plastic

Mogelijk is chemisch recyclen een belangrijke oplossing voor het huidige plasticafvalprobleem. Bij chemische recycling wordt plastic afval gezuiverd en chemisch gescheiden, waardoor nieuwe, zuivere chemische bouwstenen overblijven. Hiervan kunnen weer nieuwe plastics worden gemaakt. Meer complexe plastics kunnen alleen worden verwerkt met chemische recycling.

Circulair Nederland

TNO doet al jaren intensief onderzoek naar verschillende vormen van chemische recycling. "We zoeken samenwerking met bedrijven om de mogelijkheden hiervan verder uit te werken. Bovendien kan TNO bedrijven helpen door verschillende scenario’s te analyseren en door advies te geven over geschikte technieken en richtingen. Op deze manier kunnen we gezamenlijk een bijdrage leveren aan een circulair Nederland", benadrukt Rob de Ruiter, business developer Circulaire Economie.

Bron: TNO Time
Publicatiedatum: