Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Derrick Neleman: "Winkeliers kunnen zich bij ons melden"
Nationaal kurkretourprogramma van start

Wijnmerk Neleman, met diverse verkooppunten van Neleman wijn in Nederland en buitenland, start met Kurkretour. Dit is een nationaal kurkretourprogramma met oog op hergebruik. Neleman is het eerste Europese wijnbedrijf dat het initiatief neemt om kurk in te zamelen als waardevolle grondstof.Ondernemer Derrick Neleman, bekend vanwege zijn eigen Spaanse prijswinnende biologische wijnen met opvallend design, ziet graag dat meer winkeliers zich aansluiten bij het kurkretourprogramma. Derrick: "De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd sterk toe. Kurk is een te waardevolle grondstof om zomaar weg te gooien. In alle omringende landen bestaat een kurkretourprogramma, maar in Nederland op grote schaal nog niet. Winkeliers, die zich aan willen sluiten als inzamelpunt, kunnen zich bij ons melden. Op deze manier willen wij gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen en als netwerk een bijdrage leveren aan een duurzame en circulaire economie."


Astrid Weidmann toont de eerste ingeleverde kurken bij De Groene Winkel in Zeist.

De Nederlandse rijksoverheid heeft de ambitie om de economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Kurk kan hierbij als uitstekend voorbeeld dienen. De ingezamelde kurken worden op een sociale werkplaats vermalen tot granulaat. Kurkgranulaat is een grondstof met vele toepassingen en wordt onder andere gebruikt als isolatiemateriaal in de ruimtevaart en voor ecologische bouw. Ook dient de grondstof bijvoorbeeld als grondbedekker voor de ecologische tuinbouw en kunstgrasvelden. Het kan in alle denkbare vormen geperst worden. Van het granulaat kunnen geen nieuwe kurken worden gemaakt. Het schoonmaakproces is daarvoor te kostbaar en te milieubelastend.
 
Consumenten kunnen in Nederland gebruikte kurken inleveren in speciaal ontworpen displays in verschillende winkels, waaronder alle 20 Odin winkels, De Groene Winkel in Zeist, Gimsel Rotterdam, GoodyFood in Hilversum en bij de Neleman wijnwinkel in Zutphen. Bij een aantal steekproeven werd het initiatief enthousiast ontvangen en werd er gelijk al kurk ingeleverd.

Kurkeikenbos

Er is volgens Neleman nog een andere reden om het programma te starten. Weliswaar groeit de kurkproductie nog steeds gestaag, maar er is wel flinke concurrentie bijgekomen van de aluminium schroefdop. Om de kurkeikwouden in stand te houden, blijft vraag naar met natuurkurk afgesloten wijnflessen hard nodig. "De aluminiumindustrie is zeer vervuilend vanwege de energie die nodig is, maar mensen kijken alleen naar het gebruiksgemak. Met dit initiatief hopen we aandacht te genereren voor het edele product kurk. Dat is in het belang van de kurkeikbossen in Zuidoost-Europa, de boeren daar, het klimaat en de biodiversiteit."

Rob Kies van kurkfabrikant Amorim en Kieskurk is erg te spreken over het initiatief van Neleman: "Voor de natuur is het belangrijk dat kurkeikbossen in stand gehouden worden. Kurkeikenbossen zijn de longen van Zuid-Europa, vormen een natuurlijke barriŤre voor bosbranden, zijn de leefomgeving van de met uitsterven bedreigde lynx en bieden bovendien geschikte nestplaatsen voor verschillende vogels die met uitsterven worden bedreigd, zoals de keizerarend, de monniksgier en de zwarte ooievaar."Boeren kiezen desondanks steeds vaker voor om te investeren in grondstoffen die meer renderen, zoals eucalyptusbomen voor de papierindustrie in Portugal. Een kurkeikenbos is een behoorlijke langetermijninvestering. Een kurkboom levert pas na circa 40 jaar de hoge kwaliteit schors die nodig is voor wijnkurken. Elke negen jaar is de schors rijp om te worden geoogst. Kurkbomen die niet geoogst worden, hebben een levensloop van 80 jaar. Bomen die regelmatig worden geoogst leven daarentegen ongeveer 200 jaar lang. Jaarlijks worden er zo'n 12 miljard natuurkurken geproduceerd.

Duurzaam

Neleman maakt voortdurend keuzes die passen binnen de duurzame identiteit van het bedrijf. Ook als dit betekent dat dit duurder of complex is. Eerder al koos Neleman, als een van de eerste bedrijven in Nederland, voor thuisbezorging van wijn via een ingenieus ontsloten netwerk van fietskoeriers. Daarnaast rijdt de buitendienst elektrisch. Alle Neleman wijnen zijn biologisch, CO2 neutraal en veganistisch (met uitzondering van de Cava's).Voor meer informatie: www.kurkretour.nl & www.neleman.org 

Publicatiedatum: 9-5-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-5-2018 "Al onze nieuwe wijnen zijn biologisch of bio-dynamisch"
16-5-2018 In vier jaar tijd van bio-bier uit schuur naar eigen brouwerij en proeflokaal
16-5-2018 Coca-Cola introduceert over heel Europa nieuw bio-assortiment Honest
15-5-2018 Nieuw: biologische cafeÔnevrije espresso
14-5-2018 Bio-wijnbouwer krijgt titel 'Magister Vini Optimus Honoris Causa'
8-5-2018 Coca-Cola breidt drankengamma in BelgiŽ uit met biologisch assortiment
3-5-2018 "Het Agriculture Biologique-logo maakt onze wijnen aantrekkelijker"
3-5-2018 Nieuwe bio-zomerdrankjes fleuren het horeca-terras op
2-5-2018 Plantengif in kruiden- en kamillethee gevonden
1-5-2018 'Love it a latte'
23-4-2018 Nederlandse bio-dranken in de prijzen tijdens London Spirits Competition
23-4-2018 Nieuw van Piramide: Borstvoedingsthee
11-4-2018 Nieuw product met kurkuma: Chikko Golden Milk
10-4-2018 "Ondernemers gooien complete Coca Cola-range er uit"
9-4-2018 Biologische 'oerspelt' vormt basis van winnaar zilveren medaille
6-4-2018 Vernieuwde receptuur biologische ice tea range
5-4-2018 Nieuw: 'Crushes', 'bubblies' en 'traditionals' uit Devon
5-4-2018 Gouden plak voor Pilsener De Leckere
5-4-2018 Je eigen biologische 'selfieccino'
3-4-2018 Trend 2018: biologische wijnen gaan het beter doen

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *