Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Fuchs en Miriam van Bree (Bionext):

"Vrije-uitloopkip onschuldig aan groei fijnstof in de landbouw"

Hans Fuchs en Miriam van Bree reageren in dit opiniestuk namens Bionext op het nieuws dat de fijnstof emissies in de pluimveesector zouden zijn toegenomen doordat er steeds meer vrije-uitloop kippen komen. Dit staat in een persbericht van het CBS en is overgenomen door verschillende media. Het onderzoek van het CBS (zie bijlage), waar ze zelf het persbericht op heeft gebaseerd, gaat echter over de overgang van kooikippen naar scharrelkippen en niet naar vrije-uitloop kippen:

Vrije-uitloopkip onschuldig aan groei fijnstof in de landbouw
Trouw geeft in haar artikel Wroetende vrije-uitloop kippen blijken grootste bron van fijnstof in de landbouw de vrije-uitloop kippen de schuld van de toename van fijnstof uit de landbouw. Toch kun je als consument nog steeds rustig een biologisch of vrije-uitloop ei kiezen. De groei van het fijnstof komt namelijk door de verschuiving van de legbatterij- of kooi kip naar de scharrelkip, zoals in het CBS-onderzoek zelf te lezen is.

Het persbericht van het CBS zelf en het artikel dat Trouw daarop baseerde, maakte ten onrechte van de scharrelkip een vrije uitloop kip. Scharrelkippen zijn kippen die zich vrij kunnen bewegen in de stal en daar kunnen rondscharrelen. Ze hebben niet standaard buitenruimte, wat vrije-uitloop kippen wel hebben.



In Nederland lopen (gelukkig) steeds meer kippen buiten: de vrije-uitloop kippen en biologische kippen. Hun eitjes zijn te herkennen aan code 1 (vrije uitloop) en code 0 (biologisch). Buiten lopen is belangrijk voor het welzijn van de kip: ze scharrelt er rond, neemt een zandbad en pikt her en der een grasspriet of een graantje mee. De biologische pluimveehouder zorgt voor een mooie uitloop, begroeid met gras en beplant met bomen en struiken waar de kip kan scharrelen en zich kan verschuilen. Scharrelen in het gras geeft weinig stof. Verder zijn onderzoeken bekend dat bomen en struiken juist fijnstof afvangen. Dit is echter nog nooit officieel onderzocht in de uitloop van de kippen zelf. De biologische sector is altijd op zoek naar nieuwe informatie en daarop gebaseerde verbetermogelijkheden. Bionext heeft daarom vorig jaar samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan Wageningen Universiteit gevraagd onderzoek te doen naar de uitstoot van fijnstof bij biologische pluimveebedrijven. Dit onderzoek loopt momenteel nog. Op basis van de resultaten gaan we kijken waar verbeteringen mogelijk zijn die het welzijn van de kip én het welzijn van de mens verder vergroten.

Hans Fuchs en Miriam van Bree, Bionext
Bionext is de organisatie voor biologische landbouw en voeding

Publicatiedatum: