Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste bio-baktarwe sinds jaren in Friesland verbouwd

Veel bakkers kunnen niet meer uit de voeten met baktarwe met wisselende bakkwaliteiten uit Nederland. Behalve biologische bakker Cor van Bakkerij van Esch uit Tolbert, hij kijkt bij Pyt Sipma naar de nieuw ingezaaide baktarwe. De eerste in Friesland sinds vele jaren.

Toen foodtruck ondernemers Herman en Jetze van Vliet een biologisch Fries pompeblêd broodje ontwikkelden, hadden ze eigenlijk een broodje van Friese baktarwe voor ogen. Biologisch baktarwe bleek niet in Friesland verbouwd te worden. Dus werd het Groningse baktarwe. Ook goed, maar de schoen wrong een beetje.


Bio-bakker Cor (Bakkerij van Esch) Pyt Sipma (biologische boer), Cees Nooteboom (biologische molenaar) Jetze van Vliet (LekkereTrek).

Een kwintet van Pyt Sipma (boer), Cees Noteboom (molenaar), Bas van Esch (bakker) en Herman en Jetze van LekkereTrek (afnemers), maakten vijf weken geleden afspraken. Met de gehele voedselketen in beeld is nu de eerste drie hectare ingezaaid. Er wordt nu tarwe geteeld waar door vakmanschap van bakker een brood van wordt gebakken. De meeste reguliere bakkers mengen een door de fabriek gemaakt meel met vaste 'kwaliteit'. De initiatiefnemers van dit project betreuren dat veel bakkers hierdoor niet meer bij machte zijn om deeg te 'lezen', te kijken welke bakeigenschappen het graan heeft een daarop in te spelen. De ingezaaide zomertarwe heeft de naam Lavette. Als bemesting gebruikt Piet, naast vaste mest, witte klaver, die tussen de rijen ingezaaid worden.

"Mijn Pake verbouwde ook tarwe en ik heb ook gangbare tarwe geteeld, maar daar was geen vraag naar, omdat het voornamelijk als veevoer gebruikt werd. Ik wil ook weer trots aan mijn kinderen vertellen dat ik de tarwe van ons brood zelf verbouw", vertelt Pyt.

"LekkereTrek wil voedsel van dichtbij met zo weinig mogelijk voedselkilometers. Friezen kunnen zichzelf voorzien van eten. Dit is een eerste stap om bulk productie te veranderen. Hier wordt iedereen in de keten blij van", aldus foodtruck eigenaar Herman van Vliet.

Voor meer informatie: www.lekkeretrek.com
Publicatiedatum: