Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Eerste bio-baktarwe sinds jaren in Friesland verbouwd

Veel bakkers kunnen niet meer uit de voeten met baktarwe met wisselende bakkwaliteiten uit Nederland. Behalve biologische bakker Cor van Bakkerij van Esch uit Tolbert, hij kijkt bij Pyt Sipma naar de nieuw ingezaaide baktarwe. De eerste in Friesland sinds vele jaren.

Toen foodtruck ondernemers Herman en Jetze van Vliet een biologisch Fries pompeblêd broodje ontwikkelden, hadden ze eigenlijk een broodje van Friese baktarwe voor ogen. Biologisch baktarwe bleek niet in Friesland verbouwd te worden. Dus werd het Groningse baktarwe. Ook goed, maar de schoen wrong een beetje.


Bio-bakker Cor (Bakkerij van Esch) Pyt Sipma (biologische boer), Cees Nooteboom (biologische molenaar) Jetze van Vliet (LekkereTrek).

Een kwintet van Pyt Sipma (boer), Cees Noteboom (molenaar), Bas van Esch (bakker) en Herman en Jetze van LekkereTrek (afnemers), maakten vijf weken geleden afspraken. Met de gehele voedselketen in beeld is nu de eerste drie hectare ingezaaid. Er wordt nu tarwe geteeld waar door vakmanschap van bakker een brood van wordt gebakken. De meeste reguliere bakkers mengen een door de fabriek gemaakt meel met vaste 'kwaliteit'. De initiatiefnemers van dit project betreuren dat veel bakkers hierdoor niet meer bij machte zijn om deeg te 'lezen', te kijken welke bakeigenschappen het graan heeft een daarop in te spelen. De ingezaaide zomertarwe heeft de naam Lavette. Als bemesting gebruikt Piet, naast vaste mest, witte klaver, die tussen de rijen ingezaaid worden.

"Mijn Pake verbouwde ook tarwe en ik heb ook gangbare tarwe geteeld, maar daar was geen vraag naar, omdat het voornamelijk als veevoer gebruikt werd. Ik wil ook weer trots aan mijn kinderen vertellen dat ik de tarwe van ons brood zelf verbouw", vertelt Pyt.

"LekkereTrek wil voedsel van dichtbij met zo weinig mogelijk voedselkilometers. Friezen kunnen zichzelf voorzien van eten. Dit is een eerste stap om bulk productie te veranderen. Hier wordt iedereen in de keten blij van", aldus foodtruck eigenaar Herman van Vliet.

Voor meer informatie: www.lekkeretrek.com

Publicatiedatum: 30-4-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-5-2018 Biologische rawfood crackers ontstaan uit zoektocht naar oplossing allergie
15-5-2018 Driekant en EKO-keurmerk in RTL7-programma Greenproject
14-5-2018 Minder deelnemers voor duurzame taartenbakwedstrijd
14-5-2018 'De Twee Gebroeders' vertellen over bio-meel tijdens landelijke molendag
14-5-2018 "Geur van versgebakken brood stimuleert niet tot aankoop"
1-5-2018 Le Bonbon Franc nu Skal-gecertificeerd
30-4-2018 Renkumse Molen Skal-gecertificeerd
20-4-2018 Bakwedstrijd: biologische appeltaart
16-4-2018 Pré Pain heeft uitbreidingsplannen
12-4-2018 "Biologisch brood kan ook echt lekker en betaalbaar zijn"
9-4-2018 Tritordeum bereikt ook bakkersopleiding
5-4-2018 Broer en zus bakken bio-biscuits
26-3-2018 Nieuw: raw psylliumvezels
23-3-2018 Prins Harry en Meghan Markle kiezen voor biologische bruidstaart
14-3-2018 'Jenneke bakt lekkernijen 100% biologisch'
12-3-2018 Samenwerking verbetert communicatie over bio-bakgraan
6-3-2018 "Ik kan uitslapen doordat mijn deeg 16 uur moet rijzen"
1-3-2018 Marlies Billens: "Goede biologische olijfolie werkt prima als broodverbeteraar"
28-2-2018 Wat bio-brood biologisch maakt
23-2-2018 EKO-keurmerk wordt gevierd met het ‘blije biologische worstenbroodje’

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *