Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Eerste bio-baktarwe sinds jaren in Friesland verbouwd

Veel bakkers kunnen niet meer uit de voeten met baktarwe met wisselende bakkwaliteiten uit Nederland. Behalve biologische bakker Cor van Bakkerij van Esch uit Tolbert, hij kijkt bij Pyt Sipma naar de nieuw ingezaaide baktarwe. De eerste in Friesland sinds vele jaren.

Toen foodtruck ondernemers Herman en Jetze van Vliet een biologisch Fries pompeblęd broodje ontwikkelden, hadden ze eigenlijk een broodje van Friese baktarwe voor ogen. Biologisch baktarwe bleek niet in Friesland verbouwd te worden. Dus werd het Groningse baktarwe. Ook goed, maar de schoen wrong een beetje.


Bio-bakker Cor (Bakkerij van Esch) Pyt Sipma (biologische boer), Cees Nooteboom (biologische molenaar) Jetze van Vliet (LekkereTrek).

Een kwintet van Pyt Sipma (boer), Cees Noteboom (molenaar), Bas van Esch (bakker) en Herman en Jetze van LekkereTrek (afnemers), maakten vijf weken geleden afspraken. Met de gehele voedselketen in beeld is nu de eerste drie hectare ingezaaid. Er wordt nu tarwe geteeld waar door vakmanschap van bakker een brood van wordt gebakken. De meeste reguliere bakkers mengen een door de fabriek gemaakt meel met vaste 'kwaliteit'. De initiatiefnemers van dit project betreuren dat veel bakkers hierdoor niet meer bij machte zijn om deeg te 'lezen', te kijken welke bakeigenschappen het graan heeft een daarop in te spelen. De ingezaaide zomertarwe heeft de naam Lavette. Als bemesting gebruikt Piet, naast vaste mest, witte klaver, die tussen de rijen ingezaaid worden.

"Mijn Pake verbouwde ook tarwe en ik heb ook gangbare tarwe geteeld, maar daar was geen vraag naar, omdat het voornamelijk als veevoer gebruikt werd. Ik wil ook weer trots aan mijn kinderen vertellen dat ik de tarwe van ons brood zelf verbouw", vertelt Pyt.

"LekkereTrek wil voedsel van dichtbij met zo weinig mogelijk voedselkilometers. Friezen kunnen zichzelf voorzien van eten. Dit is een eerste stap om bulk productie te veranderen. Hier wordt iedereen in de keten blij van", aldus foodtruck eigenaar Herman van Vliet.

Voor meer informatie: www.lekkeretrek.com

Publicatiedatum: 30-4-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-8-2018 Brand in Duitse bio-bakkerij Gut Wulksfelde
14-8-2018 Huttenbouwers worden verwend met biologische rozijnenbroodjes
8-8-2018 Biologische granen zijn niet voldoende beschikbaar
18-7-2018 Bio-koekjes voor Nijmeegse Vierdaagse
18-7-2018 "Mijn taarten wonnen aan smaak door de biologische ingrediënten"
12-7-2018 Farm Brothers klaar voor verdere groei
10-7-2018 Eko Bakkerij Bolhuis zoekt met spoed bakker voor langere tijd
9-7-2018 Bauke Mollema eet alleen nog biologisch
2-7-2018 Flietermolen zoekt bio-bakkers na ingebruikname nieuwe molenstenen
28-6-2018 Nieuw: Naakte Haver Brood
25-6-2018 Gerard Hardeman wint eerste Nationale Zuurdesemproeverij
20-6-2018 VS: Arnold, Brownberry en Oroweat brood introduceren nieuwe biologische lijn
19-6-2018 Van zorg tot brood en natuurbeheer
15-6-2018 Plannen voor bio-bakkerij in Dominicanessenklooster
15-6-2018 Frank hoopt dat zijn biologische stoet als warme broodjes over de toonbank gaan
14-6-2018 Bio-bakker Gerard Hardeman te gast bij Oké FM
4-6-2018 Nieuw: Goudse kaasbolletjes met komijn
4-6-2018 "Enthousiast na proeven van deze Nieuw-Zeelandse lekkernij"
28-5-2018 De Veldkeuken gaat verbouwen
25-5-2018 Nu ook speltpita's

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *