Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext gaat standpunten baseren op input van leden

EU-parlement keurt biologische wetgeving goed

Vandaag (19 april 2018) heeft het Europees Parlement de definitieve teksten van de nieuwe biologische wetgeving goedgekeurd. De conceptteksten waren al in november 2017 aangenomen. Nu zijn de teksten juridisch gecontroleerd en in alle talen van de EU vertaald. In juni 2018 zal de Raad van Ministers de wet formeel goedkeuren. Bionext is blij met deze stap. Bavo van den Idsert, directeur Bionext: "Het huis staat, nu kunnen we de kamers gaan inrichten."

Vanaf nu start de verdere uitwerking van de wetgeving. Er zijn 60 onderdelen, die verder uitgewerkt kunnen worden. Het gaat zowel om productie-eisen als uitvoeringsregels. De nieuwe biologische wetgeving gaat in op 1 januari 2021.
 
Bionext werkt samen met de Europese koepelorganisatie IFOAM EU om ook deze 60 onderdelen van de biologische wetgeving goed in te vullen. Bavo: "We vragen hiervoor input aan de leden van Biohuis en BioNederland. De nog uit te werken onderdelen draaien om belangrijke zaken, zoals procedures rond residucontaminatie, de productie eisen voor pluimvee en regels voor handel met landen buiten Europa. We bepalen op basis van de input van de leden onze standpunten."

Veranderingen

Een belangrijke verandering ten opzichte van de huidige wettekst is een nieuwe procedure voor residu contaminatie. Binnen vier jaar vindt een onderzoek plaats als opstap naar harmonisatie van de situatie voor residuen in biologisch in alle EU-landen. Een andere verandering is dat er ruimte ontstaat voor het opzetten van systemen voor biologische kuikens. En de derogatie voor het toepassen van 5% niet-biologische eiwitten in kippen- en varkensvoer wordt verlengd.

Er komt een verdere verfijning van EU-regels voor de database van biologisch zaadgoed, deze biedt experimenteerruimte. Ook de ontwikkeling van biologische veredeling wordt gestimuleerd. Daarnaast wordt substraatteelt de komende tien jaar uitgefaseerd. Alleen locaties die nu gecertificeerd zijn mogen de komende jaren substraatteelt toepassen. Tenslotte wordt de mogelijkheid tot gebruik van niet-biologische ingrediƫnten in verwerkte producten in het geval van een tekort aan biologisch flexibeler zodat deze beter aansluit op werkelijke tekorten aan biologische producten.

Voor meer informatie: Miriam van Bree, Manager Kennis & Innovatie bij Bionext
Publicatiedatum: