Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"EFSA: "Minder pesticidenresidu's in bio-voeding"

Uit een nieuw Europees rapport blijkt dat er veel minder pesticidenresidu's op bio-voeding zitten dan op gangbare voeding. Elk jaar brengt het EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, een rapport uit met daarin cijfers over pesticidenresidu's op voeding. Op basis van die data hebben ze nu een rapport gemaakt waarin ze het aantal pesticidenresidu's bij bio-voeding en gangbare voeding met elkaar vergelijken voor de periode van 2013 tot 2015. In totaal werd getest op 213 verschillende pesticiden.

Ze onderzochten daarbij enkel onbewerkte voeding van zowel plantaardige als dierlijke oorsprong: groenten, fruit, vlees, melk, eieren en granen. De resultaten liegen er niet om. 6,5 procent van alle bio-producten bevatten waarneembare residu's van een of meer pesticiden. Voor de gangbare producten ligt dat cijfer op 44,5 procent. In 0,2 procent van de bio-producten werd de toegelaten drempelwaarde overschreden. Bij de gangbare producten lag dat op 1,2 procent.

Vooral bij fruit

Het rapport laat toe om per productgroep de resultaten te bekijken. Zoals verwacht werden in dierlijke producten veel minder vaak pesticidenresidu's terug gevonden dan in plantaardige producten. Bij de gangbare plantaardige producten blijken residu's het vaakst gemeten te worden op fruit. Op meer dan 60% van alle stalen van gangbare appel en op meer dan 70% van alle stalen van gangbare peren, tafeldruiven, aardbeien, bananen, perziken, appelsienen en mandarijnen werden een of meerdere residu’s teruggevonden.

Bij de groep groenten en granen wordt het minst vaak residu's gemeten op kolen (minder dan 15%). Op rijst, aardappelen, prei, erwt en broccoli wordt in meer dan 25% van de stalen een of meerdere residu's gevonden. In de overige groenten en granen (tarwe, aubergine, tomaten, zoete pepers, spinazie, rogge, haver, sla, komkommer, bonen, zijn op gemiddeld 35 à 55% van de stalen een of meerdere residu's gevonden. Dierlijke producten als melk, vlees en eieren trekken het algemene totaal naar beneden: bij minder dan 10% van alle gangbare, dierlijke stalen werden een of meerdere residu’s teruggevonden.

Bij de biologische productgroepen blijken het vaakst residuen gevonden te worden bij bananen, spinazie, sla, mandarijnen, haver (meer dan 10% van de stalen). Bij alle overige productgroepen worden op minder dan 10% van de stalen een of meerdere residu's gevonden. Het rapport wijst er nog op dat in bio residuen kunnen voorkomen omwille van verschillende redenen. Zo is een beperkt aantal middelen toegelaten in de biologische teelt. Daarnaast kunnen contaminatie, drift, resterende pesticiden in de bodem en dergelijke meer residuen verklaren. (figuur 1, pag 18)

In de bio-landbouw zijn geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen toegestaan, maar wel enkele natuurlijke. Deze middelen mogen alleen worden ingezet als het echt nodig is.

Het volledige rapport 'Monitoring data on pesticide residues in food: results on organic versus conventionally produced food' vind je hier.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: