Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De landbouw op weg naar klimaatneutraal

Het kabinet wil in 2030 de uitstoot van CO2 met 49 procent terugdringen. Hoe ze dat wil bereiken, bespreekt het kabinet met vijf 'klimaattafels' waar vijf sectoren plannen maken om de CO2-uitstoot fors te verlagen:

1. landbouw en landgebruik (voorzitter Pieter van Geel);
2. gebouwde omgeving (voorzitter Diederik Samsom);
3. mobiliteit (VZ Annemieke Nijhof)
4. industrie (VZ Manon Janssen )
5. elektriciteit (voorzitter Kees Vendrik )

Daarnaast is er een hoofdtafel met als voorzitter Ed Nijpels. Dit najaar moeten de plannen op tafel komen en in 2019 begint men met de uitvoering.

Onder de landbouwtafel zijn weer werkgroepen ingesteld: de werkgroep (subtafel) landbouwbodems onder leiding van de heer van Zelderen (LTO-portefeuillehouder klimaat) en de werkgroep duurzame landbouw onder voorzitterschap van Hester Maij (gedeputeerde landbouw Overijssel). De biologische sector zit aan de subtafel landbouwbodems. Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut, brengt de biologische belangen daar naar voren.

Bionext werkt ondertussen door aan het project Koolstofboeren. Dit doen ze in samenwerking met ZLTO en LBI. In het project zijn Brabantse boeren aan de slag met koolstof te binden in landbouwbodems en zijn ze op zoek naar businessmodellen. De organisaties zijn nog op zoek naar investerende bedrijven, oftewel bedrijven die hun CO2-uitstoot willen compenseren bij (biologische) boeren.

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: