Maar er zijn ook zorgen over machtsconcentratie, afhankelijkheid en privacy. Hoe gaan de technologieën ingrijpen in de landbouw, de voedselketen en ons koopgedrag? Hoe voorkomen we dat ze worden misbruikt door eigenaren van Big Data en van patenten op genen? Hoe zorgen we dat technologieën ook boeren, consumenten en de aarde dienen? Of zitten ze ecologische oplossingen in de weg?
Deze avond zal gezocht worden naar mogelijkheden om een positieve richting te geven aan de ontwikkeling en inzet van technologie. Een debat over kansen, macht en voedseldemocratie.
- Melanie Peters (Rathenau Instituut) over ethische vragen omtrent technologie in ons voedselsysteem
- Paul van Ham (Multi Tool Trac) over de elektrische tractor als stap richting een fossielvrije landbouw
- Anne Bruinsma (Farmhack) over de rol van data in de landbouw
Dit is de derde avond van de negende jaargang van landbouw- en voedseldialogen waarin ruimte gegeven wordt systeemdenkers, wetenschappers en praktijkvernieuwers die nieuwe inzichten en uitzicht op oplossingen bieden op deze grote vraagstukken
Rechts: Keynote spreker Melanie Peters. Linksonder een foto die gemaakt is tijdens één van de eerdere avonden.
Slotdebat: 12 mei
Noteer alvast: het slotdebat op zaterdag 12 mei heeft als titel 'Draaien aan knoppen in ons voedselsysteem'. Dan gaan we op zoek naar een gezamenlijke toekomstagenda op de belangrijkste thema's - bodem, biodiversiteit en gezondheid - in actieve dialoog met de zaal.It's the food, my friend! is er voor iedereen die zich betrokken voelt bij de toekomst van ons voedsel en ons agrarisch landschap. Deze serie biedt u nieuwe kennis, inspirerende vergezichten, ontmoetingen en dialoog en daagt professionals, agrariërs, studenten en geïnteresseerde burgers uit om mee te denken over hoe we ons voedselsysteem toekomstbestendig kunnen maken.
Joszi Smeets, voormalig directeur van Slow Food Youth Network en mede oprichter Food Hub, is deze avond moderator.
Voor meer informatie over de debatten en bestellen kaarten: www.rodehoed.nl/foodfriend
Organisatie:
- Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
- Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds
- Felix Rottenberg
Partners:
• Slow Food Youth Network (SFYN)
• Transitie Coalitie Voedsel
Mediapartners: dagblad Trouw, foodlog.nl
Kaartverkoop:
Kaarten voor dinsdagavond (inclusief koffie en thee ): 12 euro ● 7 euro voor studenten
Aanvangstijd: 20:00 uur (zaal open 19:30 uur).
Kaarten voor de slotzaterdag (inclusief lunch): 24 euro ● 14 euro voor studenten
Aanvangstijd 11:00 uur (zaal open 10:30 uur) tot 16:00 uur.
Bestellen: www.rodehoed.nl/foodfriend
Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
- Agrifirm
- Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO)
- Rabobank
- Triodos Foundation
- Wereld Natuur Fonds
- DO-IT
- Koppert B.V.
- Eosta
www.rodehoed.nl/foodfriend
www.clm.nl
#foodfriend
Voor meer informatie:
Bert van Ruitenbeek, info@ecominds.nl, 06 206731016
Wouter van der Weijden, wvanderweijden@clm.nl, 06 41710428