Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wortelsnoei anno 2018

Met variabele wortelsnoei naar een egaler gewas met hogere opbrengst

Fruitteeltbedrijf Rijk, Bert Rijk (Dronewerkers) en Delphy werken in 2018 gezamenlijk aan de toepassing van digitale beelden in combinatie met het optimaliseren van de wortelsnoei. Door het (digitaal) in beeld brengen van de biomassa per boom en de hoogte van de bomen, wordt informatie gecreƫerd waarmee de wortelsnoei op maat (per boom) kan worden gerealiseerd.

Op het fruitteeltbedrijf Rijk in Dronten, zijn de eerste praktijk proeven aangelegd aan de hand van drone-beelden. In 2016 is fruitteeltbedrijf Rijk gestart met het invliegen van een perceel peren. Hierbij is gericht gekeken naar het uiteindelijke doel, variabel wortelsnoeien.

De door Dronewerkers geleverde digitale beelden uit 2017 zijn door Delphy op waarheid in de praktijk handmatig 'nagemeten'. Hieruit is gebleken dat er een duidelijke correlatie waarneembaar is. Deze gegevens waren zo hoopvol dat de partners hebben besloten deze mogelijkheid verder uit te werken. Met deze digitale gegevens wordt de ongelijkheid in de rij in beeld gebracht en gewerkt aan het op maat uitvoeren van wortelsnijden om een zo gelijk mogelijk gewas te verkrijgen. Hierdoor wordt de intensieve teelt nog meer verbeterd en ook getracht een hogere opbrengst mee te genereren.

In 2018 wordt er door betrokken partners verder gewerkt aan een verdiepingsslag bij het toepassen van deze nieuwe techniek. Dit jaar worden door Delphy en betrokken partners de eerste testen met een aangepaste wortelsnijder met GPS uitgevoerd. Deze nieuwe mogelijkheden zullen worden gecombineerd met diverse metingen op fruitteeltbedrijven door heel Nederland om meer inzicht te krijgen in de effecten van het 'variƫren' van het snijden van de wortels. Grondsoort, evt. aanwezige storende lagen en grondwaterstanden zijn hierbij ook van invloed. Deze ontwikkeling past in het verder toepassen van digitalisering in de Fruitteelt door Delphy en betrokken partners.

Voor meer informatie: www.delphy.nl
Publicatiedatum: