Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"Ik ben groot voorvechter van bio"
Van pesticiden- en kunstmestverkoper naar bio-pionier

Tholen - Eric Daniels heeft zijn bedrijf ED Organics BV opgericht in oktober 2010 en is gevestigd in Dronten. Het is een internationale handelsmaatschappij in agrarische grondstoffen van biologische oorsprong, bestemd voor de humane consumptie, mengvoeder en productie van plantaardige oliën. "ED staat voor Eric Daniëls, voor Eric en Desiree (de vrouw van Eric), maar ook voor Eerlijk & Duurzaam", zo begint Eric. "In januari 2011 ben ik echt van start gegaan en ben mijn netwerk gaan bellen of ze met me wilden samenwerken. Wanneer ze zeiden ja dat wil ik, was mijn vraag altijd: waarom? Het antwoord wat ik iedere keer terug kreeg, was dat ik altijd mijn afspraken nakom. Dat is ook zo en vind ik heel belangrijk."Eric: "Ik ben een boerenzoon en heb een agrarische opleiding gevolgd in Dronten. Ik heb daarna bij verschillende bedrijven in verschillende functies gewerkt. In 2005 ben ik gevraagd om directeur te worden voor een handelsbedrijf in BIO, granen en groenten. Ik heb deze functie aangepakt en het bedrijf in vier jaar laten groeien en de omzet bijna verviervoudigd. Ik ben daar door een verschil van mening opgestapt en wilde voor mezelf beginnen. Door een concurrentiebeding kon ik de eerste 15 maanden nog niet voor mezelf beginnen in de granenhandel."

Eric heeft ervoor gekozen om in de bio-sector te blijven. "Ik heb bij mijn vorige functies ook kunstmest en gewasbescherming verkocht. Ik schaam me daar niet voor, maar ben een groot voorstander van bio. Biolandbouw is namelijk echt duurzaam. Gangbare landbouw niet, het gebruik van pesticiden, kunstmest etc heeft juist geleid tot een goedkoop voedselpakket. Boeren zitten vast aan wurgcontracten en worden klein gehouden, waardoor boeren amper meer een leuke boterham kunnen verdienen.  De druk om geld te verdienen, is groot en dit verpest de grond", aldus Eric.

Eric: "In de granen wisselt het heel erg, de onderkant is de gangbare markt. De bovenkant wordt bepaald door vraag en aanbod. Bio granen zijn veel volatieler dan gangbare granen. Bio granen is een relatief klein percentage. Landen als Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Tsjechië et cetera is van het voedselpakket wel 15-20% bio. Nederland heeft maar 4-5% bio consumptie, maar is een heel belangrijke leverancier van West-Europa. De West-Europese markt groeit zo’n tien procent per jaar. Er is nu nog een wankel evenwicht in vraag en aanbod en dit heeft grote prijsconsequenties. Wij van ED Organics verkopen in West-Europa en kopen in onder andere Oekraïne, Rusland, Kazachstan, China, Baltische Staten, Roemenië, Hongarije. Ook wel in Zuid Amerika, maar dit hangt af van de euro/dollar verhouding. Onze missie is om eerlijke handel in biologische producten te bedrijven en om een van de belangrijkste handelshuizen in biologische granen en groenten te worden in West-Europa."Momenteel zijn er zo’n twaalf mensen werkzaam bij het bedrijf. "Wij vinden het heel belangrijk om goed contact te hebben met de leveranciers. Wij hebben dan ook bijvoorbeeld voor de Russisch sprekende markt een Russische inkoopster. Op die manier spelen we ook in op de Franse, Spaanse en Oost-Europese markt. Het is niet alleen de taal die belangrijk is om te kennen, maar voor het zaken doen, is kennis van de cultuur ook zeker nodig. We zijn in de afgelopen jaren heel hard gegroeid en we hebben dan ook ieder jaar als doelstelling om 50 procent groei te realiseren. We doen dit met een leuk team van mensen, die toegewijd zijn en hard werken. Onze succesformule is volgens mij dat we open zijn, afspraken nakomen en kwaliteit leveren. We hebben het gezellig onderling, maar er wordt ook hard gewerkt. Dat is, denk ik, de beste formule voor een goedlopend bedrijf. Ons pand in Dronten staat te koop en vanaf 1 januari 2019 zullen wij ons nieuwe pand in Kampen gaan betrekken. We gaan van een opslagcapaciteit van zo’n 7000 vierkante meter naar 12.500 vierkante meter. Er komen ook prachtige kantoren. Binnen nu en vijf jaar verwacht ik dat we doorgroeien naar zo’n twintig man personeel. Ik ben over 5 jaar 65 en verwacht dan ook wel dat er tegen die tijd een goede opvolger is gevonden", sluit Eric af.

Voor meer informatie:
Eric Daniëls
ED Organics B.V.
Koperweg 15-17
8251 KA Dronten
T. 0321 317 881
eric@edorganics.nl
www.edorganics.nl

Publicatiedatum: 13-4-2018
Auteur: Ellis Tichem
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 Lima introduceert vier biologische muesli’s
25-4-2018 Lovely Candy komt met biologische lollies
24-4-2018 OERRR-producten bieden kwetsbare jongeren hulp
24-4-2018 Voedsel tot nadenken
23-4-2018 Zonnatura in top 5 '2018 Sustainable Brand Index'
20-4-2018 Fond: Het warme drankje van de toekomst?
20-4-2018 "Biodiversiteit terug op het land en op tafel"
18-4-2018 Piramide lanceert nieuwe kruidenmelange: kurkuma
13-4-2018 Nieuw: biologische erwten proteïnepoeder met 80% eiwit
12-4-2018 Europese Commissie wil maatregelen tegen verschillen in productsamenstelling in lidstaten
10-4-2018 Biologische suikervervangers en superfoods
9-4-2018 Consument verbaasd over aantal suikerklontjes in producten
9-4-2018 Fietsers vervoeren bio-chocolade naar Duitsland
6-4-2018 “Precies een jaar na mijn eerste idee de eerste pallet bio-thee ontvangen”
6-4-2018 Minder vraag naar biologische gerstemout en hennep
4-4-2018 Tip: Zet de bio-pindakaaspot op zijn kop
4-4-2018 Togo wil 10.000 ton biologische sojabonen produceren
3-4-2018 Pionieren in eerste fruitdrogerij van Mozambique
3-4-2018 Portugese Galegã's naar Nederland
29-3-2018 Gedeputeerde ontvangt eerste potje Groningse bio-mosterd

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *