Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Over 35 jaar samenwerking
"Trots dat Odin en Machandel al zo lang verbonden zijn"

Odin heeft een artikel voor de eigen website geschreven over de jarenlange samenwerking met Machandel. De bedrijven werken inmiddels al 35 jaar samen.

Conserven uit Friesland
Haulerwijk in Friesland, de geboortegrond van conservenmaker Machandel. 'Machandel' is oud-Fries voor jeneverbes, een belangrijk ingrediŽnt van de bio-dynamische zuurkool, waarmee oprichters Bonnie en Piet Glasbeek in 1978 het bedrijf begonnen. Anno 2018 heeft Machandel zo'n 100 werknemers en worden haar producten in glazen potten in tientallen landen verkocht.

35 jaar Odin en Machandel

De vriendelijke ontvangst, die ik krijg bij Machandel, is typisch voor de sfeer in het bedrijf. Jasja, zoon van Piet Glasbeek, vertelt over de vroege jaren en over de band die er toen al was met Odin: "Mijn vader Piet had afnemers nodig voor de zuurkool, en Koos Bakker, die net Odin opgericht had, had deze afnemers. Sindsdien zijn beide bedrijven bij elkaar gebleven in goede en minder goede tijden. Mooi toch dat we zo lang verbonden zijn? Daar zijn we trots op."Weten wat je aan elkaar hebt

Frans is sinds een paar maanden directeur bij Machandel en het bevalt hem zichtbaar goed. "Machandel is een familiebedrijf, maar ik krijg alle ruimte en vertrouwen, dat is fijn. Ik hou van de manier waarop mensen hier met elkaar omgaan: oprecht en serieus. Dat is de cultuur hier in het Noorden en daardoor weet je wat je aan elkaar hebt. We discussiŽren open met elkaar. Die cultuur past ook goed bij de filosofie van het bedrijf: bij de manier waarop wij voedsel verwerken, draait alles om openheid en verantwoording."

Bio-dynamische boeren

Machandel werkt zoveel mogelijk met biodynamische producten met een Demeterkeurmerk. Want met voedsel en milieu sol je niet. Frans: "Piet zag in zijn begintijd hoe het met de landbouw de verkeerde kant op ging en hij dacht 'dit moet anders'." Machandel vindt de manier waarop biodynamische boeren hun vee, gewassen en de bodem koesteren belangrijk. Liefst wil het bedrijf daarom alleen met bio-dynamische grondstoffen werken. Maar het aanbod daarvan is niet altijd groot genoeg. Wanneer Machandel niet voldoende bio-dynamische ingrediŽnten heeft, worden die aangevuld met biologisch. Jasja: "Om de productie van bio-dynamische grondstoffen op te voeren, brengen we twijfelende gangbare en biologische boeren in contact met boeren die de overstap naar biodynamisch al gemaakt hebben. Zo leren ze wat er komt kijken bij die overstap. En met onze biodynamische boeren maken we afspraken voor meerdere jaren, zodat ze weten dat hun inkomen stabiel is."

Een duurzame relatie met eigen personeel

Dat vinden wij ook belangrijk. Volgens Machandel zijn hun werknemers hun kapitaal. Frans: "Als bedrijfsleiding werken we niet vanuit een autoritaire houding, maar vanuit gelijkwaardigheid. Ook letten we er op dat mensen met plezier werken. En dat heeft effect, want je ziet dat veel mensen hier al heel lang werken. Toch zijn onze idealen ook aantrekkelijk voor jonge mensen. Vanmorgen skypete ik nog met een jonge Franse vrouw die hier stage wil lopen."

Dilemma's rond een potje

"Steeds meer klanten willen voor bepaalde producten plastic knijpflessen. Denk aan mayonaise. Wil je daar als bedrijf in meegaan of niet? Je wilt geen klanten kwijtraken. Maar aan de andere kant wil je ook geen concessies doen aan je idealen. Dus daar denken we goed over na. Hoe dan ook zijn onze knijpflessen vrij van schadelijke stoffen. Een ander dilemma is de discussie over zout en de gezondheid daarvan. Onlangs heeft Machandel voor veel van haar producten het zoutgehalte verlaagd van 0,7% naar 0,3%. Maar smaakpanels waarderen de flauwere smaak niet altijd. Wat bij Machandel voorop blijft staan, is het streven naar steeds meer bio-dynamisch. Frans: "We vinden het heel belangrijk dat de cirkel gesloten is. Dat we geen roofbouw plegen op de wereld. Daar sluiten we geen compromis op."

Bron: Website Odin

Publicatiedatum: 12-4-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

4-7-2018 Groenten uit blik of pot wint het niet meer van vers
2-7-2018 Goede seizoenstart 'groene industriegroenten' bij nieuwkomer Bio Freshi
29-6-2018 VK: Knorr brengt biologische bouillon lijn uit
22-6-2018 Groentenverwerking met kwaliteit, flexibiliteit en betrouwbaarheid
29-5-2018 Biologisch wint terrein in industriegroenten
5-3-2018 "Blijven uitgaan van onze eigen kracht"
2-2-2018 Servero wil complete appelmoescategorie herdefiniŽren
25-1-2018 Unox Biologische erwtensoep minst zout
12-1-2018 Ook ready-to-eat-lijn en single packs van Kleinstesoepfabriek
21-12-2017 Het land van de biologische kastanjes
14-11-2017 Sour ontwikkelt maaltijdmixen met eiwit uit reststromen koolzaad
27-10-2017 Natudis: "Ekoland tomatensoep voldoet aan richtlijnen Voedingscentrum"
26-10-2017 Bio bekleedt top 5 in Tomatensoepwijzer
5-10-2017 Interne automatisering Machandel voorzien van impuls
18-7-2017 Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten
21-6-2017 "Wij voegen geen middelen toe. Nul"
13-6-2017 "Liever lokaal geteeld gangbaar fruit dan ingevlogen bio-fruit"
12-4-2017 Conservenfabriek draait overuren door vroege aspergeoogst
3-4-2017 Wilde bessenjam en -siropen Torfolk GŚrd nu in Nederland
29-3-2017 Groningen stimuleert teelt voor bio-conserven

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *