Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Louis Bolk Instituut ontwikkelt nieuwe concepten

"Agroforestry interessant voor boer, milieu en biodiversiteit"

Boomteelt integreren in de landbouw lijkt een interessante optie voor zowel de boer als het milieu en de biodiversiteit. Er blijken tal van mogelijkheden voor agroforestry in Nederland, zoals fruitbomen in kippenuitlopen en voederhagen in weilanden voor koeien en geiten. Ook zijn er inmiddels enkele voedselbossen in Nederland te vinden. Een voedselbos is een samenhangend geheel van lage planten, bomen en dieren, die in een evenwichtig ecosysteem voedsel voor de mens produceren.

Voordelen van bomen en struiken op het landbouwbedrijf

Bomen en struiken leveren allerlei voordelen, zoals ruwvoer, beschutting voor het vee en nutriƫnten, die uit diepere lagen van de bodem vrijkomen. Het afgevallen blad verbetert de bodem, er wordt CO2 vastgelegd en uiteraard leveren de bomen ook nog kwaliteitshout en fruit. Ook zorgen ze voor voedsel en habitat van nuttige insecten, vogels en zoogdieren. Tot slot zijn dergelijke bomen vaak bekend als een soort landschappelijk erfgoed: al lang geleden werden ze gebruikt als een afscheiding en veekering en verfraaien ze het landschap. Het grote voordeel van agroforestry is het multifunctionele landgebruik. Agroforestry kan daarmee dus een vorm van 'natuurinclusieve landbouw' zijn, omdat het meer ruimte biedt aan biodiversiteit.


Een mooi voorbeeld van Agroforestry in Nederland. Deze foto is genomen op een bio-pluimveebedrijf met een boomgaard in de uitloop.

Agroforestry verder ontwikkelen

Bij het Louis Bolk Instituut onderzoeken ze welke nieuwe combinaties van bomen en struiken met vee goed in te passen zijn op agrarische bedrijven. Ook ontwikkelen ze nieuwe concepten en doet het Louis Bolk Instituut onderzoek naar de effecten op milieu en biodiversiteit. Verder is de organisatie partner in het Europese project Agforward. Om agroforestry verder te ontwikkelen, heeft het Louis Bolk Instituut samen met Stichting Duinboeren de Stichting Agroforestry Nederland opgericht, die aangesloten is bij de Europese Agroforestry Federation. Via dit internationale netwerk wisselen onderzoekers kennis uit en worden oplossingen geboden die het integreren van bomen op het landbouwbedrijf stimuleren.

Werken vanuit integrale systemen

Dankzij onze expertise in duurzame landbouw, waarin de bodem een centrale rol speelt en de functie van biodiversiteit voorop staat, zijn wij gewend vanuit een integraal systeem te werken: alle functies op een agrarisch bedrijf hangen namelijk samen. Deze werkwijze stelt ons in staat om innovatieve landbouwsystemen te ontwikkelen, de effecten te monitoren en te onderzoeken.

Voor meer informatie: Monique Bestman (Projectleider)
Publicatiedatum: