Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

USDA negeert advies, bio-producenten mogen carrageen blijven gebruiken

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft besloten dat biologische voedingsproducten een emulgator, genaamd carrageen, mogen blijven gebruiken in producten als ijs en proteïne dranken ondanks dat een belangrijke biologische commissie heeft gevraagd om een ban op dit ingrediënt.

Carrageen wordt gewonnen uit zeewier en wordt al eeuwenlang gebruikt als verdikkingsmiddel in voeding. 

Het debat over carrageen heeft de biologische industrie verdeeld. Biologische puristen zoals het Cornucopia Instituut heeft campagne gevoerd om het product uit de biologische voedingsproductie te bannen. Zij citeren hierbij wetenschappelijke studies, die erop wijzen dat proefdieren die het middel aten, last kregen van darmklachten. Bekende biologische voedselproducten willen het middel echter blijven gebruiken. Zij zeggen dat het middel niet alleen veilig is, maar dat er ook geen ander natuurlijke emulgator beschikbaar is, die het carrageen kan vervangen. 

Het National Organic Standards Board (NOSB), een adviesgroep met mensen uit alle delen uit de biologische industrie, heeft er jaren over gedaan om een beslissing te maken. In december 2016 besloot de groep carrageen van de lijst van goedgekeurde biologische ingrediënten te halen, nadat bleek dat alternatieve ingrediënten het gebruik van carrageen zouden kunnen vervangen. 

Deze beslissing was echter slechts een aanbeveling - en het Amerikaanse ministerie van Landbouw, dat de leiding heeft over het National Organic Program, heeft nu besloten om deze aanbeveling te negeren. In een verklaring zei het ministerie woensdag dat het "voldoende bewijs heeft gevonden dat carrogeen essentieel blijft bij de productie van biologische goederen, omdat er geen volledig natuurlijke alternatieven beschikbaar zijn." 

De non-profit organisatie Consumers Union, die tegen het gebruik van carrageen is, zegt dat de beslissing "een nieuwe stap is om de integriteit van het USDA Organic label te ondermijnen."

Het is bovendien de tweede keer in korte tijd dat het USDA een aanbeveling van het NOSB in de wind slaat. Vorige maand besloot de Trump administratie om een wetgeving rond een verbeterde dierenwelzijnsstandaard binnen de biologische productie terug te trekken ondanks brede steun onder biologische telers en producenten.

Bron: National Public Radio
Publicatiedatum: