Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste ALV Coöperatie Bio-KI

"Op naar meer biologische stieren"

De coöperatie Bio KI heeft 22 maart jongstleden haar eerste Algemene Ledenvergadering gehouden in Amersfoort. Tijdens deze ALV kon het bestuur al 36 leden officieel toelaten tot de coöperatie. "Het is de bedoeling dat dit aantal dit jaar gaat stijgen naar 100, zodat de biologische fokkerij ook echt in beweging komt. Onder de aanwezigen is te merken dat er een trend gaande is om meer biologisch te fokken met stieren en met KI", aldus Wytze Nauta, woordvoerder van Coöperatie Bio-KI.


De ALV op de zolder bij Boerderij Heerlijkheid Groot Weede in Hoogland

De coöperatie wil de beste stieren voor de biologische landbouw beschikbaar maken. Daarvoor is ook een fokkerijcommissie in het leven geroepen die mee op zoek gaat naar deze stieren. De leden van deze commissie zijn Corneel van Rijn, Arjen Kool, Douwe Zijlstra, Remco Aalbers en Wytze Nauta. Het zijn allen echte liefhebbers, kennen de stierenlijnen, zijn triple A fans en weten dat voor biologisch wat anders nodig is.

Op dit moment wordt bij Bio-KI vooral de nadruk gelegd op fokken op een hoge levensproductie onder biologische omstandigheden. Dan heb je het over weerbare, veerkrachtige koeien. Door daar consequent stieren uit te gebruiken wil Coöperatie Bio-KI passende koeien voor de biologische landbouw fokken.

De tweede redenen voor meer biologische fokkerij is het dierwelzijn. Bio-KI gebruikt geen dieronvriendelijke technieken zoals hormoonstimulatie en eicelwinning. Dat mag immers ook niet binnen de sector. De stieren komen altijd uit een normale dracht en de stiertjes groeien op een biologisch bedrijf op. Alles biologisch dus, ook de KI.
Er zijn nu al 8 stieren die steeds meer dochters aan de melk krijgen en er is dan ook behoefte om data te verzamelen en te kijken hoe deze dochters het op de bedrijven doen qua productie, gezondheid en vruchtbaarheid. Binnenkort zal een student van Wageningen UR hier een onderzoek naar starten. De resultaten worden dit jaar gepresenteerd.


Het bestuur van de Coöperatie Bio-KI, v.l.n.r. Hanneke Jellema, Douwe Zijlstra, Wytze Nauta en Liesbeth Brands

Een opdracht voor het bestuur van de coöperatie is om het gesprek aan te gaan met diverse partijen, die binnen de sector actief zijn om te kijken hoe Bio-KI meer ingebed en onderdeel kan worden van de biologische bedrijfsvoering. Tevens wordt verbinding gezocht met andere initiatieven en organisaties in het buitenland, die zich ook met biologische fokkerij bezig houden. Er is wereldwijd namelijk veel in beweging, vooral vanwege de komst van het 'gene editing', het knippen en plakken in het DNA.

Mede door dit soort ontwikkelingen wordt het steeds belangrijker dat de biologische landbouw de mouwen gaat opstropen voor meer biologische fokkerij. Met steeds meer leden steeds meer stieren inzetten uit het biologische. Om dit tot een succes te maken, is meer financiering nodig. De leden brengen een eerste deel bijeen, andere partijen worden uitgenodigd in te stappen. Samen de schouders er onder is het motto van coöperatie Bio-KI.

Voor meer informatie: www.biologischefokkerij.nl
Publicatiedatum: