Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Willen het traditionele proces niet moderniseren"

Bio-kokosbloesemsuiker naar Europa begon via Alibaba.com

Tholen - Kokosbloesemsuiker uit Indonesië. Hierop stonden dit keer de schijnwerpers gericht in de BIOFACH-stand van Rhumveld Winter & Konijn. Onderneemster Dominiq Haliman kreeg tijdens de beurs de kans om alles te vertellen over het ambachtelijke productieproces van kokosbloesemsuiker. Vanaf Bali werkt ze inmiddels samen met 600 kleinschalige Indonesische producenten. Het gaat om een heel korte keten en het in Capelle aan den IJssel gevestigde Rhumveld Winter & Konijn verzorgt de distributie van de biologische kokosbloesemsuiker binnen Europa. Voor Dominiq is het essentieel dat de traditionele werkwijze van de families behouden zal blijven.
 

Paul en Dominiq op de BIOFACH 2018. Met achter hen de fotomuur waarop de kokosbloesemsuikerproductie te zien is.

Dominiq Haliman heeft het bedrijf Holos Integra vier jaar geleden opgericht. Het ontstaan van het bedrijf hangt volgens haar van toevalligheden aan elkaar. In 2006 is ze een raw food dieet gaan volgen. "Ik werd daardoor bewuster van mijn voeding en raakte geïnteresseerd in de verschillende ingrediënten en kooktechnieken." Ze was eerst van plan om melkvrij ijs te gaan produceren en verkopen, maar kwam in aanraking met kokosbloesemsuiker als zoetstof en besloot toen te investeren in de dit ingrediënt. "Voor dit ijs gebruikte ik kokosbloesemsuiker en ik raakte onder de indruk van dit product. De kokosbloesemsuiker gaf het ijs een geweldige smaak en ik besloot de kans te wagen en hiermee aan de slag te gaan."
 


Alibaba.com

Via Alibaba.com verkocht ze in 2013 al snel de eerste lading kokosbloesemsuiker. "Mijn eerste klant was een chocoladeproducent in Noorwegen, Ökosjokolade genaamd. Zij vroegen me één dag nadat ik de advertentie geplaatst had of de suiker ook biologisch was. Ik ben hen heel dankbaar. Zonder het vertrouwen van Ökosjokolade was ik nooit zo ver gekomen." Begin 2014 nam Rhumveld Winter & Konijn contact met haar op. "Zij wilden de distributie binnen Europa op zich nemen. Ik heb hen tijdens de BIOFACH dat jaar ontmoet en vervolgens zijn we al snel aan de slag gegaan."
 


"Moderniseren moet je niet willen"

De kokosbloesemsuiker komt uit de bloemen die aan de kokosbomen groeien. "Timing is essentieel in het proces. De bloesem moet niet openen en aangesneden worden voordat de noten aan de boom gaan groeien. De bloem moet op exact het goede moment ingesneden worden." Er worden bamboe emmertjes onder de opengesneden bloesem in de top van de Palmboom gehangen, waarin het sap lekt. Om te voorkomen dat de sap in de bamboe-emmertjes bederft, wordt een natuurlijke conservator in de vorm van de schil van de mangosteenplant. "Beide echtgenoten van de familie werken eigenlijk mee. De man oogst het sap en het geoogste sap wordt daarna door de vrouw zes uur lang gekookt.” Ze geeft toe gekeken te hebben naar de mogelijkheden om dit proces te moderniseren. "Maar dat is onmogelijk en willen we ook niet. Het is echt een traditie, die we niet moeten verstoren." Ook het verwerkingsproces is heel specialistisch, zo geeft Dominiq aan. Dan wordt het product verscheept naar de fabriek, alwaar het gezeefd wordt en in de oven gedroogd.


 
Dominiq geeft aan dat de opbrengst per seizoen varieert. "Dit is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden. Voor 1 kilogram kokosbloesem hebben we 6 liter sap nodig." Kokosbloesemsuiker uit Indonesië smaakt volgens Dominiq heel anders dan uit bijvoorbeeld de Filipijnen: "Het heeft echt een uitzonderlijke smaak. Ik vermoed dat dit komt doordat de kokospalmen in Indonesië vooral in hoger gelegen gebieden groeien."
 


Soms horen we weleens van mensen dat kokosbloesemsuiker wordt verward met productieprocessen als palmolie. Dat is in het geheel niet het geval. Er worden geen bomen gekapt en het is een continu en sustainable proces. De palmbomen blijven sap produceren zonder dat dat ten koste gaat van de bomen. En de eigenaren van de bomen zorgen voor oogst en verwerking en daarmee levert het hen een inkomen op.
 


Toepassing

Waar kan de kokosbloesemsuiker voor gebruikt worden? "Het is op heel veel manier te verwerken. Daardoor ben ik er van overtuigd dat dit ingrediënt een blijvertje is. Veel mensen gebruiken het om hun granola mee te zoeten of verwerken het in hun bakproducten. En steeds meer producenten verwerken kokosbloesemsuiker in chocolade. Eigenlijk geldt: hoe droger de kokosbloesemsuiker is die in het eindproduct verwerkt is, hoe beter de smaak naar voren komt."
 


Voor meer informatie:

Paul van Schijndel
Rhumveld Winter & Konijn
Rivium eerste straat 111
2909 LE Capelle aan den IJssel
010 2330900
p.vanschijndel@rhumveld.com
www.rhumveld.com