Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse bio-landbouwers willen meer subsidie voor onderzoek

Bioland-voorzitter Jan Plagge brengt opnieuw de wens van de Duitse bio-landbouwers naar meer onderzoekssubsidie naar voren. De subsidie zou analoog aan de areaalgroei tot het jaar 2030 moeten stijgen naar een aandeel van 20 procent. Zowel biologische alsook conventionele landbouwers zouden baat hebben bij de onderzoeksresultaten.

Jan Plagge verzoekt de nieuwe minister van Landbouw, Julia Klöckner, om een einde te maken aan het achterstellen van de biologische landbouw bij het verlenen van onderzoekssubsidie. Klöckner zal binnenkort in de Bondsdag haar regeringsverklaring afleggen op het gebied van landbouw en voeding. De bio-branche is benieuwd welke rol zij daarin zal spelen. "Mevrouw Klöckner moet zich bezighouden met de steeds groter wordende uitdagingen binnen de landbouw- en voedingssector", zei Plagge in de aanloop.

Het in het coalitieverdrag vastgelegde doel van 20 procent biologische landbouwareaal tot uiterlijk 2030 geeft hem hoop. Dat is een concreet begin en biedt niet alleen een toekomstperspectief voor de Duitse landbouw, maar zorgt tegelijkertijd voor schoon water, een grote biodiversiteit en meer dierbescherming," aldus Plagge. "Dit signaal is bij heel veel conventionele landbouwers al lang aangekomen. De belangstelling om over te stappen, is heel groot. De politiek moet nu moedig handelen om deze aanpassingsbereidheid in de landbouw ook te benutten", zei hij.

Om de eveneens in het coalitieverdrag overeengekomen toekomststrategie biologische landbouw te realiseren, zou er een einde moeten komen aan de benadeling bij de verdeling van onderzoekssubsidies, verlangt Plagge. "Wie 20 procent biologische landbouw als doel heeft, heeft ook minstens 20 procent van de agrarische onderzoekssubsidies voor deze belangrijke opgave nodig. Dat zal resultaat opleveren voor de gehele landbouwsector", zei hij. "Voor de realisering van de toekomststrategie zou er daarom duidelijk meer geld aan de begroting moeten worden toegevoegd dan de vorige regering tot nu toe gepland heeft," aldus de voorzitter van Bioland.

Het coalitieverdrag beoogt een uitbreiding van de biologische landbouw naar 20 procent van het totale landbouwareaal tot 2030. Dat betekent een potentieel van een extra 2 miljoen hectare biologisch landbouwareaal. Momenteel teelt men op circa 8 procent van het landbouwareaal biologisch. Daarmee verbonden is echter ook een stijging van de aanmoedigingspremie voor de biologische landbouw. Alleen al voor de areaalpremie stijgt de extra jaarlijkse financieringsbehoefte bij een biologisch landbouwareaal van 20 procent stapsgewijs naar 650 miljoen euro, berekende Bioland. Bij agrarisch onderzoek vloeit momenteel volgens Bioland slechts 1,6 procent van de agrarische subsidiemiddelen naar de biologische landbouw. Volgens de biologische landbouwers zou 20 procent nodig zijn.

Onder voormalig landbouwminister Christian Schmidt plande het BMEL om de 'toekomststrategie biologische landbouw' met jaarlijks 30 miljoen euro te financieren. De overkoepelende organisatie van de bio-branche (BÖLW), evenals de 'Deutsche Bauernverband' (DBV), verlangen daarentegen unaniem om de toekomststrategie jaarlijks met minstens 60 miljoen euro te ondersteunen.

Bron: Topagrar online
Publicatiedatum: