Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Biologische exportmarkt India groeit, maar certificering blijft probleem

Hoewel de agrarische export van India in het algeheel gezien sinds 2015-16 gestagneerd is, is er één segment binnen deze markt die in deze tijd enorm gegroeid is.

De export van biologische voeding is in India tussen 2015-16 en 2016-17 met bijna 25% gestegen van €246,3 miljoen naar €308,9 miljoen, terwijl de algemene agrarische export van het land met minder dan 1% gegroeid is. Hoewel de biologische export slechts een klein deel uitmaakt van de algehele export (minder dan 3%), heeft de export van biologische voeding de laatste jaren een consistente groei doorgemaakt. In het laatste decennium is de export van biologische voeding zelfs gegroeid van €62,3 miljoen naar €308,9 miljoen.


Bijna de helft van deze export bestaat uit zaden van sojabonen en ruwe katoen. Het overige percentage bestaat uit kruiden, thee, ontbijtgranen en gierst. De belangrijkste bestemmingen voor deze producten zijn de VS, de EU en Canada," zegt Pankaj Agarwal, medeoprichter van Just Organik, een biologisch bedrijf in de Indiase stad Gurgaon. Hij zegt dat om de Indiase biologische sector te laten groeien er een juiste synergie moet zijn tussen de verschillende verenigingen en agentschappen, die de biologische producten in India en het buitenland promoten. 

De certificering door de verschillende instanties blijft hierbij een groot probleem voor de sector. Onlangs heeft de Indiase voedselveiligheidsautoriteit (FSSAI) in een verklaring gezegd dat producten, die niet door de instantie gecertificeerd zijn en geen biologisch label hebben, niet verkocht mogen worden. Biologische voeding, die geproduceerd is door kleine teeltbedrijven en sommige producten die een eigen certificering hebben, vallen niet onder deze regelgeving. Activisten noemen de mededeling een achteruitgang voor de sector en zeggen dat het de groei van de biologische markt in het land bemoeilijkt. En dit geldt niet alleen voor de verkoop binnen het land. Ook binnen de export moeten handelaren en spelers binnen de industrie rekening houden met verschillende autoriteiten en regelgevingen, wat het gehele proces compliceert en voor bijkomende kosten zorgt.

"Hoewel de export van biologische producten de laatste jaren toeneemt, net als het aantal spelers op deze markt, wordt het potentieel van de markt geremd door de het grote aantal regels waar rekening mee moet worden gehouden. Zo erkent APEDA (Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority) bijvoorbeeld geen eigen certificeringen van groepen telers, terwijl het ministerie van Landbouw wel subsidie voor deze producten biedt," zegt Arpita Mukherjee, een professor in de Indiase Raad voor Onderzoek naar Internationale Economische Relaties (ICRIER). Het gevolg hiervan is dat een grote hoeveelheid van de biologische voeding die met overheidssubsidie wordt geteeld, niet wordt geëxporteerd. 

"De database voor Indiase biologische producten is niet goed en traceerbaarheid, wat heel belangrijk is voor een toename in export, blijft onvoldoende. Een certificering door een derde partij, zoals APEDA wil, is echter erg duur," voegt Mukherjee toe. Het resultaat is dat India veel kansen misloopt op de biologische exportmarkt. Agarwal van 'Just Organik' vindt dan ook dat deze problemen eerst aangepakt moeten worden als India zijn positie op de internationale biologische markt wil verbeteren. 
 
Bron: Business Standard (Sanjeeb Mukherjee) 

Publicatiedatum: 6-4-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Duurzame microgroenten in het hart van Zürich
20-7-2018 Familie van Eck heeft besloten biologisch te gaan boeren
20-7-2018 Van supermarktinkoper naar leverancier
19-7-2018 Tuinbouwbedrijf De Waog loopt graag voorop
19-7-2018 Bio-artisjokken in KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten
19-7-2018 "Voor alles wat wij telen, hebben wij ook een afnemer"
18-7-2018 "Mooiste is mensen van allerlei leeftijden samen te hebben, dan krijg je het boerenerfgevoel"
18-7-2018 Vraag naar Europese biologische producten in de lift in Midden-Oosten
18-7-2018 Ierland: vraag naar biologisch AGF overtreft aanbod
18-7-2018 Eerste biologische kersen uit Aragon
18-7-2018 Supermarkt in Montreal biedt op dak geteelde bio-groenten aan
18-7-2018 Alterbio: binnenlandse verkoop ligt inmiddels hoger dan de export
18-7-2018 VS: Bio-microgroenten geteeld met aardwarmte
17-7-2018 'Heel Salland Biologisch' legt zich niet neer bij afkeuren subsidie-aanvraag
17-7-2018 Sittard krijgt eerste vestiging Buurderij Westelijke Mijnstreek
17-7-2018 OTC Organics beleeft primeur met biologische passiecuja uit Ghana
17-7-2018 Vlaanderen: Geen water meer voor de groenten
17-7-2018 PostNL breidt foodbezorging uit naar ochtend
17-7-2018 Blauwe bes in beweging geslaagd
16-7-2018 Kazachstan gelooft in de toekomst van de biologische landbouw

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *