Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kweker Niek Vos reist af naar Spanje

"Nieuw phytophthora resistente aardappelras voelt zich thuis in Sevilla"

Het was rond 1570, de tijd van de grote ontdekkingsreizen, dat in Sevilla de eerste aardappel vanuit de 'nieuwe wereld' aan land kwam en een plek kreeg in een kloostertuin. "Die geschiedenis van ontdekking inspireerde Niek Vos tot de naam Sevilla voor zijn nieuwe phytophthora resistente aardappelras dat met name bij fritesliefhebbers geliefd blijkt", vertelt Jozien Vos.

Niek bezoekt nu het gebied in het zuiden van Spanje waar het nieuwe ras inmiddels geteeld wordt. Jozien doet verslag:
"Het werd een bijzondere tocht in een terreinwagen over zanderige paden met hier en daar diepe geulen veroorzaakt door ongekende regenval. 400 millimeter binnen drie weken vertelde onze gastheer half maart. De stemming was zo donker als de wolken aan de lucht. Klimaatverandering stelt boeren voor onmogelijke opgaven. Het grootste deel van de worteloogst moest als verloren worden beschouwd. En in vroege percelen aardappelen was al phytophthora geconstateerd. We daalden hortend en stotend een deel van de berg weer af. Overal lagen de slangen van de beregeningsinstallatie nutteloos klaar. De lucht klaarde op, de vaart minderde en daar troffen we het frisse groene loof van het jonge aardappelras Sevilla. Ze voelde zich zichtbaar goed thuis daar bij Sevilla. Bijzonder om te zien hoe ze zich tussen de kalksteen ontwikkelde. Die stenen blijken nu een voordeel, ze zorgen voor goede afwatering. Gesteente waarin de fossielen van schelpen terug te vinden zijn. In de polder is ze gekweekt op de zeebodem, waar in de bouwvoor nog schelpjes terug te vinden zijn."


Geheel links: kweker Niek Vos tussen zijn Sevilla's. Foto rechts: De kalksteen wordt weggeduwd door de zich ontwikkelende aardappelplant.

Voor meer informatie: jozienvos@hotmail.com
Publicatiedatum: