Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Certisys over de bio-feiten in vleesfraude:

"Nooit vastgesteld dat Veviba niet-bio-vlees als bio commercialiseerde"

Certisys, een Belgisch inspectie-en certificatieorgaan gespecialiseerd in biologische producten, wenst in dit persbericht bepaalde elementen met betrekking tot de bio--activiteiten van Veviba te verduidelijken:

In 2016 heeft Certisys verscheidene keren, met verschillende experts uit de vleessector, waaronder het FAVV, samengezeten over de problematiek van traceerbaarheid van vlees en vleesproducten. Het doel was om uit te wisselen, de onderzoeksmethoden efficiënter te maken en de -tools te verbeteren. Na deze uitwisselingen heeft Certisys zijn controles ter plaatse versterkt, met behoud van 100% real-time monitoring van alle geslachte biologische runderen. Wij betreuren te moeten vaststellen dat onze initiatieven en onze vergaderingen geleid hebben tot een PV waarvan noch de overheid noch Certisys over geïnformeerd werden.

De BIO-controles worden parallel met de controles van het FAVV uitgevoerd

In 2016 ontdekten we bij Veviba bepaalde tekortkomingen in het documentenbeheer, de procedures en de scheiding bio/niet-bio, zonder enig impact te hebben op het gecommercialiseerde bio-vlees. Deze tekortkomingen konden door corrigerende maatregelen gecorrigeerd worden. We hebben nooit vastgesteld dat niet-bio-vlees als bio werd gecommercialiseerd. Wat gehakt vlees betreft, is het onderzoek ingewikkelder en neemt meer tijd in beslag, maar we hebben nooit het gebruik van niet-biologisch vlees in hun bereidingen vastgesteld.

Certisys controles

In 2016 voerde Certisys 13 inspecties ter plaatse uit in de Abattoir de Bastogne en Veviba: twee volledige controles en 11 doelgerichte controles. In 2017 was dit hetzelfde met 7 doelgerichte controles en in 2018 zijn er al 3 doelgerichte controles uitgevoerd. Bovendien worden documentaire controles op het niveau van de bio-oorsprong van runderen het hele jaar door uitgevoerd (dat wil zeggen minder dan 24 uur na het slachten).

De huidige situatie

Ter herinnering, na de intrekking van de goedkeuring van het FAVV heeft Veviba ook haar bio-certificaat verloren. Naar aanleiding van de onderzoeken van het FAVV op 28 februari, die leidden tot de sluiting van het atelier en op basis van de door het FAVV verspreide informatie, hebben we geen enkel element geïdentificeerd voor het in twijfel trekken van de bio-status van de betreffende producten.

Bio–controle in België

Naast de jaarlijkse controles zijn er doelgerichte controles op basis van een risicoanalyse van minimaal 50 à 60% van het aantal marktdeelnemers onder controle: dit is 5 keer intensiever dan de Europese norm.

De Bio-controles hebben tot doel de regels van de biologische productie te verifiëren, waaronder: de traceerbaarheid, de scheiding tussen bio en niet-bio, de wijze van productie/bereiding en de etikettering.

Er bestaat een Europese regelgeving, maar er zijn ook bijkomende reguleringsmaatregelen in België. Deze wetgeving biedt ons extra instrumenten:
- Onderzoeksmiddelen
  • Aangekondigde en onaangekondigde controles
  • Staalname voor analyse
  • Kruiscontroles in de sector
- Interventie tools bij niet naleving van de voorschriften: sancties en blokkering
- Regelmatige uitwisseling met:
  • Bevoegde Autoriteiten
  • Andere controleorganen
  • Representatieve structuren

Hoe vindt een controle/onderzoek plaats in een snijwerkplaats

1. We hebben onze eigen badges zodat we snel de werkplaats in kunnen.
2. Traceerbaarheid van biologische runderen:
100% van de biologische oorsprong van de te slachten runderen wordt in realtime gecontroleerd dankzij de toegang tot de identificatiegegevens voor bio-runderen via Sanitel. Dit stelt het controleorgaan in staat om karkassen te blokkeren in geval van twijfel, non-conformiteit of, indien nodig, het karkas in conventioneel te declasseren. De controle gebeurt ook op het niveau van de certificaten van de leveranciers (veehandelaren), want om een bio-product te verkopen moet die ook onder bio-controle staan.
3. Traceerbaarheid van vlees met een certificaat bij de ingang van de uitsnijderij
a. Stuk vlees: tijdens onaangekondigde controles in de ateliers worden er
stamnamen genomen om de DNA-analyses van de in het slachthuis bewaarde
oren te vergelijken met de stukken vlees.
b. Gehakt vlees: We controleren de consistentie tussen de in en out en de
correcte tracering op basis van de fabricage fiches.
4. Certificatie: Bij de afdeling Certificatie wordt een product geblokkeerd zodra er twijfel bestaat. Indien niet-naleving wordt vastgesteld, worden sancties toegepast (sanctierooster) die kunnen gaan tot schorsing: onmogelijkheid om bio-producten te leveren en te factureren.
Publicatiedatum: