Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pas gecertificeerde pluimveehouder Evert Maassen:

"Wat je ook produceert: ga voor bio"

Evert Maassen heeft in Lunteren het boerenbedrijf omgeschakeld naar biologisch. Sinds een paar weken lopen er 18.000 biologisch gecertificeerde leghennen rond op het bedrijf. Waarom kiest hij voor biologisch? En hoe pakte hij de omschakeling aan?

"Biologisch is de toekomst", beantwoordt Evert Maassen die eerste vraag kort en krachtig. Hij licht toe: "Nederland verandert, daar moet je als ondernemer in meegaan. De consument wil duurzaam. En biologisch is de hoogste lat van duurzaamheid die je kunt halen." Het rendement speelt ook een rol. "Biologisch levert meer op. De investering is dan wel hoger, maar om het bedrijf weer winstgevend te maken was investeren toch al nodig", aldus de ondernemer.

Aanpak

De 7,2 hectare grote uitloop werd eerst omgeschakeld. Maassen liet gras inzaaien en plantte bomen. Ook werd er een nieuwe stal gebouwd. "Dat is een prachtig mooie volièrestal geworden. De dieren hebben er de ruimte, kunnen er vliegen en lopen rond op koolzaadstrooi. Er staan pikstenen om de snavels aan te scherpen en dingen om de kippen af te leiden. Het ze naar de zin te maken."

Betere weerstand

De kippen van Maassen leven 75 weken. Iedere kip legt in die tijd zo'n 325 eieren. De dierenarts en de leverancier van de kuikens komen regelmatig kijken hoe het gaat. "Als een kip zich lekker voelt, zal ze ook gezonder zijn. De dieren krijgen een betere weerstand door veel naar buiten te gaan", stelt de pluimveehouder.

Papierwerk

Er komt wel behoorlijk wat regel- en uitzoekwerk bij biologisch werken kijken. "Dat is niet iets waar ik me nou zo graag mee bezig houd en dat geldt waarschijnlijk voor de meeste pluimveehouders." En er zit behoorlijk wat papierwerk in biologisch werken, is zijn ervaring. "Van het aanplanten van bomen, het inzaaien van grasland, de aankoop van luzerne en stro tot de afzet van de eieren: ik moet alles op papier kunnen laten zien."

Controle

De inspecteurs van Skal zijn nu drie keer op het bedrijf geweest. Ze maakten een ronde over het bedrijf, bekeken de uitloop en de stal. "In de stal moet bijvoorbeeld voldoende daglicht zijn." De controle van de administratie was een belangrijk onderdeel van de inspecties. "Ze checkten bijvoorbeeld ook of de leveranciers waarmee ik werk een biologisch certificaat hebben. De controles waren naar tevredenheid, het certificaat is verstrekt."

Ga er voor

De ondernemer heeft een tip aan anderen in de agrarische sector. "Wat je ook produceert: ga voor bio. Het is een opkomende markt. Bovendien is het dé manier om goed te zijn voor je dieren, je mensen en het milieu. En, in de toekomst, voor je kinderen."

Elke maand publiceert Skal de nieuw gecertificeerde bedrijven op haar website. Enkele van deze bedrijven worden via een kort interview voorgesteld.

Bron: Skal
Publicatiedatum: