Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stikstof efficiënte akkerbouw gepresenteerd

Op 13 maart jongstleden zijn de resultaten gepresenteerd van 'Planty Organic' tijdens een minisymposium op SPNA Proefboerderij Kollumerwaard. Planty Organic is een innovatief biologisch akkerbouwsysteem. Het is gebaseerd op zelfvoorziening van stikstof met behulp van vlinderbloemigen en niet-kerende grondbewerking. Mestaanvoer vindt niet plaats.

De zaal was goed gevuld met landbouwonderzoekers van de Wageningen Universiteit, het Louis Bolk Instituut en ILVO (Vlaanderen), een aantal akkerbouwers en een flink aantal vertegenwoordigers van provincies, waterschappen en maatschappelijke organisaties. Het Planty Organic onderzoeksteam liet zien dat deze natuur-inclusieve vorm van akkerbouw een succes is. Het levert een vergelijkbare productie als 'gewoon' biologisch. Daarnaast levert het andere producten op: schoon water, schone lucht, behoud van bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap. Producten waar de maatschappij om vraagt. Het systeem kan voltooid worden tot een werkelijk circulair akkerbouwbedrijf door de reststromen van de maatschappij terug te voeren naar de grond. Zover is het echter nog niet. Daar ligt nog een maatschappelijke uitdaging.

De resultaten van Planty Organic werden aangevuld met bijdragen van Wageningen UR-PPO, Louis Bolk Instituut en Ilvo Vlaanderen op de onderwerpen stikstof- en organische stof dynamiek, gereduceerde grondbewerking, composttoediening, groenbemesters en fosfaatdynamiek. De laatste inzichten werden getoond en bediscussieerd. Hoewel bodem organische stof niet het antwoord is op alle vraagstukken blijkt dat het wel een sleutelrol vervult. Het wordt duidelijker dat, naarmate er in een bedrijf meer de nadruk komt te liggen op stikstofvoeding vanuit lange termijn bodem (organische stof) processen, het belangrijker wordt om de grond blijvend groen te houden. Zodoende kan de stikstof binnen het systeem behouden blijven en niet door uitspoeling verloren gaan. Verminderde grondbewerking lijkt niet of slechts kortstondig een licht negatief effect te hebben op de stikstofbeschikbaarheid. Wat betreft de fosfaat is een volgende stap gezet in het ontrafelen van de bodemprocessen die maken dat een gewas ook bij lage P-w uitstekend kan groeien, maar in dit thema valt nog veel te ontrafelen.

Voor meer informatie:
Michiel Bus
Projectleider
bus@spna.nl

Geert-Jan van der Burgt
Onderzoeker
gjvanderburgt@gmail.com
Publicatiedatum: