Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We begeleiden imkers ook bij de certificering”"

de Traay gaat uitbreiden

Tholen - Imkerij de Traay gaat uitbreiden. De nieuwbouw in Lelystad is bijna klaar en zal nog voor de zomer in gebruik genomen worden. "Er komt in totaal 2.200 vierkante meter bij. Een deel van deze ruimte zal gebruikt worden voor opslag en er staat een herindeling van de productieruimte op de planning. Dankzij deze uitbreiding kunnen we slagvaardiger worden", vertelt Kristel van der Voorn. Ze geeft aan dat ook op het dak van de nieuwbouw zonnepanelen komen te liggen. "We willen zoveel mogelijk onze eigen energie opwekken. Hierin willen we zelfvoorzienend zijn."


Kristel van der Voorn met een deel van het assortiment op kantoor in Lelystad.

De basis van het bedrijf ligt volgens Kristel bij de inkoop en kwaliteit van de honing. "Oprichter en imker Wouter Vuijk is nog altijd heel nauw betrokken bij het inkopen en keuren van de honing. Hij beschikt over vele jaren aan ervaring over hoe honing moet smaken en ruiken, de kleur en de mondbeleving, alles telt mee. Hij is een onmisbare schakel in dit proces. We willen de samenwerking met onze vaste imkers in toekomst nog verder uitbreiden. Daarbij ligt onze focus ligt nu meer op imkers in Europa, maar uiteindelijk werken we samen met imkers over de hele wereld. De honingproductie in Nederland van onze eigen imkerij gaat trouwens gewoon door, maar is te klein om aan de vraag te voldoen, je hebt er immers een heel groot gebied voor nodig. Dit maakt het voor ons noodzakelijk om over de grens te kijken."


Wouter Vuijk, oprichter van de Traay.

Kristel vertelt dat de Traay wel continu kijkt naar de mogelijkheden om in Nederland projecten te starten. "Zo steunen we diverse projecten om biologisch in ons eigen land meer op de kaart te zetten. Dit doen we onder meer in samenwerking met BioNederland en Stichting EKO-keurmerk. Aandacht voor de bijen en biodiversiteit is ook heel belangrijk voor ons. Daarom kunnen ook The Pollinators op onze steun rekenen en hetzelfde geldt voor andere projecten rondom deze thema's."

Ze geeft aan dat de Traay nog meer wil gaan communiceren over de herkomst van de honing. "We hebben verschillende samenwerkingsprojecten. In Frankrijk, Roemeniƫ, Nicaragua en Mexico bijvoorbeeld. We laten de imkers daar zien wat de rol van biologisch kan zijn. Vooral het feit dat ze iets meer geld voor de biologische honing kunnen vragen is een belangrijk aspect. We begeleiden de imkers onder meer bij de certificering."


Een Mexicaanse imker.

En er liggen nog meer plannen. Zo wil de Traay de etiketten op de honingpotjes ook gaan vernieuwen. "Het kan wel wat meer eigentijds, maar toch herkenbaar. Ook willen we meer benadrukken dat onze honing rauw en puur natuur is. We bekijken daarvoor nu de mogelijkheden."

BIOFACH

In februari behoorde imkerij de Traay tot de grote groep Nederlandse exposanten op de BIOFACH. "We hebben in Neurenberg weer heel veel internationale leveranciers gesproken. En ons goed kunnen richten op de inkoop. Daarvoor hebben we weer verschillende nieuwe contacten opgedaan. En in de stand hebben we de vele honingvarianten uit ons assortiment laten zien. Wat me opviel is dat veel mensen interesse toonden in de Manukahoning. De Maori's in Nieuw-Zeeland gebruiken deze honing al generaties lang om hun natuurlijke afweersysteem te bevorderen. Ook de agave-, rijst- en speltstropen gooiden hoge ogen. Daarnaar is vooral veel vraag vanuit Aziatische landen."

Op de BIOFACH was volgens Kristel ook extra aandacht voor de rol als producent. "We hebben vorig jaar bijvoorbeeld de honing- en agaveproductie voor Allos helemaal overgenomen. Dit is voor ons een heel mooie kans, aangezien zij ook over bepaalde kennis beschikken. Daar hebben wij weer de nodige dingen van geleerd. We willen in de toekomst samen nieuwe producten gaan ontwikkelen."

Voor meer informatie:

Kristel van der Voorn
imkerij de Traay
Platinastraat 50
8211 AR Lelystad
0320 282928
info@detraay.com
www.detraay.com