Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische wetgeving in Verenigde Staten verder uitgehold

Het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten heeft begin deze maand een voorstel om Amerikaanse biologische kippen het recht op buitenruimte te geven definitief ingetrokken. Hiermee blijft het in de VS mogelijk om kippen biologisch te houden zonder dat ze ooit buiten komen. In de Europese biologische wetgeving heeft elke biologische legkip wél recht op buitenruimte.

De Amerikaanse biologische boerenorganisatie (OFA) en handelsorganisatie (OTA) hebben jaren gestreden om deze verbetering van het dierenwelzijn in de regelgeving opgenomen te krijgen. De biologische pluimveesector in Nederland maakt zich zorgen over deze ontwikkeling in verband met import en pleit voor aanpassing van het handelsverdrag tussen de VS en Europa op dit punt.



Het huidige handelsverdrag tussen de VS en Europa beschouwt de biologische standaarden over en weer als gelijkwaardig. Dit betekent dat er biologische producten vanuit de VS op de Nederlandse markt komen waarin eieren verwerkt zitten van biologische kippen die nooit buiten hebben gelopen. Hans Fuchs, projectleider pluimvee bij Bionext: “Consumenten in Nederland verwachten dat biologische kippen buiten lopen. En dat in biologische koekjes, cake en mayonaise eieren van deze buitenkippen verwerkt worden. Bionext pleit ervoor dat uitloop voor kippen als eis wordt opgenomen in het handelsverdrag met de VS.”
 
Hoogwaardige Europese biologische eieren

In Europa geldt voor biologische legkippen dat ze elke dag naar buiten moeten kunnen. Hiervoor is per kip een buitenuitloop van minimaal 4m2 per kip beschikbaar. Kippen zijn graag buiten, ze nemen er stofbaden, ze scharrelen er rond en ze eten daar gras en insecten. Dat is belangrijk voor het welzijn van de kippen. Biologische legpluimveebedrijven in Europa hebben hierdoor veel grond nodig. Dit maakt biologische eieren duurder dan de Europese scharreleieren, waarbij kippen nooit buiten komen. De biologische regels in de VS maken de productie van biologische eieren daar veel goedkoper dan in Europa. Biologische pluimveehouders in Nederland lopen zo het risico dat hun hoogwaardige biologische eieren weggeconcurreerd worden door de biologische eieren van binnenkippen uit de VS.
 
Verdere uitholling biologische wetgeving VS
Dit is al het tweede voorstel – gericht op verbetering van de Amerikaanse biologische wetgeving - dat wordt teruggetrokken of weggestemd. Eerder werd besloten dat in de VS biologische teelt ook mag plaatsvinden op aquaponics en hydrocultuur. In Europa geldt de regel dat biologische teelt altijd grondgebonden is.

Bionext pleit via het ministerie van LNV en de Europese koepelorganisatie voor de biologische landbouw en voeding (IFOAM) dat het handelsverdrag op beide punten wordt aangescherpt.
 
Meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: