Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Mensen kiezen voor bio-AGF omdat het geen residuen bevat"

Guillaume Thomas is een AGF-kenner en inkoper bij de Franse supermarktketen Bio NaturéO. Het aanbod van biologische groenten en fruit groeit enorm. Een paar jaar geleden waren er hoofdzakelijk Nederlandse en Duitse producten op de markt maar vandaag de dag zien we steeds meer Franse producten, evenals Italiaanse, Spaanse, Marokkaanse en Tunesische. Ook de vraag neemt toe. De belangrijkste reden waarom mensen voor biologische voeding kiezen, is omdat ze gezonde producten willen eten die geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten."


Guillaume: "Groenten en fruit bevinden zich meestal bij de ingang van de winkel en zijn dus een soort visitekaartje. De winkel moet er fris en aantrekkelijk uitzien."

Consumenten kopen bioproducten naar gelang hun behoeften. "Er zijn consumenten die 100% biologisch eten. Anderen kopen biologische basisproducten, zoals bloem, olie en boter. Een derde groep eet nagenoeg volledig biologisch maar staat zichzelf toe zo nu en dan bijvoorbeeld conventionele perziken te kopen omdat deze biologisch veel te duur zijn."

"Bij bio-AGF zijn we nauwer aan de natuurlijke cycli gebonden dan bij conventionele producten. De producten groeien nu eenmaal in een bepaald seizoen. Onze klanten proberen de groenten en fruit van het seizoen te eten maar hebben verbazingwekkend genoeg weinig kennis over wanneer dit is. Zo boden we bijvoorbeeld onze eerste asperges aan omdat ze al beschikbaar waren. Theoretisch gezien begint het aspergeseizoen pas in april of mei en sommige klanten weigeren asperges te kopen omdat het seizoen naar hun idee nog niet aangebroken is."

De laatste jaren zien we steeds vaker dat telers onderling hergroeperen om de productie te spreiden. "Ze plannen het zo dat ze niet teveel van hetzelfde ras tegelijk produceren. Dit om gaten in de aanvoer en overaanbod van bepaalde producten te voorkomen. Consumenten hebben een voorkeur voor lokale producten maar het is soms moeilijk hieraan tegemoet te komen. Exotisch fruit is bijvoorbeeld uit verschillende herkomstgebieden afkomstig."

Guillaume verwacht niet dat de hele Franse AGF-productie op korte termijn biologisch zal worden. "De biosector is nog niet in staat de hele bevolking te voeden. In 2016 hadden we een rampzalige biologische graanoogst. Als 80% van de graanproductie biologisch zou zijn geweest, dan zouden Frankrijk en zelfs Europa veel honger gehad hebben. Het onderzoek naar rassen, die beter bestand zijn tegen droogte en ziekten gaat verder maar we hebben hier te weinig aan gedaan. Uiteraard zou ik het met name voor het milieu en de gezondheid van consument en teler graag anders zien maar het is nu echt te vroeg."


Voor meer informatie:
NaturéO
www.natureo-bio.fr
contact@natureo-bio.fr
Publicatiedatum: