Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een biologisch alternatief voor de 'Plofplant'

Op buitenplanten die te koop zijn in tuincentra zitten regelmatig bestrijdingsmiddelen, ook middelen die zeer giftig zijn voor bijen. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van Greenpeace. Groene start-up Sprinklr biedt stedelingen een biologisch alternatief.
 

Doe het biologisch

Dakterras, balkon of tuin vergroenen? 'Doe het biologisch', zegt online start-up Sprinklr. "De beste biologische planten haal je bij de kwekers, maar die zitten nou eenmaal niet in de stad", zegt Suzanne van Straaten van Sprinklr. "Bovendien hebben veel stedelingen geen auto, die zijn dus aangewezen op supermarkten, bouwmarkten en plantenwinkels in de buurt. En daar vind je geen of nauwelijks biologische planten."
 


Waarom biologisch?

Lente 2017 liet Greenpeace 84 planten onderzoeken uit 4 verschillende tuincentra. Op 81 daarvan werden bestrijdingsmiddelen gevonden, gemiddeld 7 per plant. Per plant werd gemiddeld 1,4 bestrijdingsmiddel gevonden dat zeer giftig is voor bijen, ook in de hoeveelheid die desastreus is voor een bij. Lees hier het onderzoek uit 2017. Hier vind je het Greenpeace onderzoek uit 2014:
 


Ook nieuws uit 2017: in minder dan 30 jaar is het aantal insecten in Duitsland met 75% afgenomen. Vermoedelijk geldt die afname ook voor Nederland. Biologen noemen het dramatisch voor het ecosysteem. Die vliegjes kleven nu misschien niet meer irritant tegen onze voorruit, maar ze zijn ook geen voer meer voor vogels, vissen en amfibieën. Er zijn ook veel minder insecten die planten bestuiven. Vermoede dader: intensieve landbouw. Mogelijke handlanger: pesticiden. En die pesticiden zitten dus ook af en toe op niet-biologische planten die we op ons balkon zetten.
 

Tuinieren voor de natuur

Van niet-biologische planten is dus lastig te zeggen of ze gifvrij zijn of niet. Labels en keurmerken geven helaas niet aan of planten zijn bespoten of niet. Sprinklr biedt tuinierende stedelingen die wèl willen bijdragen aan het ecosysteem een simpel alternatief: online biologische planten en bollen bestellen. Sprinklr werkt samen met bollenboer John Huiberts en de kleinschalige biologische kwekerij De Tuinakker in Osdorp. Die kwekerij werkt weer samen met andere kleinschalige kwekerijen, zoals Kwekerij De Ent in Ouderkerk aan de Amstel.
 


Wat is Sprinklr?

Sprinklr verkoopt online duurzame kamerplanten en buitenplanten, bezorgt ze aan huis en helpt via de Sprinklr coach-app bij het levend en groen houden van de planten. De app biedt een plantverzorgingscursus en als de nood aan de man is, kan simpel advies ingewonnen worden bij Sprinklr's plantenexpert.

De kamerplanten komen van duurzame kwekers (en een biologische kweker), terwijl de buitenplanten van biologische kwekers komen. Sprinklr bestaat sinds 2016 en begon met een crowdfund actie. Sprinklr wil steden vergroenen en zoveel mogelijk mensen weer in contact brengen met natuur.

Voor meer informatie: www.sprinklr.co
Publicatiedatum: