Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Met Rokbaar gaan inkomsten naar alle vrouwen in de keten"

Chocolade moet vrouwen meer zeggenschap geven

"Rokbar is een nieuwe ster aan het firmament van de chocolade-industrie: biologische, hoog kwalitatieve, overheerlijke chocola, 100% gemaakt door vrouwen. Van boon tot reep. Vrouwen nemen meer dan de helft van de totale cacaobonenproductie voor hun rekening, maar gemiddeld gaat ongeveer 10% van de winst naar hen. Met Rokbar vloeien de inkomsten terug naar alle vrouwen in de keten", vertelt Cassandra Salvo.

Boerinnen in de cacao-industrie hebben niet alleen minder mogelijkheden om hun bonen te verkopen. Vrouwen in de cacaoketen hebben minder toegang tot land, ze kunnen vaak geen lid worden van organisaties en hebben minder kans op goede banen in de productie, in het transport en in de export van chocolade.



Rokbar werkt alleen met vrouwen. Uitgangspunt is dat vrouwen in de keten zichtbaar worden. Dat ze toegang krijgen tot de markt, tot financiƫle middelen, banen en leidinggevende posities. Met Rokbar delen alle vrouwen in de keten in de winst. Zo wil Rokbar bijdragen aan een eerlijke markt en aan meer transparantie in de cacaoketen.



Rokbar is niet alleen maar een chocoladereep. "We geloven in een economie waarin waarden als sociale gelijkheid, kwaliteit en menselijkheid prevaleren boven kwantiteit, oneerlijkheid en winst. Rokbar is dan ook een 'movement for change to empower women' in cacaoproducerende landen. De eerste reep is geproduceerd in Peru. We zijn in gesprek met boerinnen en vrouwelijke chocolademakers in Nigeria, Ghana en Ivoorkust."



Ondersteuning bij aanvraag EU bio-certificaat

Steeds meer consumenten willen duurzame en traceerbare producten, zo merken ze ook bij Rokbar. "We willen met Rokbar een directe bijdrage leveren aan een duurzame cacaosector via meer zeggenschap voor vrouwen en een duurzame, biologische en fairtrade productieketen. De coƶperatie van boerinnen met wie wij werken in Peru, is internationaal gecertificeerd voor de duurzame productie van cacaobonen. Voor Rokbar als merk is nog geen EU bio-certificaat aangevraagd. De chocoladereep uit Peru is onze eerste product, we zijn dus net begonnen. Bovendien is het van belang dat we kunnen garanderen dat iedere boerin met wie wij samenwerken in de verschillende landen, gecertificeerd is. En hoewel alle boerinnen een biologische teelt garanderen, is nog niet iedereen gecertificeerd. Zij worden momenteel ondersteund bij de aanvraag daarvan."

Voor meer informatie: www.rokbar.nl
Publicatiedatum: