Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrifirm Group sluit 2017 af met hoger nettoresultaat bij lagere afzet

De Agrifirm Group heeft het jaar 2017 afgesloten met een nettoresultaat van 38,4 miljoen euro. Daarvan wordt 25 miljoen euro uitgekeerd aan de leden. "Een uitstekend resultaat dat we hebben gerealiseerd in sterk veranderende markten. We zien dat de nieuwe strategie 'Better Together' de eerste vruchten afwerpt", aldus Dick Hordijk, CEO van Agrifirm. Naast een stijging van het nettoresultaat met 25% was er ook klantenwinst in Nederland in de plantaardige sector, de varkenshouderij en de pluimveehouderij. De totale afzet aan mengvoeders van Agrifirm over 2017 bedroeg bijna 3,83 miljoen ton en was daarmee 4,8% lager dan in 2016. De afzet van co-producten nam met 13% af tot bijna 1,88 miljoen ton. In premixen en concentraten werd 553.000 ton afgezet, ruim 4% meer dan in 2016. De afzet in kunstmeststoffen nam met bijna 12% af tot 364.000 ton. De omzet in gewasbeschermingsmiddelen viel met bijna 17% terug tot 118,2 miljoen euro.

De eerste resultaten van de strategie 'Better Together', waarin een betere samenwerking met de klanten, partijen in de keten en tussen de Agrifirm-bedrijven onderling centraal staat, worden zichtbaar. Dat resulteert in innovatieve oplossingen die leiden tot een beter rendement op de boerderij.

Polen, Hongarije, Duitsland, België

In Polen werd in 2017 het bedrijf Bacutil verworven waardoor Agrifirm een nagenoeg landelijke dekking in mengvoer op de Poolse markt heeft met een top 4 positie. Daarnaast was er een sterke autonome groei in de afzet van pluimvee- en varkensvoer. Het resultaat in Hongarije herstelde zich van het tegenvallende jaar 2016. De activiteiten in Duitsland zijn in 2017 volledig geherstructureerd, waardoor nu een gezond businessmodel is ontstaan, gericht op de grensstreek. De voerproductie in België groeide gestaag door, vooral in de pluimveesector.

Nuscience

Met de specialiteiten-activiteiten in Brazilië werd resultaat geboekt met kostenbesparingen in de operationele sfeer en een verbeterde marktaanpak. Een importstop van specialiteiten door Algerije raakte de productielocatie in het Belgische Drongen. Dit werd deels gecompenseerd met volumegroei in Europa. In Spanje, Italië en Oost-Europa, en ook in China ontwikkelde de afzet zich goed.

Overige bedrijven

In de voersector wisten Oldambt en Bonda goede resultaten te boeken. De afzet door Bonda van gemengde vochtige voeders vanuit de locatie in Den Bosch krijgt steeds meer waardering van veehouders. Daarnaast wist het bedrijf in Frankrijk de activiteiten uit te breiden.

Meer informatie is te vinden in het Jaarbericht 2017 op de website van de Agrifirm Group.
Publicatiedatum: