Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Donderdag 22 maart:

Eerste algemene ledenvergadering Coöperatie Bio-KI

De Coöperatie Biologische Rundveefokkerij u.a. organiseert donderdag 22 maart haar eerste ALV in Amersfoort. "Begin dit jaar werd de coöperatie opgericht. Op de Bio-beurs hadden wij al zestien leden en dit aantal is nu al meer dan verdubbeld", aldus voorzitter Douwe Zijlstra. "Op de ALV verwachten we nog meer leden te verwelkomen. Voor deze eerste keer kun je ook aan de deur lid worden. De papieren daarvoor hebben we klaar liggen."


 
De Coöperatie Bio-KI brengt rietjes sperma van stieren uit de beste koeien van biologische melkveehouderijen op de markt zodat biologische veehouders daarmee koeien kunnen fokken, die goed bij hun biologische bedrijfsvoering passen. Dit gebeurt dus helemaal binnen de biologische keten diervriendelijk. Ook de fokdieren gaan naar buiten en op KI (kunstmatige inseminatie van de koeien) na worden er geen hormonen en geavanceerde reproductietechnieken gebruikt. De stierenkaart bevat nu een doorsnee van bijna alle rassen waar de biologische boer voor de fokkerij om vraagt zoals Holstein, Montebeliarde, Brown Swiss, Fries-Hollands, MRIJ en Groninger Blaarkop stieren. Jaarlijks worden nieuwe stieren aan de lijst toegevoegd.



De nieuwe leden zeggen met het lidmaatschap allemaal toe ook Bio-KI zaad te gaan bestellen, waardoor de continuïteit van het fokprogramma kan gaan groeien. Met meer leden wordt het mogelijk om het aanbod van biologische stieren verder uit te breiden. Het bestuur verwacht dat er in 2018 toch zeker richting de honderd leden zullen zijn. "Op de ledenvergadering kunnen de kersverse leden mee gaan praten over het te voeren beleid. Zij moeten gaan aangeven welke soort stieren zij nodig hebben voor hun veestapel. Voor de verdere ontwikkeling van de biologische fokkerij is er ook nog extra geld nodig. Hoe gaan we dat aantrekken, wie gaat er investeren? Samen op naar meer biologische fokkerij dus en het is tot nu toe een unieke ontwikkeling in de wereld. Nog nergens anders wordt er op deze manier aan een biologische fokkerij gewerkt. In Zwitserland en Duitsland beginnen de eerste veehouders al wat jaloers te kijken en wil men ook aan de slag”, zegt Douwe.
 
Aanmelden voor ALV op donderdag 22 maart kan bij Wytze Nauta: bio-ki@ziggo.nl. Iedereen kan deze eerste keer lid worden aan de deur (A-lid voor melkveehouders (€100,-/jaar), B-lid voor andere personen die dit willen ondersteunen (€35,-/jaar) en direct mee praten en stemmen over de koers van biologische fokkerij.

Voor meer informatie: www.biologischefokkerij.nl
Publicatiedatum: