Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Meer vastbesloten dan ooit om dit op te lossen"

Organic Trade Association veroordeelt USDA voor terugtrekking biologische dierenwelzijnsregels

De Amerikaanse Organic Trade Association heeft 12 maart het ministerie van Landbouw (USDA) sterk veroordeeld voor het terugtrekken van de regelgeving rond de Organic Livestock and Poultry Practices. Ze zeggen dat het ministerie zonder achting van de publieke mening en zonder respect voor de wettelijke autoriteiten, deze volledig gekeurde regulering heeft gedwarsboomd hoewel het publiek en de biologische sector volledig achter deze wetgeving staat. 

De vereniging zegt dat het zijn pogingen om het probleem op te lossen, zal intensifiëren in de rechtbank en dat het onmiddellijk zijn officiële klacht tegen het ministerie zal aanpassen aan hun nieuwste poging om de wetgeving niet te hoeven invoeren. De Organic Trade Association heeft daarnaast vorige week laten weten dat het om argumenten heeft gevraagd waarom het ministerie de wetgeving niet in wil voeren. 

"Door deze meest recente ongehoorde poging van het ministerie om de wensen van de biologische industrie en consumenten te negeren, stoppen we niet met het ondernemen van gerechtelijke stappen. Sterker nog, we zijn meer vastbesloten dan ooit om dit op te lossen", zegt Laura Batcha, directeur van de Organic Trade Association. "Het ministerie hoopt dat dit probleem gewoon weg zal gaan, maar deze nieuwste acties creëren alleen maar meer steun voor deze wetgeving."

De definitieve wetgeving rond de Organic Livestock and Poultry Practices (OLPP) is op 19 januari 2017 bekend gemaakt en de overheid heeft inmiddels al zes keer geprobeerd door middel van het wetgevingsproces of door een rechtszaak aan te spannen om de invoering van de wetgeving te vertragen. 

72.000 zijn voor de wetgeving...50 zijn tegen

In de aankondiging van de terugtrekking van de regelgeving geeft het ministerie van Landbouw toe dat ze ongeveer 72.000 berichten hebben gekregen van mensen die compleet achter de deze regels staan. Ook geven ze toe dat ze slechts ongeveer 50 berichten hebben gekregen van mensen die tegen de nieuwe regels zijn: nog een duidelijk teken dat het ministerie de wil van de consumenten en de sector negeert.

Het ministerie heeft de regel teruggetrokken gebaseerd op hun interpretatie van wet 7 U.S. C. 6905, waarin staat dat de OLLP regel de autoriteit van het ministerie voorbijgaat. Het USDA zegt onterecht dat de Organic Foods Production Act van 1990 (OFPA) de dierenwelzijn wetgeving van de OLPP regulering niet autoriseert en citeert hierbij definities van biologisch die buiten de wet liggen. 

"Het is bijzonder dat het ministerie het Merriam-Webster woordenboek citeert om hun definitie van 'biologisch' te verantwoorden", zegt Batcha. "Merriam-Webster definieert 'buiten' als 'niet omsloten, zonder dak' en 'veranda' als een 'bedekt gebied...met een apart dak.' Volgens biologische standaards moeten biologische producenten hun dieren toegang geven tot een buitenruimte. Volgens Merriam-Webster, een bron die het ministerie noemt in hun verklaring, zijn veranda's duidelijk niet toegestaan in de biologische productie."

Het OLPP richt zich op vier onderwerpen binnen de biologische vee en pluimvee sector: leefomstandigheden, gezondheidszorg voor de dieren, transport en slacht. De regel herdefinieert en verduidelijkt aanbevelingen die in de Organic Foods Production Act van 1990 staan. 

"Sinds we vorig jaar september een rechtszaak tegen het ministerie hebben aangespannen, hebben verschillende biologische aandeelhouders die duizenden biologische familiebedrijven, certificeerders en beleidsmakers vertegenwoordigen - samen met belangrijke dierenwelzijnsgroepen en retail organisaties - zich bij onze missie aangesloten", zo vertelt Batcha. De biologische sector is afhankelijk van het USDA om eerlijke biologische standaards op te stellen die in de wet passen. Nu blijkt dat het ministerie hier niet toe in staat is, is het tijd dat de biologische gemeenschap hen dwingt om hun verantwoordelijkheid te nemen." 

Publicatiedatum: