Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schoonmaakproducten net zo slecht voor gezondheid als roken

Een onderzoek dat gepubliceerd is in het American Thoracic Society's American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine laat zien dat veel mensen gevoelig zijn voor chemische schoonmaakmiddelen en dat deze op de lange termijn invloed hebben op de longfunctie. 

Marta Cruz werkt als schoonmaakster. Zij en andere mensen die regelmatig schoonmaakmiddelen gebruiken, worden regelmatig blootgesteld aan schadelijke chemicaliën en dampen.

"Het maakt niet uit hoe biologisch of veilig de chemicaliën zijn. Als je geen bescherming over je neus en mond draagt, adem je het middel in," zegt Cruz. "En dan voel je het branden in je keel."

De nieuwe studie, die meer dan 6000 mensen gedurende 20 jaren heeft gevolgd, heeft aangetoond dat blootstelling aan dergelijke producten op de lange termijn het net zo moeilijk kan maken om te ademen als wanneer je een pakje sigaretten per dag rookt. En dit geldt niet alleen voor industriële schoonmaakmiddelen. 

"Nee, we hebben het over huishoudproducten. En de commerciële schoonmaakmiddelen, die ze gebruiken, zijn geconcentreerder," zegt Alfred Aleguas, de directeur van TGH's Gifcentrum in Tampa.

Aleguas zegt dat de studie zeer geloofwaardig is en niet alleen schoonmakers, kamermeisjes en conciërges worden hierdoor beïnvloed, maar ook alle anderen die regelmatig hun huis schoonmaken.

"Als je eenmaal per week deze middelen gebruikt, kan dit op lange termijn de longfunctie verminderen," zegt hij.

Hoewel er organisaties zijn, zoals de Environmental Working Group, die producten onderzoeken en testen op veiligheid, raadt de studie aan om simpelere methodes zoals zeep, water en een microvezeldoek te gebruiken om schoon te maken in plaats van de chemische schoonmaakmiddelen die nu veel gebruikt worden. 

Uit de studie bleek dat de longen van vrouwen meer werden aangetast dan die van mannen, maar de onderzoekers gaven toe dat vrouwen over het algemeen ook vaker schoonmaken.

Bron: WFMY News 2 (Eric Glasser)
Publicatiedatum: