Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"Waar alles bepaald wordt door de terroir en de seizoenen"
Biologische notenoliën en kastanjeproducten uit de Périgord

Met PuurPérigord wil Mira van Wolfswinkel de bijzondere verhalen van bio-producten uit de Périgord delen. Ze verhandelt onder meer biologische notenoliën en biologische kastanjeproducten. Mira: "Deze producten horen thuis in 'La cuisine Périgourdine', waar alles bepaald wordt door de terroir en de seizoenen. In de zomeravonden kun je deze producten proeven in diverse dorpen op de 'Marché des Producteurs de Pays'." De producten zijn bij PuurPérgigord verkrijgbaar voor zowel particulieren, horeca als groothandel. Mira werkt samen met twee producenten: Domaine de Rapatel en Moulin de la Gaumerie. Hieronder meer informatie over deze bedrijven.

Domaine de Rapatel
Domaine de Rapatel is een kleinschalig familiebedrijf van Serge en Camille Vigouroux, met een vijftigtal hectare, waarvan 6,5 kastanjeboomgaarden. Bij domaine Rapatel kom je alles te weten over de 'broodboom', het enten van de boom, onderhouden van de boomgaard, van het oogsten van de vruchten tot de productie van het meel. De gehele productie is ambachtelijk zonder kleur- en conserveringsstoffen, 100% glutenvrij, wat een landelijke smaak geeft aan een dessert.



De oogst van de kastanjes begint eind september en kan tot begin november duren. De vruchten worden geraapt met een net of met een machine. De mooiste vruchten worden met de hand geraapt zodra ze rijp zijn en vallen op het gras. De kastanjes worden gewassen, gesorteerd, gedroogd in een kastanje-droogkast om 'châtaignons' te worden, net zo hard als kleine steentjes. In de molen van Serge maken twee granieten molenstenen van ongeveer 850 kilogram een geurend meel.



Camille bedenkt en creëert de mooie recepten gemaakt van de kastanjes. De recepten zijn verkrijgbaar bij PuurPérigord. Serge en Camille geven rondleidingen, presentaties en proeverijen op hun Domaine Rapatel.
 
Moulin de la Gaumerie
Moulin de la Gaumerie van Franck Monsallier is een klein familiebedrijf met een eigen walnotengaard. Bij het proces van het persen om olie te verkrijgen komt veel handwerk te pas. De Corne, Marloot, Grand-Jean en Franquette zijn de vier notensoorten.



De oogst start in de herfst. De olie wordt vervaardigd met behulp van een authentieke granietmolen, waarvan de pers door Franck Monsallier zelf ontworpen is, waardoor de olie koud geperst wordt: olie met een bijzondere kwaliteit en smaak. Vijf tot zes kilo walnoten levert 1 liter extra vierge walnotenolie op. De notenoliën worden ook wel 'Le goût innoubliable des saveurs d'enfance' genoemd.



Voor meer informatie:

Mira van Wolfswinkel
PuurPérigord
0332 773794
puurperigord@gmail.com

Publicatiedatum: 13-3-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 "Het is even schrikken, maar de beloning mag er zijn"
21-6-2018 "Productie oude Siciliaanse tarwerassen hoger dan ooit"
14-6-2018 Sinaasappel- gemberjam nieuw van Ekoland
11-6-2018 "Groot potentieel voor Cubaanse bio-export"
7-6-2018 Quinoa tricolore: resultaat van ketenproject
5-6-2018 Drie bio-boeren steken nek uit voor vergeten 'granen'
29-5-2018 Going Nuts, Choc-Kinly Good, Berry Madness
22-5-2018 Biologisch Nederlands graan blijft hot
22-5-2018 GoodyFood-klant wint 365 gratis repen
9-5-2018 Nieuw: Biologisch geteeld zeewier uit Spanje
8-5-2018 Nederland eerste Europese land met thee van eigen bodem
7-5-2018 "Aanpakken ongezond eten gaat nog in te kleine stappen"
7-5-2018 Nieuw uit Londen: biologische sportvoeding van Motion Nutrition
4-5-2018 "Overstap naar bio voor boeren in Congo niet zo groot"
3-5-2018 CBS: duurzame cacao wint terrein
2-5-2018 Biologisch geteeld graan voor molen ' Prins van Oranje'
1-5-2018 Biologische thee-pionier eregast bij opening theefabriek in China
30-4-2018 "Trap niet in voeding met extra proteïne"
25-4-2018 Lima introduceert vier biologische muesli’s
25-4-2018 Lovely Candy komt met biologische lollies

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *