Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"Tot nu toe nog niemand aangeklaagd"
Amerikaanse bio-boeren vrezen frauduleuze import

De import van frauduleuze biologische granen neemt toe en zouden serieuze problemen op kunnen leveren voor Amerikaanse biologische boeren. Beschuldigingen van fraude waren dan ook het belangrijkste gespreksonderwerp bij de Midwest Organic and Sustainable Education Service (MOSES) conferentie in LaCrosse (21-23 februari 2018). Dit wordt gezien als het grootste evenement in de VS voor de biologische en duurzame teelt. Eén van de mensen die onder vuur lag, was Betsy Rakola, Hoofd Handhaving bij het National Organic Program (NOP) in Washington, D.C. Zij sprak tijdens het evenement met ongeveer 40 bezorgde telers en boeren tijdens een open sessie.

Rakola liet weten dat de NOP gereageerd heeft op de klachten van de telers door enkele buitenlandse biologische bedrijven van de handel uit te sluiten. In sommige gevallen zijn de groenten en fruit behandeld met schadelijke stoffen die verboden zijn in de biologische teelt.

'Handen vol geld'

De Amerikaanse vraag naar biologische producten groeit sneller dan de handhaving van de NOP kan bijbenen en terwijl de frauduleuze producten het land binnenkomen, dalen de prijzen van de producten, zodat de Amerikaanse producenten niet uit kunnen breiden. Tot nu toe heeft het NOP een lijst opgesteld van 90 frauduleuze importeurs, maar tot nu toe is er nog niemand aangeklaagd voor fraude. "Deze importeurs verdienen handen vol geld aan deze deals", zegt Bob Stuczynski, een Amerikaanse biologische teler.

Europees systeem overnemen

Het Organic Farmers’ Agency for Relationship Marketing Inc. (OFARM) en de Food and Water organisatie hebben in september 2016 en 2017 meerdere klachten ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Landbouw. In het rapport dat hierop volgde, gaf het ministerie toe dat de Agrarische Marketing Service "geen redelijke zekerheid kan bieden dat de door NOP verplichte documenten worden onderzocht als buitenlandse producten aankomen in Amerika om zo te verifiëren dat de als biologisch gelabelde producten daadwerkelijk van gecertificeerde biologische teeltbedrijven komen", zegt John Bobbe van OFARM.

Bobbe dringt er bij de Amerikaanse overheid op aan dat ze het Europese systeem over gaan nemen, waarbij de documenten van bepaalde landen, waaronder Turkije, uitvoerig worden onderzocht en er ook op residustoffen wordt getest.

"Wat we nodig hebben, zijn elektronische certificaten en die zijn er nu nog niet", zegt hij.

Zwakste schakel?

Thea O'Caroll, oprichter en directeur van Yield Organic, een bedrijf in Texas dat biologische telers in contact brengt met kopers, zegt dat 82% van de kopers op zoek zijn naar biologische producten. Hoewel er bewijs is van frauduleuze biologische producten, heeft ze nog niet gehoord dat deze producten teruggeroepen zijn.

Rakola zegt dat de NOP nu om meer informatie vraagt en meer 'onaangekondigde inspecties in de leveringsketen' uitvoert, maar geeft toe 'dat ze er nog niet zijn' wat betreft adequate handhaving.

Ze vertelt dat haar kleine afdeling, met slechts 6 auditoren, jaarlijks ongeveer 400 tot 500 vragen en klachten krijgt van mensen die vermoeden dat een producent de biologische standaards niet opvolgt. Het NOP kan de biologische certificering van bedrijven opschorten of intrekken.

Iedereen die meer dan 4066 euro aan producten verkoopt en het woord 'biologisch' voor zijn producten gebruikt, moet biologisch gecertificeerd zijn. Volgens de wet is het zelfs illegaal om termen als 'geproduceerd met biologische methoden', te gebruiken en niet gecertificeerd te zijn, omdat dit verwarrend is voor consumenten.


Publicatiedatum: 14-3-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-3-2018 “Ons doel: een positieve boodschap over Afrika”
20-3-2018 Kabinet maakt ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven
20-3-2018 Louise Luttikholt nieuwe directeur IFOAM Organics International
20-3-2018 Minor Biologische landbouw van start
19-3-2018 Inputlijst Skal nu verplicht - update vanuit Biohuis
15-3-2018 "Volop ruimte in de markt voor nieuwe biologische boeren"
15-3-2018 Beheerd vermogen Triodos Organic Growth Fund: +21,1% in 2017
12-3-2018 Subsidies voor Marokkaanse bio-producten
9-3-2018 European Court of Auditors onderzoekt biologisch controlesysteem
8-3-2018 Nieuw businessplan voor bio-boerderij op het Linderveld in de maak
8-3-2018 Vlaanderen: Nieuwe Strategisch plan bio 2018-2022 voorgesteld
8-3-2018 Meeste duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) dichterbij gekomen
6-3-2018 Project van drie jaar: Betere bodem, beter boeren
28-2-2018 Amerikaanse 'voedingsapotheken' schrijven groenten en fruit voor
27-2-2018 Limburgse bio-boeren verenigen zich
27-2-2018 Boerderijschool op bio-landbouwbedrijven in gemeente Bronckhorst
26-2-2018 Let op: Inputlijst Skal nu verplicht
22-2-2018 VS: Real Organic Project protesteert met 'plus'-label
22-2-2018 Vliegende start voor Vereniging Flevofood
22-2-2018 Bio-vereniging Naturland groeit met 26,4 procent

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *